“Kauno dienai” pasidomėjus padėtimi Onkologijos ligoninėje, viena didžiausių Rytų Europoje gydymo įstaigų - Kauno klinikos - jau klimpsta į naują skandalą dėl pabrangusių medikamentų. Faktus aiškinasi Seimo Antikorupcijos komisija.

Netikėta profesūros parama pacientams

Ministrą Pirmininką A.Brazauską pasiekė jungtinis onkologinių pacientų organizacijų ir specialistų kreipimasis, kuriuo prašoma ištaisyti klaidą ir atkurti Onkologijos ligoninės savarankiškumą. Minėta gydymo įstaiga Kauno klinikų padaliniu tapo 2005 m. lapkričio 8 d. Šio tikslo Klinikos siekė 8 metus.

“Onkologijos ligoninė buvo apiplėšta: išvežti kompiuteriai, atimtas autotransportas, - teigiama rašte premjerui. - Vaistinė, buhalterija - uždarytos, darbuotojai atleisti.

Laboratorija susilpninta atleidus dalį jos darbuotojų, į ją atvežta sena aparatūra iš KMUK”. Dokumente, kurį pasirašė ir akademikas Henrikas Dūdėnas, Lietuvos onkologijos pradininkė prof. Laima Griciūtė, prof. Vacys Sadauskas, teigiama, kad po prijungimo į Onkologijos ligoninę iš Kauno klinikų net tie patys reagentai, medikamentai ir maisto produktai vežami didesnėmis kainomis.

Gerą vardą medicinoje užsitarnavę specialistai siūlo premjerui peržiūrėti Onkologijos ligoninės ateitį.

Signalų yra ir daugiau

“Tik premjeras gali pasukti laikrodžio rodyklę atgal, - įsitikinęs H.Dūdėnas. - Daugiau kaip 20 metų dirbau “Sanito” vadovu, todėl man nesuprantama, kaip prijungimas galėjo turėti tiek daug neigiamų pasekmių”. Akademikas ragina premjerą įsiklausyti, nes KOL prijungimas prie KMUK netenkina nei medikų, nei pacientų.

Premjero atstovė spaudai Nemira Pumprickaitė teigė, kad Ministras Pirmininkas jau pasiryžo sudaryti darbo grupę, kuri “išsiaiškins gautus signalus”. “Šis kreipimasis yra ne vienintelis premjero gautas signalas, todėl padėtis Onkologijos ligoninėje jam kelia didelį rūpestį”, - teigė N.Pumprickaitė.

Kol speciali darbo grupė nesudaryta, “Kauno dienai” pavyko gauti įrodymus dėl pabrangusių medikamentų. Pavyzdžiui, plačiai naudojamas preparatas skausmui numalšinti “Ketanov”, šiuo metu iš Klinikų tiekiamas net 1 Lt brangiau. Galima tik spėlioti, kiek lėšų praranda valstybė, nes medikamentus Klinikos perka už milijonus litų.

Šokiravo pabrangę medikamentai

Seimo Antikorupcijos komisiją sudomino ir “Kauno dienos” pateiktas faktas apie kitų medikamentų pabrangimą. Pavyzdžiui, anksčiau Onkologijos ligoninė naudojo dezinfekcinį skystį “Chemifarm”, kurio penki litrai kainavo 65,54 Lt. Tuo tarpu šiuo metu Onkologijos ligoninei iš Klinikų yra tiekiamas analogiškų savybių preparatas. Jo penkių litrų flakonas kainuoja 104,9 Lt. Tai reiškia, kad Teritorinės ligonių kasos gerokai permokės už preparatus ir dezinfekcijos priemones, nors iš esmės anksčiau pacientų pinigai buvo taupomi labiau. Tikėtina, kad panašių atvejų yra ir daugiau.

Minėta informacija šokiravo Seimo Antikorupcijos komisijos narį Rimantą Dagį. “Būdamos viena didžiausių gydymo įstaigų Rytų Europoje, Kauno klinikos iš tiekėjų gali gauti dideles nuolaidas, bet kažkodėl vyksta priešingas procesas, - teigė R.Dagys. - Pasitvirtino būgštavimai, kad prijungus Onkologijos ligoninę, pabrango paslaugos”.

R.Dagys yra vienas iš trijų parlamentarų, kurie Antikorupcijos komisijoje sudaro specialią darbo grupę. Pastaroji jau beveik mėnesį kaupia informaciją apie galimas korupcines apraiškas sveikatos apsaugos sistemoje. Parlamentaras teigė, kad Antikorupcijos komisija ketina bendradarbiauti su premjero suburta specialia darbo grupe.

