Paklusdama Europos komisijos generalinio direktorato, prižiūrinčio vaistų kokybę Europos Sąjungoje (ES), įspėjimui, kad "Grasalva" esą neatitinka ES reikalavimų, Valstybinė vaistų kontrolės tarnyba (VVKT) pasiryžusi šį preparatą išbraukti iš registro.

Seimo Sveikatos reikalų komiteto pirmininkė Dangutė Mikutienė įtaria, kad gali būti pažeisti vietinių gamintojų interesai.

"Į šį vaistą daug investuota, reikia ieškoti kompromisų", - Audito komitete tvirtino D.Mukutienė.

Vaisto gamintojos "Sicor biotech" generalinis direktorius Vladas Bumelis aiškino, kad dėl 2003 metais registruoto vaisto likimo Lietuvą apsispręsti spaudžia viena JAV vaistų gamybos įmonė, gaminanti analogišką, bet 2-3 kartus brangesnį preparatą "Neopogen".

VVKT viršininkas Mindaugas Plieskis tai neigia.

D.Mikutienė taip pat neatmeta galimybės, kad gali būti proteguojamas amerikietiškas vaistas.

"Europos teisės departamentas mums išaiškino, kad tik Europos bendrijų teismas gali nurodyti, ar vaistas neatitinka ES reikalavimų ir jį reikia išimti iš rinkos", - sakė D.Mukutienė.

Seimo Audito komiteto pirmininkas socialliberalas Artūras Skardžius įsitikinęs, kad nuo "Grasalvos" uždraudimo priklausys, kiek valstybė turės išleisti pinigų kompensuodama kitą vaistą.

Tuo tarpu liberaldemokratų frakcijos narys Remigijus Ačas tvirtino, kas svarbiau turi būti žmogaus sveikata: "Kas prisiims atsakomybę, jeigu po paskutinių tyrimų paaiškės, kad vaistas kenkia?"

M.Plieskio teigimu, terminai, kada įmonė pagal ES reikalavimus turėjo atlikti dar vienus vaisto efektyvumo tyrimus, yra praėję, "Sicor biotech" mano kitaip ir paskutinius vaisto tyrimus pagal ES reikalavimus planuoja atlikti vasaros pabaigoje.

M.Plieskis taip pat nepaneigė, kad susipažinus su minimo vaisto klinikinių tyrimų ataskaita, VVKT nebekyla abejonių dėl galimų vaisto nepageidaujamo poveikio.

"Mums kilo daugybė visokių klausimų, iškilo daug abejonių", - sakė M.Plieskis.

V.Bumelio teigimu, dabar kasmet "Grasalva" kompensacijoms valstybės biudžete numatyta 1,5 mln. litų.

Šiais metais iš valstybės kompensuojamiems vaistams bus skirta maždaug 0,5 mlrd. litų.

M.Plieskis BNS tvirtino neturįs informacijos, ar "Grasalvos" atvejis yra vienintelis, kada Lietuvoje gaminamas vaistas įtariamas neatitinkant ES reikalavimų.

Pagal įsipareigijimą ES iki 2007 metų Lietuva turi iš registro išbraukti visus vaistus, neatitinkančius ES reikalavimų.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją