Lietuvos veterinarai anksčiau buvo prognozavę, kad paukščių gripui palietus ir Lenkiją, šis pavojingas užkratas į Lietuvą atslinks per dešimt dienų. Lenkijoje (Torūnės mieste) pirmasis paukščių gripo atvejis buvo užfiksuotas kovo 5 dieną.

"Čia buvo tik prognozė, matematiškai gi nepaskaičiuosi. Juk tiksliai neapskaičiuosi, kiek, pavyzdžiui, gyvensi. Taip ir šiuo atveju", - kalbėjo D.Remeika.

Tačiau jis atsargiai vertina galimybes, kad Lietuvai pavyktų išvengti paukščių gripo.

"Viliamės, kad duok Dieve, pavyktų išvengti. Bet pagal viską, šalių skaičius, kuriose nustatomas paukščių gripas, tiek Europos Sąjungoje, tiek visame pasaulyje, didėja. Kuo daugiau didėja šalių, tuo mažiau galimybių, kad pas mus nebus. Tikriausiai, tai tik laiko klausimas", - svarstė D.Remeika.

Anot jo, tarnyba nuolat gauna pranešimų apie negyvus paukščius, juos tiria, tačiau iki šiol paukščių gripo atvejis nebuvo užfiksuotas.

Baiminantis pavojingo užkrato, Valstybinė maisto ir veterinarijos tarnyba iki gegužės 20 dienos uždraudė paukščius laikyti lauke, Aplinkos ministerija - iki birželio 1 dienos uždraudė žieduoti paukščius.

Paukščių gripo virusas nustatytas jau dvidešimtyje Europos valstybių: Prancūzijoje, Slovakijoje, Slovėnijoje, Vengrijoje, Austrijoje, Šveicarijoje, Vokietijoje, Švedijoje, Bulgarijoje, Moldovoje, Graikijoje, Italijoje, Serbijoje ir Juodkalnijoje, Bosnijoje ir Hercegovinoje, Rumunijoje, Kroatijoje, Rusijoje, Ukrainoje, Turkijoje bei kaimyninėje Lenkijoje.

Nuo paukščių gripo visame pasaulyje, daugiausia Azijoje, jau yra mirę 97 žmonės.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją