Panašios situacijos su nerimu laukiama ir Lietuvoje. Nors gandras yra nacionalinis paukštis, mirtino viruso bijantys žmonės gandralizdžius gali pradėti paprasčiausiai naikinti.

Žmonės įbauginti

Ventės rago ornitologas Vytautas Jusys sakė, kad kol kas žinių apie išdraskytus gandralizdžius neturįs, tačiau tokių kalbų jau girdėjęs.

„Žmonės įbauginti. Gretimoje Lenkijoje jau užfiksuotas paukščių gripas, jo laukiama ir Lietuvoje. Todėl kai kurie gyventojai mano, kad gandralizdžių naikinimas padės paukščių gripui užkirsti kelią“, – L.T. sakė V.Jusys.

Tačiau, ornitologo teigimu, tokia nuomonė – visiškai klaidinga. „Gandralizdžių ardymas tikrai neapsaugos nuo paukščių gripo. Be to, kol kas nėra žinių, kad šį virusą kur nors būtų pernešę gandrai ar kregždės“, – tvirtino V.Jusys.

Gresia atsakomybė

Vilniaus ekologinės policijos viršininkas Algimantas Minkauskas sakė, kad kol kas baudų už gandralizdžių naikinimą skirti neteko.

„Tačiau už gamtos naikinimą atsakomybė yra numatyta – baudos gali siekti nuo 50 iki kelių tūkstančių litų. Gandralizdžių ardyti ir griauti negalima“, – įspėjo A.Minkauskas.

Aplinkos apsaugos departamento direktoriaus pavaduotojas Juozas Dautartas neatmetė galimybės, jog lenkų psichozė neaplenks Lietuvos. „Manau, kad tokių atvejų tikrai gali būti. Kol kas tokių duomenų neturime, o kaip bus ateityje, parodys laikas“, – kalbėjo J.Dautartas.

Jei taip nutiks, žmonės bus įspėjami, kad gandralizdžių ardyti negalima, o jei įspėjimai nepadės, laukia baudos.

Lizdų neardytų

Ramučių kaimo (Kelmės r.) gyventojo Kaributo Čerkaso sodyboje gandralizdis susuktas medyje.

„Nesąmonė, neįsivaizduoju, kas gali šitaip elgtis ir ardyti gandralizdžius. Jokiu būdu neardysiu, net priešingai, ruošiuosi sutvirtinti – gandrai kreivokai lizdą sukrovė. Laukiu jų sugrįžtant. Baimės dėl paukščių gripo nejaučiu – jeigu bus lemta, tegul būna“, – ryžtingai nusiteikęs kalbėjo K.Čerkasas.

To paties rajono Leliušių kaimo gyventoja Irena Sėlenienė tikino, kad gandralizdį galbūt ardytų nebent tada, jei kas nors lieptų.

„Bet gal ir neardyčiau. Gandrai peri čia, augina jauniklius. Dar nejaučiu baimės dėl viruso, o vyras išvis netiki jokiais paukščių gripais, sako – politika. Kaip jau bus skirta, tebūnie. Dukra užaugo, gyvena toli – neužsikrės. Katinų irgi nepjauname, savi juk. Pagaudo jie tuos žvirblius, bet nejaugi užsikrės?“ – dėstė I.Sėlenienė.