Bandė manipuliuoti visuomenės nuomone

Prijungus Onkologijos ligoninę, jos direktoriumi tapo Kauno klinikų statytinis Žilvinas Saladžinskas. Nesiliaujant skundų lavinai, jo iniciatyva net bandyta daryti įtaką visuomenės nuomonei.

Tai paaiškėjo, kai buvusi direktoriaus pavaduotoja Leonarda Šarakauskienė parašė straipsnį vienam sveikatos žurnalui, esą egzistuoja raštiškas susitarimas tarp sveikatos apsaugos ministro Žilvino Padaigos, KMUK direktoriaus J.Pundziaus, Kauno medicinos universiteto rektoriaus R.Žaliūno ir Kauno onkologijos medikų profesinės sąjungos lyderės Lilijos Butkevičienės. Jis neva pasirašytas Prezidento Valdo Adamkaus siūlymu, kad po Onkologijos ligoninės prijungimo nenukentės nei medikų, nei pacientų interesai. “Tai netiesa, nes jokio susitarimo nesu pasirašiusi”, - vakar “Kauno dienai” teigė L.Butkevičienė.

L.Šarakauskienė pripažino, kad jos bendradarbė nepasirašė Kauno klinikų vadovams naudingo galėjusio būti susitarimo, o straipsnį ją paprašė parašyti direktorius.

Moterį “nurašė” dėl amžiaus

Centrinėje buveinėje koncentruojanti pacientų srautus, KMUK dirbtinai sudaro eiles prie švitinimo aparatūros, kuria gydomi onkologiniai ligoniai. Tokia aparatūra yra ir Onkologijos ligoninėje, bet KMUK administracija uždraudė švitinti pacientų galvos srityje parazituojančius navikus, esą tai žalinga ligonių sveikatai. Tačiau dėl sudarytos eilės marijampolietė Anelė Kulesevičienė priversta pusantro mėnesio kęsti skausmą. Klinikose ji gydėsi vasario 13-23 d.

“Nuo Valentino dienos keturias paras niekas nieko negydė, - pasakojo 80 metų moteris. - Skruostas dar labiau sutino, net matyti negalėjau. Gydytojas pasakė, kad prie spinduliavimo aparatūros eilė nutįsusi iki balandžio 3 d. Tik tada galės mane švitinti”. Moteriai buvo paskirtos tik “Ketanov” tabletės, malšinančios skausmą. Naviko jai neoperavo todėl, kad kitose Klinikų struktūrose užtruko tyrimų rezultatai. “Paaiškėjo, kad esu geros sveikatos, bet auglys padidėjo tiek, kad operacijos dabar daryti dėl mano amžiaus gydytojai nesiryžta”, - sakė A.Kulesevičienė.

Jos istoriją išgirdę Kauno onkologijos ligoninės medikai pašiurpo. “Būtume tą pačią dieną ėmęsi veiksmų”, - sakė nenorėjusi įvardyti savo pavardės gydytoja.

Vakar “Kauno diena” raštu paklausė prof. J.Pundziaus apie pabrangusius vaistus ir pablogėjusį pacientų aptarnavimą, bet, motyvuodamas savo užimtumu, iki šeštos valandos vakaro jis atsakymų neatsiuntė.

Kauno medicinos universiteto klinikų atsakymas

Tuo tarpu Kauno medicinos universiteto klinikų atstovai atsakydami, į ketvirtadienio "Kauno dienos" publikaciją, penktadienio vakarą atsiuntė savo komentarą:

Dėl KMUK filiale Onkologijos ligoninėje vykstančių pokyčių

Informuojame apie veiksmus ir pokyčius, įvykusius Kauno Onkologijos ligoninę integravus į Kauno medicinos universiteto klinikas:

· Norime dar kartą patvirtinti, kad sujungus ligonines Kauno medicinos universiteto klinikos įvykdė visus įsipareigojimus, kuriuos buvo davusios prieš reorganizaciją. Tada integracijos oponentai tvirtino, kad ligoninė bus uždaryta, bus atleisti darbuotojai, bus sumažinti atlyginimai. Šiandien dar kartą užtikriname, kad ligoninė dirba ir toliau dirbs ir bus skirta onkologiniams ligoniams. Mes neatleidome iš darbo nė vieno gydytojo, nė vienam medikui nesumažinome atlyginimo.

· Norime informuoti, kad po prijungimo Onkologijos ligoninė ne tik nesumažino, bet netgi padidino teikiamų paslaugų apimtis. Per šių metų vasario mėn. poliklinikoje apsilankė 9572 ligoniai arba 383 pacientais daugiau, negu per tą patį 2005 m. laikotarpį

· Numatant stiprinti onkologijos ligoninės bazę, buvo labai greitai paruošta Onkologijos ligoninės restruktūrizacijos programa. Joje numatoma reorganizuoti ligoninės veiklą, plečiant ambulatorines bei dienos chemoterapijos ir dienos chirurgijos paslaugas, steigiant skausmo kliniką bei vienintelį šalyje paliatyviosios onkologijos skyrių, optimizuojant iki tol neracionaliai naudojamas stacionaro paslaugas. Programos finansavimui pirminiame etape numatyta 7,1 mln. Lt. Taip pat apsispręsta plėsti spindulinės terapijos paslaugas Onkologijos ligoninėje

· Nors kol kas ligoninė dirba senu režimu, tie patys ligonių srautai, praktiškai tas pats personalas, tos pačios patalpos, bet per 4 mėn. po ligoninių sujungimo jau nuveikta daug darbų:

- Įsteigtas paliatyviosios onkologijos skyrius, kurio dar nebuvo Lietuvoje. Tokio skyriaus labai reikėjo.

- Onkologijos ligoninės skyriaus vedėjais pradėjo dirbti didelę klinikinę patirtį ir mokslinius laipsnius turintys onkologijos specialistai. Per trumpą laiką parengti chemoterapijos, spindulinio gydymo protokolai. Operuojant reikalaujama prisilaikyti tarptautinių standartų reikalavimų.

- Modernizuota ir automatizuota onkologijos ligoninės laboratorija instaliuojant 2004-2005m. gamybos automatinius analizatorius

- Iš KMUK į Onkologijos ligoninę perkelta spindulinio gydymo planavimo sistema, be kurios neįsivaizduojamas šiuolaikinės radioterapijos darbas. Jos pagalba bus efektyviau ir saugiau pacientui realizuoti spindulinį gydymą su turima šiuo metu radioterapijos įranga.

- iš KMUK perkeltas kriotomas, kuriuo patologinės anatomijos ir citologijos skyriuje jau ruošiami histologiniai preparatai, dėl to pagerėjo preparatų kokybė bei tikslumas.

- Nuspręsta atnaujinti senstančią bei gendančią endoskopinę įrangą, dalį operacinių stalų (šiuo metu naudojami apie 25 metų senumo), elektrochirurgijos aparatų (dalis jų veikia net nuo 1980 metų). Paskelbtas konkursas šiems įrenginiams pirkti.

- Iš centralizuotų KMUK lėšų papildomai skiriami kompiuteriai ir biuro įranga šiuolaikiniams sekretoriatams skyriuose sukurti.

Integracijos oponentai pastaruoju metu vėl bando sukelti abejones dėl sujungimo tikslingumo, įtraukdami pacientų organizacijų atstovus, kai kuriuos politikus, vyriausybines institucijas ir klaidina neįsigilinusius į restruktūrizacijos esmę visuomenės atstovus. Oponentai platina dezinformaciją, kad prijungus onkologijos ligoninę, ji buvo apiplėšta, labai pablogėjo paslaugos tiek onkologijos ligoninėje tiek pačiose klinikose.

Vienas iš argumentų - ilgos eilės poliklinikoje, neretai spekuliuojama pacientų neigiama nuomone apie pablogėjusias sveikatos priežiūros paslaugas ligoninėje. Pastaruoju metu žiniasklaidoje bandoma pateikti netgi ekonominę dezinformaciją, neva klinikose brangiau perkami maisto produktai, medikamentai.

Pareiškiame, kad:

· Neatitinka tikrovės teiginiai, jog Onkologijos ligoninė buvo apiplėšta. Onkologijos ligoninėje naudoti įrenginiai, baldai nebuvo perkelti į klinikas. Panaikintų dalinių (vaistinės ir buhalterijos) naudoti kompiuteriai ir baldai perduoti Onkologijos ligoninės stacionariniams skyriams.

· Jau šiandien galime teigti, kad sustiprinus onkologijos ligoninės materialinę bazę, papildžius darbuotojų kolektyvą labai patyrusiais klinicistais ir mokslininkais, gerėja šioje ligoninėje teikiamų paslaugų kokybė.

· Per visą šį laikotarpį onkologijos ligoninės administracija negavo nė vieno raštiško ar žodinio nusiskundimo iš pacientų dėl pablogėjusių paslaugų. Šių metų kovo 7 dieną buvo apklausta 120 pacientų, besigydančių KMUK filiale Onkologijos ligoninėje, siekiant išsiaiškinti jų požiūrį į teikiamų paslaugų kokybę, santykius su medicinos personalu ir kt. Į klausimą, ar patenkinti gydymu šioje ligoninėje, teigiamai atsakė 96 procentai apklaustųjų, o į klausimą, ar iškilus poreikiui gydytis, vėl rinktųsi šią gydymo įstaigą, teigiamai atsakė 95 procentai apklaustųjų

· Atsakydami į nepagrįstus teiginius, kad, prijungus onkologijos ligoninę labai pablogėjo paslaugos pačiose klinikose, nes poliklinikoje pas kai kuriuos specialistus susidaro eilės, pažymime, kad Kauno klinikose suburti daugybė tarptautinio lygmens gydytojų profesionalų, kurie galėtų dirbti bet kurioje Europos universitetinėje ligoninėje. Vis labiau aprūpinant juos naujausiomis technologijomis, kaupiantis patirčiai, paslaugų kokybė kaskart gerėja. Dėl aukščiausio lygio paslaugų, kurias gali gauti šioje institucijoje, pacientai ir plūsta į klinikas.

Klinikos dirba labai intensyviai, žymiai viršydamos sutartinius limitus su ligonių kasomis, tačiau vis tiek nebegali visų sutalpinti vienu metu. Dėl to formuojasi šiokios tokios eilės. Mes gerbiame pacientų pasirinkimo teisę – geriau palaukti planinės konsultacijos pas klinikų specialistą 1-2 mėn., negu gauti tuoj pat konsultaciją kitur, kur jis nejaučia pasitikėjimo. Mano įsakymu klinikose onkologiniams ligoniams suteikiama pirmenybė. Vienas iš integracijos motyvų buvo siekis sumažinti onkologinių ligonių eiles, ir dalį pacientų nukreipti į iki sujungimo mažai apkrautą onkologijos ligoninę.

· Susirūpinimą kelia oponentų siekis dirbtinai į ažiotažą įtraukti suklaidintus pacientus, kurstyti jų nepasitenkinimą ir konkrečius atvejus eskaluoti spaudoje.

· Informuoju, kad Kauno klinikos, vykdydamos pirkimus, griežtai prisilaiko viešųjų pirkimų įstatymo reikalavimų. Todėl daugumos perkamų maisto produktų ir medikamentų kainos klinikose yra mažesnės, negu buvusioje onkologijos ligoninėje. Atlikus analizę, suskaičiavome, kad, jeigu per 2005 metus onkologijos ligoninėje maistas būtų pirktas klinikų kainomis, būtų išleista 41143,10 Lt mažiau

· Kategoriškai paneigiu “Kauno dienoje” 2005.03.09. pateiktą melagingą, visuomenę klaidinančią informaciją dėl vaistų, perkamų Kauno medicinos universiteto klinikose įsigijimo kainų, konkrečiai dėl vaisto “Ketanov” pirkimo. Šio vaisto įsigijimas Onkologijos ligoninei tapo pigesnis: 10 tablečių 0,19 Lt, o 10 ampulių dėžutė – 0,70 Lt.

Kategoriškai paneigiu “Kauno dienoje” 2005.03.09. pateiktą melagingą, teiginį, kad klinikos perka brangesnius dezinfekcinius tirpalus. Informuoju, kad ezinfekcija klinikų perkamu dezinfekciniu skysčiu BIGUACID-S yra pigesnė, be to jį galima vartoti žymiai plačiau ir jis pasižymi platesniu antimikrobiniu veikimu ir veikia net tuberkuliozės bakterijas. (4 priedas KMUK vaistinės farmacinio darbo organizatorės tarnybinis pranešimas ir jį pagrindžiantys dokumentai)

· Kauno klinikos reikalauja “Kauno dienos” paneigti šiuos neatitinkančius tikrovės faktus.

Manau, kad ši pateikta informacija padės plačiau susipažinti su vykstančiais ir planuojamais pokyčiais KMUK filiale Onkologijos ligoninėje.

Pagarbiai,

Generalinis direktorius prof. Juozas Pundzius