Vakar Panevėžyje vyko neformalus susitikimas su narkotikų vartotojais. Jį organizavo visuomeninių organizacijų ir ekspertų koalicija „Galiu gyventi“. Tikslas kilnus – keisti visuomenės požiūrį į narkomanus. Renginyje dalyvavę kvaišalų vartotojai buvo atviri – nesidangstė kaukėmis, neslėpė savo gyvenimo būdo detalių, sutiko fotografuotis.

Penki mitai

Visuomenėje vyrauja nuomonė, kad visi narkomanai yra asocialūs. Tačiau specialistai tvirtina, jog kokaino vartotojai – dažniausiai turtingi, verslo ir bohemos žmonės. Ekstazį labiau mėgsta naktinių klubų jaunimas. Amfetaminą vartoja ir kai kurios namų šeimininkės. Opijų švirkščiasi socialiai neprisitaikę žmonės, bet ir tarp jų yra sugebančių dirbti.

Mitas yra ir tai, jog narkotikų vartojimą galima kontroliuoti. „Mano, pažaisiu kiek norėsiu, o paskui mesiu. Taip nebūna.

Tampi priklausomas nuo malonumo, prilygstančio orgazmui. Reikia gydymo, pagalbos“, – sutartinai kalbėjo kvaišalus bandę renginio dalyviai. Šie žodžiai paneigė trečiąjį mitą, jog norint atsisakyti pražūtingo įpročio pakanka paties vartotojo valios.

Susitikime dalyvavę medikai tvirtino, jog nepakanka ir trumpo gydymo: „Po 2–3 savaičių gydymo žmogus fiziškai pasijunta gerai, bet psichinė priklausomybė lieka visam gyvenimui“.

Penktas mitas, jog gydymas brangus, iš dalies yra teisingas. „Tačiau reikia suprasti, jog kuo ilgiau narkotikų vartotojas negydomas, tuo daugiau kainuoja visuomenei“, – sako specialistai.

Toks gyvenimas

„Buvau narkomanas, išbandęs beveik visas kvaišalų rūšis“, – neslėpė dailininkas Daumantas Každailis. Renginio dalyvis panevėžietis 36 metų Dainius L.T. žurnalistei pasisakė rūkąs kanapes. 27 metų Artūras iš Panevėžio be amfetamino dozės nejaučia malonumo klubuose.

Vilniečio Roberto gyvenimo patirtis itin karti: „Nuo narkomanijos mirė pirmoji žmona. Kvaišalus ji vartojo 9 metus. Net tuomet, kai laukėsi trijų sūnų. Vienas jų gimė abstinencijos būsenos. Dabar jam 15 metų. Sveikas, sportuoja“, – antrą šeimą sukūręs buvęs narkomanas šiandien laimingas.

Vilkų įstatymai

Panevėžio priklausomybės ligų centro vadovė Neringa Šinkūnienė mano, jog mokyklose daugėja narkotikų vartotojų, nes egzistuoja nerašyti vil-kų įstatymai. „Jie ypač paveikia jautrius vaikus. Atsispiria tik tie, kuriems neigiama įtaka nubėga lyg vanduo nuo žąsies“, – įsitikinusi N.Šinkūnienė.

Daugumos susitikimo dalyvių nuomone, ypač blogai, kai mokyklos, saugodamos savo gerą vardą, slepia su narkotikais susijusias problemas, o ne jas sprendžia.

„Keiskime požiūrį. Išdrįskime prabilti viešai. Panevėžyje sergamumas priklausomybės ligomis didžiausias. Tačiau manau, kad šie duomenys, ki-taip nei daugelyje miestų, yra tikroviški, nes tarsi stručiai galvų smėlyje neslepiame“, – įsitikinusi Panevėžio apskrities gydytoja Raimonda Ulians-kienė.