„Šiandien maždaug 200 milijonų žmonių, arba 5 procentai 5–64 metų pasaulio gyventojų, vartoja narkotikus. Tų, kuriuos priimta vadinti priklausomais nuo narkotikų, pasaulyje yra per 25 milijonai“, – vakar pranešė JTO naujienų centras.

Daugiausia europiečiai

Remiantis ataskaitoje pateiktais duomenimis, labiausiai paplitęs narkotikas – marihuana. Ją vartoja 162 milijonai pasaulio gyventojų. Skaičius tų, kurie svaiginasi opiatais, siekia maždaug 16 milijonų, iš jų 11 milijonų žmonių vartoja heroiną. Per 13 milijonų Žemės gyventojų yra priklausomi nuo kokaino.

Ataskaitoje pabrėžiama, kad šiemet Afganistane ėmė sparčiai plėstis laukai, kuriuose auginamos aguonos, naudojamos opijui gaminti. Vakarų Europoje grėsmingai auga kokaino paklausa. Beveik ketvirtis visų kokainą vartojančių narkomanų yra Europos žemyno gyventojai.

„Aš kviečiu Europos Sąjungą neignoruoti šios grėsmės ir imtis griežtų veiksmų. Tarp europiečių yra daug išsilavinusių, gerus darbus tu-rinčių piliečių, kurie vartoja kokainą ir neigia esantys nuo jo priklausomi. Susirūpinimą kelia ir tai, kad visuomenės informavimo priemonės dažnai kalba apie žvaigždes, įžymius žmones, kurie vartoja ar vartojo narkotikus. Apie tokius asmenis dažnai kalbama su simpatija, jaunajai kartai suformuojama teigiama nuomonė. Tai yra labai blogai“, – pareiškė JTO valdybos narkotikų ir nusikalstamumo reikalams vykdomasis direktorius Antonias Maria Costa.

Italai išlaidauja

Italijos nacionalinė tyrimų taryba suskaičiavo, kiek per metus pinigų narkotikams išleidžia italai, kurie perka narkotikus savo reikmėms nuolat ar periodiškai.

Tarybos atlikto tyrimo duomenys šokiravo visą Europą. Pasirodo, italai narkotikams per metus išleidžia per 8 milijardus eurų (27,6 milijar-do litų). Daugiausia pinigų jie išleidžia kokainui – daugiau nei 4 milijardus eurų (13,8 milijardo litų). Antroje vietoje pagal populiarumą atsidū-rė heroinas. Jam per metus italai išleidžia 2,5 milijardo eurų (8,6 milijardo litų). Pigiausias narkotikas – marihuana vartotojams kainuoja 1,9 milijardo eurų (6,5 milijardo litų) per metus.

Palyginimui galima paminėti, kad metinės Lietuvos biudžeto išlaidos su ES parama sudaro apie 18 milijardų litų. Italai per metus narkotikams išleidžia beveik 10 milijardų litų daugiau.

Apskritai Italija pagal santykinį narkotikų vartotojų skaičių yra viena pirmaujančių šalių Europoje.

„Žolės“ populiarumas

Nerimą kovotojams su narkotikais kelia ir tai, kad pastaraisiais metais pasaulyje smarkiai išaugo kanapių, arba tiesiog „žolės“, vartojimas. Jos pagaminama ir suvartojama vis daugiau. JTO ataskaitoje užsimenama, kad 2004 metais pasaulyje buvo pagaminta 32 tūkstančiai tonų marihuanos. Tikslios statistikos nėra, bet manoma, kad praėjusiais metais šis skaičius galėjo išaugti trečdaliu.

2004 metais taip pat buvo pagaminta 332 tūkstančiai tonų amfetamino ir 90 tūkstančių tonų ekstazio.

L.T.INFO

Narkotikai – bendrinis psichiką veikiančių medžiagų pavadinimas. Dažniausiai narkotikais vadinami cheminiai preparatai, naudojami svaigintis, bei preparatai, prie kurių priprantama, tai vadinama narkomanija. Kasmet Europos Sąjungoje nuo narkotikų perdozavimo miršta apie 8 tūkst. žmonių. Tačiau bendras per metus nuo narkotikų mirštančių žmonių skaičius yra daug didesnis – 20 tūkst.