Viruso mutacija greičiausiai įvyko Indonezijoje. Pasaulinės sveikatos organizacijos (PSO) specialistai šioje šalyje vis dar tiria, kaip paukščių gripu užsikrėtė visa šeima.

Liga septynių žmonių šeimoje užfiksuota šį mėnesį. Šeši iš infekuotų šeimos narių jau mirė. Ištyrus rajoną, kur jie gyveno, paaiškėjo, kad nė vienas sparnuotis ten nebuvo užsikrėtęs paukščių gripu. Todėl PSO specialistai tvirtina, kad virusas žmonėms persiduoti galėjo vieninteliu būdu – iš žmogaus žmogui.

Tai pirmasis atvejis pasaulyje, kai žmogus paukščių gripu užsikrėtė nuo žmogaus. Tai kelia milžinišką susirūpinimą viso pasaulio medikams ir mokslininkams, bijojusiems, kad virusas gali mutuoti.

Liūdnos prognozės. JAV naujienų televizijos kanalas „Bloomberg“ vakar priminė pesimistines Jungtinių Tautų Organizacijos (JTO) prognozes, kad paukščių gripo pandemija visame pasaulyje gali pareikalauti iki 150 mln. žmonių gyvybių.

Dabar laukiama oficialios PSO ataskaitos, kuri turėtų patvirtinti, kad H5N1 virusas mutavo į pavojingiausią formą ir gali persiduoti iš žmogaus žmogui. Tiesa, specialistai tvirtina, kad virusas dar nemutavo į tokią formą, kuri tarp žmonių plistų lengvai. Greičiausiai, kad užsikrėstum, reikia ilgai ir artimai bendrauti su infekuotu asmeniu. Jei PSO ataskaita patvirtins, kad gripas gali būti perduodamas iš žmogaus žmogui, JTO greičiausiai skelbs globalinį pandemijos pavojų.

Nekonkretus planas. Lietuvos valstybinės sveikatos priežiūros tarnybos atstovas spaudai Česlovas Iškauskas L.T. teigė abejojąs, kad atvejai Indonezijoje turėtų būti vertinami kaip potencialus pavojus.

Paklaustas, kokių priemonių Lietuva imtųsi, jei JTO vis dėlto paskelbtų globalinį pandemijos pavojų, Č.Iškauskas teigė, kad Lietuva turi parengusi gripo pandemijos prevencijos planą, tačiau jis nėra konkretus.

Užkrečiamų ligų profilaktikos kontrolės centro specialistė Gražina Mirinavičiūtė teigė, jog yra pagrindo nerimauti, tačiau ne panikuoti.

Pasak specialistės, jei PSO patvirtintų, kad virusą tarpusavyje gali platinti žmonės, Lietuvoje būtų paskelbta 4 pasirengimo pandemijai fazė. Ji įpareigoja artimai tarpusavyje bendraujančius žmones saugotis viruso plitimo. G.Mirinavičiūtė nesakė, kokių konkrečių veiksmų Lietuvoje tokiu atveju būtų imtasi, tačiau patikino, kad jų planas yra.