Padėti daiktus toliau nuo savęs

Pasak specialisto, stalas turi būti tokio dydžio, kad rankos, dilbiai turėtų galimybę pailsėti ant stalo. Kompiuteris neturėtų būti padėtas ant paties stalo krašto, o alkūnės kabėti ore, mat tai sukuria papildomą įtampą kūnui, o ypač – riešams.

Dėl šios priežasties kompiuterį ar jo klaviatūrą reikia pastūmėti toliau nuo savęs. Tokia pati taisyklė galioja ir kompiuterio pelytei.

„Jei turite staliuką ar stalą, stenkitės išnaudoti kiek įmanoma didesnį jo paviršių, kad būtų galimybė palinkti į priekį, jei kartais to reikėtų, arba atsilošti, kad atsirastų šiek tiek dinamikos“, – sakė V. Žiedas.

Nugara

Taip pat svarbus yra apšvietimas. Jei žmogus yra dešiniarankis, apšvietimas turėtų būti iš kairės pusės.

„Savo rašymo paviršių, klaviatūrą ar sąsiuvinį reikia pasistumti šiek tiek toliau nuo savęs. Nenoriu jaustis savo erdvės įkaitu. Toks pojūtis, kad viskas labai ankšta, priverčia mane kūprintis, leisti galvą žemyn. Dėl to noriu išskaidyti savo erdvę ir išdėlioti daiktus plačiau“, – patarė V. Žiedas ir pridūrė, kad daiktai darbo dienos metu nejučia gali atidurti vis arčiau – dėl to reikia stebėti ir vis priminti sau, kad taip nenutiktų.

Nereikia sėdėti nuolat išsitiesus

Labai svarbus ir stalo aukštis. Deja, dirbant namuose neretai neturime galimybių reguliuoti stalo ar kėdės aukštį.

Visgi, ir pats kineziterapeutas nėra biuro kėdžių mėgėjas – V. Žiedas naudoja paprastą kėdę su atlošu.

Kaip padėti savo nugarai?

„Sėdint ant stacionarios kėdės galima keisti savo svorio centrą. Galiu pasiremti su alkūnėmis ir duoti pailsėti juosmeniui, galiu atsiremti. Biuro kėdė to gali neleisti, nes ratukai stumia atgal“, – sakė kineziterapeutas.

Be to, neretai žmogus ima piktnaudžiauti kėdės su ratukais teikiamais privalumais ir vietoje to, kad atsistotų ir pajudėtų, iki reikiamo objekto važiuoja su kėde.

„Galima dirbti net ir prie kavos staliuko, jei norite įvesti įvairovės savo buityje – galima nusinešti kompiuterį prie kavos staliuko. Prie jo galiu atsiklaupti ant kelių. Tokiu būdu neišsidėsite ilgai, bet tai gerai, nes įvesite šiokios tokios įvairovės“, – patarė pašnekovas.

Skauda nugarą

Klaidinga mąstyti, kad žmogus visada privalo sėdėti tiesiai. Kūnas natūraliai nori pradėti kūprintis. Jei pastebėjote, kad pradėjote kūprintis vis dažniau, reikia daryti pertrauką.

„Mano rekomendacija būtų tokia, kad valandą skaidyti į 45 minutes darbo ir 15 minučių poilsio. Nueiti pasidaryti arbatos, pasivaikščioti, atsistoti, pakeisti erdvę – daryti kažką, kas nesusiję su darbu“, – apibendrino V. Žiedas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)