Pasak dienraščio "Lietuvos žinios", Gydytojų rūmų idėja kilo daugiau kaip prieš metus. Šiuo metu ji turi jau visiškai realų įstatymo projekto "kūną" ir net yra įrašyta į birželio mėnesio Seimo darbų programą.

Tiesa, Seimo Sveikatos reikalų komiteto pirmininkė Dangutė Mikutienė neatmeta galimybės, jog projekto svarstymas bus nukeltas į žiemos sesiją.

"Žinoma, jei medikų bendruomenė sakys, kad jai nereikia savivaldos, niekas to įstatymo per prievartą nepriims", - tikino D.Mikutienė.

Darbo grupė, kuriai buvo pavesta parengti Gydytojų rūmų įstatymo projektą, sudaryta 2005 metų kovo 8 dieną. Šiuo metu parengtas ir svarstomas trečias projekto variantas.

"Neskubame priimti įstatymo, nes jis turi tapti savas. Medikai patys privalo susikurti savivaldos modelį, tada jis bus efektyvus ir žmonėms bus gera pagal jį dirbti", - kalbėjo D.Mikutienė.

Pasak komiteto vadovės, profesinė savivalda labai svarbi bet kurioje srityje. Gydytojų rūmai būtų pagal Asociacijų įstatymą veikianti visuomeninė organizacija, vykdanti numatytas funkcijas, turinti savo sąskaitą ir kt. Jie padėtų suburti medikų bendruomenę, įtrauktų ją į valstybės reikalus. Gydytojų rūmams norima suteikti nemažai galių - spręsti medikų licencijavimo, kvalifikacijos kėlimo ir kitus klausimus.

Vienos nuomonės dėl Gydytojų rūmų steigimo nėra ir Seimo Sveikatos reikalų komitete. Opozicijos atstovai nepritaria, kad projektas apskritai būtų svarstomas. Jų nuomone, šiuo metu, kai gana efektyviai dirba įvairios profesinės gydytojų organizacijos ir LGS, nėra jokio reikalo steigti Gydytojų rūmų.

Griežtai Gydytojų rūmų idėją kritikuojanti LGS savo argumentus išdėstė kreipimesi į prezidentą, Seimo narius, įvairias institucijas.

"Gydytojų rūmų įstatymo iniciatyva kyla iš valdžios institucijų ir pareigūnų. Įdomu, kieno savivaldą jie įgyvendins - Seimo Sveikatos reikalų komiteto, parlamentarų? Jei 70 proc. Lietuvos gydytojų mano, kad tokia savivaldos forma nereikalinga, kam steigiami Gydytojų rūmai?" - klausiama pareiškime.

LGS nuomone, toks įstatymas prieštarautų Konstitucijai, Asociacijų įstatymui, be to, kyla abejonių dėl daugelio jo straipsnių. Pavyzdžiui, kas išlaikys Gydytojų rūmus? Ar gali valstybė skirti lėšų asociacijai (visuomeninei organizacijai), atliekančiai tokias pat funkcijas kaip ir valstybės išlaikomas medicininis auditas?

"Tik Lietuvoje visuomeninė organizacija gali būti kuriama "iš viršaus". Gal yra koks nors interesas?" - svarstė LGS prezidentas Liutauras Labanauskas. Jo teigimu, su Seimo pirmininku bus mėginama išsiaiškinti, kodėl projektas buvo įrašytas į darbotvarkę, jei tam prieštaravo 50, pritarė 6, o susilaikė 40 parlamentarų.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją