Tai paaiškėjo atlikus tyrimą, kuriame dalyvavo 30 tūkst. Afrikos moterų. Apipjaustymą praktikuoja net 28 Afrikos valstybės – čia tikima, kad tai apsaugo mergaitės garbę.

Tyrime dalyvavo šešių Afrikos šalių – Burkina Faso, Ganos, Kenijos, Nigerijos, Senegalo ir Sudano – moterys. Toms, kurioms buvo atliktas apipjaustymas, 31 proc. dažniau atliekamas cezario pjūvis, jų kūdikiams 66 proc. dažniau prireikia atgaivinimo bei 55 proc. dažniau jų kūdikiai miršta prieš gimimą ar iškart po jo.

Sveikatos specialistai tvirtina, kad kuo labiau apipjaustant pažeisti lyties organai, tuo didesnė gimdymo komplikacijų rizika.

Pasaulio sveikatos organizacija tvirtina, kad šio tyrimo rezultatai byloja apie būtinybę apsaugoti nuo apipjaustymo ateities kartas. Nors daugelis Afrikos valstybių įstatymais uždraudė tokią praktiką, tačiau realybėje tai tebevyksta.

Pasaulyje apipjaustymo kančias patyrė apie 100 mln. Moterų ir kasmet jų gretas papildo dar apie 3 mln. mergaičių iki dešimties metų. Tai praktikuojama ir krikščioniškose, ir musulmoniškose bendruomenėse. Moterų apipjaustymas – tai dalinis ar visiškas išorinių lyties organų pašalinimas.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją