Jei lietuviai būtų nugalėję, teisę rūkyti butų atgavę panašūs privatūs klubai dešimtyse Masačusetso miestų, tarp jų ir valstijos sostinėje Bostone, kurios savivaldybė įteisino analogišką draudimą.

Atolo lietuvių bendruomenę sudaro daugiausia prieškario emigrantai iš Lietuvos bei jų palikuonys. Šis miestelis buvo vienas lietuvių emigracijos centrų.

Manoma, kad „Titanike“ nuskendęs lietuvis pastorius Juozas Montvila vyko į JAV tapti Atolo pastoriumi.

Atolo apylinkės išvis pasižymi bene didžiausia JAV tautine įvairove, jose kalbama 10 kalbų – nuo suomių iki slovakų ar Sirijos arabų dialekto.

Apskundė teismui

Konfliktas tarp lietuvių ir miestelio valdžios prasidėjo, kai pernai Masačusetse buvo uždrausta rūkyti visų įstaigų patalpose, tarp jų – ir viešojo maitinimo įstaigose. Atolo vietos valdžia taip pat uždraudė rūkyti privačiuose klubuose.

Amerikos lietuviams pasiūlymas rūkyti eiti į lauką nepatiko – į sąjungininkus pasitelkę Prancūzijos amerikiečių natūralizacijos klubą bei Amerikos legiono postą, jie miestelį išsyk padavė į teismą.

Mat, tvirtino lietuviai, jų klubas yra privatus, narystė jame savanoriška, į susirinkimo vietas pašaliečiai nėra įleidžiami, todėl drausti klube rūkyti yra narių civilinių teisių pažeidimas.

Miestelio valdžia nesutiko, nes klubo patalpose yra žmonių – darbuotojų, tiekėjų ir kai kurių klubo narių, kurie nerūko ir nenori kvėpuoti svetimais cigarečių dūmais.

Pagarsėjo spaudoje

Nors vietos teisėjas ginčą išsprendė lietuvių rūkalių naudai, Aukščiausiasis Masačusetso Teismas kovo pabaigoje vienbalsiai paliko galioti ankstesniąją tvarką. Daugiau instancijų skųstis nebėra.

Bylą aprašiusi JAV žiniasklaida pažymėjo, kad lietuvių lankomo klubo nariai sprendimu liko nepatenkinti.

„Labai gaila. Mes gyvename amžiuje, kur visi yra nusiteikę prieš rūkymą, todėl nuo pat pradžių jautėmės kovojantys su vėju“, – sakė klubo finansų sekretorius Jimas White’as.

Pralaimėjus šį teismą, Atolo lietuviams greičiausiai teks taikytis ir su papildomais draudimais. Masačusetso politikai jau svarsto galimybę uždrausti gyventojams rūkyti nuosavuose butuose, kad kaimynai nekvėpuotų nepageidaujamais dūmais.