„Sprendimą privatizuoti poliklinikas savivaldybė akivaizdžiai skubina, diskusijose neleidžiama dalyvauti suinteresuotiems asmenims“, - DELFI teigė Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos atstovas spaudai Gediminas Petrauskas.

Pasak jo, į posėdį atvykusiems Profesinių sąjungų atstovams savivaldybės tarybos kolegijos nariai pasakė, jog jie – nepageidaujami, nors prieš tai darbuotojų atstovams buvo žadėta leisti dalyvauti posėdyje.

Nepatenkinta tokiu savivaldybės sprendimu birželio 28-ąją Lietuvos profesinių sąjungų konfederacija planuoja mitingą Konstitucijos aikštėje dėl neskaidraus ir galimai korumpuoto Naujosios Vilnios ir Karoliniškių poliklinikų perdavimo koncesininkams. Tą pačią dieną vyks savivaldybės tarybos posėdis, kuriame bus svarstomas dviejų sostinės poliklinikų perdavimas koncesijos pagrindu privatiems asmenims.

Profsąjungininkai jau kreipėsi į savivaldybę prašydami išduoti leidimą surengti mitingą Konstitucijos aikštėje.

Atsisako teikti informaciją

Galimybių studijai dėl dviejų sostinės poliklinikų perdavimo koncesijos pagrindu privatiems asmenims antradienį pritarė savivaldybės Sveikatos ir aplinkos apsaugos komitetas. Lietuvos profesinių sąjungų konfederacija ir apie šį komiteto posėdį taip pat nebuvo informuota.

Slaugytojų profesinėms sąjungoms savivaldybė atsisako pateikti pirmąją galimybių studijos dalį, kurioje turėtų būti nurodyti motyvai ir analizė.

Anot G.Petrausko, profesinių sąjungų konfederacija kreipėsi į savivaldybę prašydama pateikti „Vilniaus miesto Naujosios Vilnios ir Karoliniškių poliklinikų veiklos ir ūkio priežiūros perleidimo privačiam subjektui galimybių studijos“ I ir II dalių nuorašus, tačiau savivaldybė atsisakė tai padaryti, motyvuodama, kad minėtų dokumentų įsakymu nepatvirtino savivaldybės taryba.

Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijos nuomone, toks motyvas verčia abejoti ar savivaldybė nori, jog miesto gyventojams aktualūs klausimai būtų sprendžiami viešai ir skaidriai.

Abejoja sprendimų skaidrumu

Pasak profsąjungai atstovaujančio teisininko Mariaus Dagio, Naujosios Vilnios ir Karoliniškių poliklinikų perdavimas koncesininkui investicine prasme tiek savivaldybei, tiek ir poliklinikoms kainuotų daugiau nei investicijos, kurios būtų atliekamos per savivaldybės kreditavimą ar garantiją.

Lietuvos profesinių sąjungų konfederacijai neaišku, kodėl kiekvienu atveju kaip koncesininką siūloma įsteigti naują uždarąją akcinę bendrovę, o ne sudaryti koncesijos sutartis su privačiomis sveikatos priežiūros įmonėmis.

Pasak M.Dagio, komercinės nesėkmės atveju konkrečiam tikslui įsteigta įmonė nesugebės įvykdyti didžiosios dalies įsipareigojimų ir bankrutuos, tokiu būdu išvengdama realios investuotojų atsakomybės.

Lietuvos slaugos specialistų organizacijos Vilniaus skyriaus vadovės Danutos Baranovskajos nuomone, galimybių studijoje paminėta keletas punktų, keliančių abejones dėl planuojamo perdavimo skaidrumo.

„Studijos rengėjai nurodo, kad darbo užmokestis bus mažinimas 15 procentų ir tuo pat metu teigia, kad sveikatos priežiūros paslaugų apimtis nesikeis. Tai kertasi su logika, ypač atsižvelgiant į ženklų medicinos darbuotojų trūkumą ir būtinybę didinti jų darbo užmokestį“, - pabrėžė organizacijos atstovė.

Lietuvos slaugos specialistų organizacija pareiškė nesanti nusistačiusi prieš medicinos įstaigų perdavimą privačiam sektoriui, tačiau „tai negali būti vykdoma pacientų sveikatos ir darbuotojų sąskaita. Prieš priimant tokius sprendimus būtina kruopščiai ir skaidriai įvertinti jų poveikį gyventojams ir darbuotojams“.

R.Vainienė: jei pacientai nepatenkinti, reikia pokyčių

Paprašyta išdėstyti Sveikatos apsaugos ministerijos poziciją šiuo klausimu, atstovė spaudai Odeta Rinkevičiūtė pabrėžė, jog ministerija neakcentuoja asmens sveikatos priežiūros įstaigos priklausomybės. „Svarbu, kad gyventojams būtų užtikrintas kokybiškų ir plataus spektro paslaugų teikimas“, - DELFI sakė specialistė.

Vilniaus mero patarėjos Rūtos Vainienės teigimu, savivaldybė svarsto galimybę koncesijos pagrindu perduoti poliklinikas privatiems asmenims, todėl, kad pacientai nepatenkinti teikiamų paslaugų kokybe.

„Šių sveikatos priežiūros įstaigų steigėja Savivaldybė yra atsakinga už jų veiklą. Jei pacientai nėra patenkinti, reikia pokyčių. Galima ieškoti gero administratoriaus, jų rinkoje yra, bet ne tiek daug, nes gerieji, ypač medicinos sektoriuje, yra užsiėmę, todėl tai - utopinis uždavinys“, - DELFI sakė R.Vainienė.

Patarėja atkreipė dėmesį į tai, kad pirminiams sveikatos priežiūros centrams nepakanka vien geros vadybos. Ne tik šioms, bet ir kitoms poliklinikoms reikia investicijų.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją