Kelialapiai bendrosios praktikos gydytojams į Druskininkus ar Palangą, masažai, pramogos ar mikrobangų krosnelės - už "Servier" gaminamų vaistų "Prestarium" bei "Tertenzif" skyrimą pacientams.

Tai naujausia informacija apie Etinių farmacijos kompanijų atstovybių asociacijai (toliau - EFA) priklausančių bendrovių neetiškus veiksmus, kuriuos pastaruoju metu pastebėjo konkurentės - Vaistų gamintojų asociacijai (VGA) priklausančios farmacijos bendrovės. Nors tai - šiurkštus Vaistų rinkodaros kodekso pažeidimas, to kategoriškai teigti kol kas nėra linkusios nei informaciją suteikusi, nei ją gavusi šalys. "VGA pranešimą teks svarstyti. O kol kodekso pažeidimų nagrinėjimo komisija to nepadarė, ši informacija laikytina nepatikrintais duomenimis", - sakė EFA vadovas Gintautas Barcys.

Vadovautis Vaistų rinkodaros kodeksu kaip savidrausmės priemone EFA, VGA ir Lietuvos farmacijos įmonių vadovai sutarė dar 2004 metų rudenį. Tuo metu buvo sukurta ir kodekso etikos pažeidimų nagrinėjimo komisija, kurios pirmininke tapo "Novartis" vadovė Rasa Jonušienė. Atrodo, kad per pustrečių metų komisijos veikla išsikvėpė, o etišką veiklą su neetiška ėmė painioti patys komisijos vadovai. "Komisija veikia, tik vis dar senos sudėties. Pernai rugsėjį planavome ją perrinkti, tačiau užsitęsė naujo etikos kodekso rengimas ir tai liko nepadaryta. Savo ruožtu farmacijos bendrovės, laukdamos naujo etikos kodekso, pastaruoju metu komisijai jokių pranešimų nesiuntė", - patikino G.Barcys.

Nuo didesnių komentarų susilaikė ir VGA direktorius Evaldas Navickas. Jo nuomone, informacija, kurią VGA perdavė EFA direktoriui, yra darbinio pobūdžio. "Būdamas VGA vadovas, pirmiausia paprašiau atnaujinti komisijos veiklą. Tik tuomet, kai ji išnagrinės mūsų pateiktus duomenis, bus galima pakomentuoti ir jos padarytas išvadas", - sakė E.Navickas.