„Skyrių uždarymas siejamas ne su geografija, o su mažėjančiu gimdymų skaičiumi. 300 gimdyvių per metus – ta riba, žemiau kurios vyksta gydytojų kvalifikacijos praradimas“, - DELFI sakė Sveikatos apsaugos ministerijos sekretorius Haroldas Baubinas.

Už vienos nėščiosios ar gimdyvės pervežimą Greitosios medicinos pagalbos stotims bus mokama 47,5 lito. „Santykinai ši suma nėra didelė, tačiau tie pervežimai ir anksčiau buvo vykdomi ir tai įstaigoms yra papildomos lėšos“, - sakė ministerijos sekretorius, pabrėždamas, jog pinigai bus mokami ne tik tų savivaldybių, kuriose uždaryti akušerijos skyriai, greitosios medicinos pagalbos stotims.

Privalomojo sveikatos draudimo fondo taryboje nutarta po 47,5 lito mokėti už visų nėščiųjų transportavimą, nes kiekvienais metais tai vienoje, tai kitoje ligoninėje daromi remontai ir maždaug mėnesį gimdyves tenka vežioti į aplinkinių miestų ligonines.

Konkuruoja dėl pacienčių

„Šiandien būtų pavojinga pasakyti, kad kurioje nors konkrečioje įstaigoje planuojama uždaryti akušerijos skyrių, nes gimdymų skaičius – kintantis“, - paklaustas, kokiuose rajonuose šiemet gali nelikti akušerijos skyrių, sakė H.Baubinas.

Pavyzdžiui, pernai planuota uždaryti akušerijos skyrių Šalčininkuose, tačiau to atsisakyta, nes panaikinus akušerijos skyrių Varėnoje, minėtoje ligoninėje priimamų gimdymų skaičius išaugo. Panaši situacija buvo ir Visagine.

„Mums labai sunku prognozuoti, kur vyks gimdyti rajonų, kuriuose nėra akušerijos skyrių, moterys ir kokiose ligoninėse augs gimdymų skaičius. Kai kurios įstaigos net daro reklamines akcijas, taip konkuruodamos dėl pacienčių“, - komentavo ministerijos sekretorius.

Anot H.Baubino, ministerija jėga neuždarinėja nė vieno skyriaus, nes „ne jos valioje tą padaryti, jeigu tos įstaigos steigėja yra savivaldybė“.

„Mes tiesiog bandome įtikinti ligoninės administracijas, kad sumažėjus gimdymų skaičiui pablogės gydymo kokybė. Kaip taisyklė, uždarius akušerijos skyrius dalis to finansavimo paliekama ligoninei, kad būtų užtikrintas geresnis gimdyvių transportavimas į kitų miestų ligonines, tam tikslui nuperkamas Greitosios medicinos pagalbos automobilis“, - sakė sekretorius.

Sveikatos apsaugos ministerijos motinos ir vaiko sveikatos poskyrio vedėjos Aušrinės Armonavičienės duomenimis, šiuo metu gimdymai priimami 39 akušerijos skyriuose. Be privačių, Kaune veikia 4, Vilniuje – 3 gimdymo namai. Apskričių ligoninėse funkcionuoja 8, rajonų ligoninėse – 24 akušerijos skyriai.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją