Vartoja vaikai

Be to, atlikus apklausą paaiškėjo, kad mūsų valstybė su Estija, Lenkija, Airija ir Vokietija pateko į juodąjį sąrašą šalių, kuriose amfetaminą vartoja itin daug mokyk­linio amžiaus vaikų. 5–7 procentai vartotojų – grėsmingas rodiklis. Keliolikoje kitų šalių, kur buvo domimasi amfetamino vartojimu tarp jaunimo, šis skaičius – vos 1 procentas.

„Dažniausiai amfetaminas vartojamas einant į pasilinksminimo vietas, nes suteikia energijos, pakelia nuotaiką”, – sakė Lietuvos AIDS centro psichologas Andrius Lošakevičius.

Amfetaminas – sintetinis centrinę nervų sistemą veikiantis preparatas, vadinamasis stimuliantas.

Persekiojimo baimė

A.Lošakevičius minėjo, kad pavartojus šio narkotiko pagirios būna nelengvos: „Ima kankinti nerimas, žmogus tampa agresyvus, jaučia baimę ir nuolatinę įtampą. Žmogui paranojiškai atrodo, kad jį kažkas seka. Po tokios psichozės neretai patenkama į psichiatrijos ligonines”.

Dėl priklausomybės nuo amfetamino kenčiantis žmogus nebegali gyventi visaverčio gyvenimo.

„Mintys pasidaro sunkios. Pavyzdžiui, kai bandai atrakinti spyną, 20 minučių pralauki prie durų analizuodamas tos spynos detales, nors to visiškai nereikia”, – kalbėjo A.Lošakevičius.

Lietuvos AIDS centro direktorius Saulius Čaplinskas nuogąstavo, kad lietuviški amfetamino fabrikai dirba ne tik užsienio reikmėms, bet ir didina narkotikų pasiūlą mūsų šalies rinkoje.

„Visi atsimename sovietmetį, kai negalėjai nusipirkti mašinos, nes negavai paskyros. Dabar automobiliai tapo prieinami. Tas pats su narkotikais – pasiūla didina vartojimą”, – palygino S.Čaplinskas.

Jis pastebėjo, kaip pasikeitė ir Lietuvoje gyvenančių romų įpročiai: „Ilgą laiką čigonai tik pardavinėjo narkotikus, patys jų nevartojo. Jie rūpinosi savo tauta, vaikais. Deja, kažkas pabandė. Dabar tarp čigonų yra ne tik narkomanų, bet ir ŽIV infekuotųjų”.

S.Čaplinskas aiškino, kuo pavojingi amfetaminai.

„Vartojančiam opioidus sekso nereikia, o amfetaminas veikia priešingai – didina seksualinį aktyvumą. Žmogus gali pridaryti to, ko šiaip nedarytų”, – tvirtino specialistas.

Fabrikus demaskavo

Seimo Nacio­nalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininko Alvydo Sadecko žiniomis, nemaža dalis pogrindinių amfetamino gamybos cechų Lietuvoje yra demaskuota.

„Narkotikų verslo nusikaltimų tyrimas nemažai parodo. Kai ištiri, matyti, kad tai egzistuoja. Kuo daugiau ištiri, tuo didesnę problemą parodei. Kitose šalyse gamyba gal dar didesnė, bet tai nėra matoma”, – svarstė parlamentaras.

JT ataskaitoje nurodoma, kad Europoje populiariausias narkotikas yra kanapės. Europos Sąjungos (ES) šalyse ir Islandijoje, Norvegijoje, Šveicarijoje bei Lichtenšteine per pastaruosius metus jas vartojo 30 milijonų žmonių.

15 procentų paauglių ES šalyse kanapėmis svaiginasi bent 40 kartų per metus, labiausiai kanapes mėgsta čekų, prancūzų, britų, airių ir šveicarų jaunimas.

Afrikoje labiausiai paplitusios taip pat kanapės – jas reguliariai vartoja 34 milijonai gyventojų. Šiame žemyne kasmet užauginama apie 12 tūkstančių tonų kanapių, jomis aprūpinama 28 procentai pasaulio rinkos.

7,5 milijono ekstazio tablečių per mėnesį – tokio pajėgumo pogrindinė gamykla 2005 m. demaskuota Indonezijoje.

2005 m. Lietuvoje užregistruota 1816 nusikalstamų veikų, susijusių su psichotropinėmis ir narkotinėmis medžiagomis. Tai 17,1 procento daugiau nei 2004 m.

Per 2005 m. ištirta 1441 nusikalstama veika (per 2004 m. – 1132).

Daugiausia nusikalstamų veikų, susijusių su narkotinėmis ir psichotropinėmis medžiagomis, buvo Vilniuje (497) , Kauno rajone (220 ), Klaipėdoje (196), Kaune (183), Šiauliuose (61), Panevėžyje (54).

Nė vienos nusikalstamos veikos neužregistravo Akmenės, Jurbarko, Plungės ir Šilalės rajonų bei Birštono ir Neringos miestų policijos komisariatai.