Nevaisingas šeimas vienijanti Vaisingumo asociacija (VA) prieš gerą mėnesį organizavo akciją "Už dirbtinio apvaisinimo įstatymą pacientams". Surinkusi apie 80 parašų, neseniai ji kreipėsi ir į minėtąjį komitetą akcentuodama, kad DA įstatymo projektas yra žalingas pacientams. Jame neatsižvelgta į nevaisingumo gydymo specialistų rekomendacijas, kurių svarbiausia - neriboti sukuriamų embrionų skaičiaus.

Šiuo metu Lietuvoje dirbtinio apvaisinimo paslaugas teikia trys privačios gydymo įstaigos, kurių didžiausia - premjero A.M.Brazausko žento A.Usonio vadovaujama Vaisingumo klinika. Ji turi filialų Kaune ir Klaipėdoje, o už atliekamas apvaisinimo procedūras taiko nuolaidas tik toms šeimoms, kurios priklauso Vaisingumo asociacijai. Tad vargu ar atsitiktinai Sveikatos reikalų komitetą pasiekė ir VA priklausančios Klaipėdos apskrities nevaisingų šeimų bendrijos prašymas koreguoti DA įstatymą taip, kad būtų leista apvaisinti daug kiaušialąsčių, šaldyti nepanaudotus embrionus, leisti kiaušialąsčių bei spermos donorystę, atverti vartus naujoms vaisingumo gydymo technologijoms ir pan.

"Tai - manipuliacijos pacientais, - įsitikinusi Seimo Sveikatos reikalų komiteto pirmininkė Dangutė Mikutienė. - Moterys yra klaidinamos, o jų parašais siekiama paveikti įstatymų leidėjus taip, kad šie leistų sukurti kuo daugiau perteklinių embrionų". Kas būtų daroma su pertekliniais embrionais, jei moteris susilauktų kūdikio jau po pirmosios dirbtinio apvaisinimo procedūros, nereglamentuoja jokie Lietuvos teisės aktai. Prekyba embrionais ir kiaušialąstėmis, nelegalūs embrionų kamieninių ląstelių tyrimai - tamsioji vaisingumo verslo pusė, apie kurią pacientai vargu ar gali nutuokti.