Gobšios gimdyvės

Mokslininkų duomenimis, daugiau nei tūkstančio naujagimių gimimas buvo dirbtinai sulaikytas iki 2004 metų liepos 1 dienos, nes gimdyvės tiesiog troško gauti 3000 Australijos dolerių (6000 litų) išmoką.

Nuo minėtos datos už kiekvieną naujagimį buvo paskirtos išmokos. Tokiu būdu siekta stabilizuoti demografinę padėtį šalyje.

Panaši situacija gali susiklostyti ir šiemet. Nuo šių metų liepos 1 dienos išmoka už kiekvieną pagimdytą vaiką Australijoje išaugs iki 4000 dolerių (8000 litų).

Kaip pirmadienį pranešė dienraštis „The Sydney Morning Herald“, 2004 metų birželio 30 dieną šalyje gimė 490 naujagimių. Akušeriams tai buvo rami diena. Šią dieną vaikų susilaukusios mamos negavo nė cento, o kitą dieną gimdžiusios moterys jau gavo solidžias premijas.

Nenuostabu, kad ir naujagimių skaičius liepos 1 dieną buvo dukart didesnis – 978. Pagal Australijos statistikos duomenis tai rekordiškai didelis skaičius.

Šokiravo rizika

Šį fenomeną tyrę mokslininkai beveik neabejoja, kad dauguma gimdymų buvo dirbtinai pavėlinti. Liepos mėnesį visos Australijos ligoninės vos spėjo susitvarkyti su milžinišku gimdymu srautu.

„Mes buvome šokiruoti dėl to, ką išsiaiškinome, – teigė profesorius J.Gansas. – Kaip ligoninės galėjo leisti motinoms šitaip rizikuoti savo naujagimiais? Dirbtinai vėlinti gimdymus dėl pinigų – tai nusikaltimas!“

Kaip teigė buvusi Australijos sveikatos apsaugos ministrė Kay Patterson, „niekas negalėjo nuspėti, kad šalies motinos yra tokios materialistės ir šitaip rizikuos savo kūdikių sveikata“.

Kita statistika atskleidė ne mažiau skandalingus faktus. Pasirodo, kad daugiausia naujagimių Australijoje gimsta šiokiadieniais ir tik labai maža dalis savaitgaliais. Tyrimas parodė, jog akušeriai vaistais dirbtinai paankstina arba pavėlina gimdymą, kad savaitgaliais tektų kuo mažiau dirbti.

Medikai jau ruošiasi naujam gimdymų bumui. Po 12 dienų ligonines turėtų užplūsti motinos, siekiančios už naujagimį gauti po 4 tūkst. dolerių.

Dėl palikimo

Australijos gyventojai taupūs ir gobšūs išlieka net atsisveikindami su šiuo pasauliu. Mokslininkai nustatė, kad pasiturintys senyvo amžiaus žmonės įsigudrina pasivėlinti savo mirtį.

1979 metų liepos 1 dieną buvo panaikintas mokestis nuo palikimo, sudaręs net 28 proc. Kad paveldėtojai išvengtų šio mokesčio, „ant mirties slenksčio“ esantys turčiai visomis įmanomomis medicininėmis ir techninėmis priemonėmis stengėsi pavėlinti savo mirties datą.

Tų pasiturinčių žmonių, kurie mirė liepos 1 dieną, palikimas nebuvo apmokestintas ir, keisčiausia, pirmą liepos savaitę mirusiųjų buvo kelis kartus daugiau nei paskutinę birželio savaitę.

Panaši situacija gali susiklostyti ir JAV. Pagal šioje valstybėje dabar galiojančius įstatymus žmogaus, kurio turtas viršija 3,5 mln. JAV dolerių (9,5 mln. litų), palikimas apmokestinamas 45 proc. mokesčiu. Tačiau šis įstatymas nustos galiojęs nuo 2010 metų sausio 1 dienos.

Net patys turtingiausi negali pasirinkti savo mirties datos, tačiau australų mokslininkai prognozuoja, kad JAV turčiai pasistengs, kad jų mirtis neužkluptų 2009 metų paskutinėmis savaitėmis.