Dvidešimt bandymuose dalyvaujančių pacientų į namus parsinešė skaičiuotuvo dydžio firmos "CardGuard" aparatus. Žmonės buvo išmokyti atpažinti širdies priepuolio simptomus: skausmą, diskomfortą krūtinėje, pilantį šaltą prakaitą. Širdininkui telieka užrašyti savo širdies kardiogramą ir nemokama telefono linija išsiųsti į telemedicinos centrą Vokietijoje.

Jame atpažįstamas skambinančiojo telefono numeris, todėl instrukcijas šis gauna lietuvių kalba. Jas išklausęs ir paspaudęs aparato mygtuką pacientas persiunčia kardiogramą. Vėliau signalas koduojamas ir pateikiamas budinčiam Kauno klinikų gydytojui kardiologui. "Gydytojas monitoriuje mato kardiogramą ir gali sulyginti su anksčiau registruotomis, pastebi pakitimus ir suteikia konsultaciją pacientui, pastarajam neišeinant iš namų", - "Lietuvos žinioms" pasakojo projekto vadovas Giedrius Vanagas.

Visa duomenų perdavimo procedūra trunka iki 2 minučių. Vieno EKG aparato kaina - 700 eurų (2550 litų). Tačiau eksperimente dalyvaujantys kauniečiai medikai už aparato nuomą ir visas jo paslaugas (projektas truks iki 2007-jų liepos) per mėnesį moka tik 30 eurų (105 litus). Pacientui kainuoja tik skambutis iš savo namų į Kauno klinikas. Tiesa, paslauga negalima naudotis skambinant mobiliuoju telefonu. Pasak G.Vanago, šiuo metu realus EKG aparatų poreikis Kauno klinikoje bent penkiskart didesnis.

Daugiau apie tai skaitykite "Lietuvos žiniose".