„Panašus tyrimas buvo atliktas ir praėjusiais metais, tačiau palyginus abiejų duomenis matyti, kad situacija nepasikeikė. Kelionių organizatoriai su klientais bendrauja maloniai ir paslaugiai – ieško optimaliausių kainos, kelionės, viešbučių pasirinkimo variantų, tačiau sveikatos problemos ir su jomis susijusios išlaidos paprastai lieka visai neaptartos arba tik trumpai paminėtos“, - DELFI sakė tyrimą apibendrinusi sociologė Renata Sadunišvili.

Duomenis rinko apsimetę klientais

Apklausos organizatoriai, imituodami klientus, aplankė dvylika 6 didžiųjų miestų kelionių agentūrų ir fiksavo, kokią informacija apie galimą grėsmę sveikatai pateikia konsultantai.

Kaip ir praėjusiais metais, slapto pirkimo simuliacijos buvo atliekamos pagal penkis iš anksto sudarytus scenarijus. Poilsiu Egipte ir Tunise „domėjosi“ šeima su dviem vaikais. Du studentai „norėjo vykti“ į Tailandą, Meksiką ir Margaritos salą, seneliai su anūkėle į Turkiją, močiutė mama ir anūkėlė į Egiptą arba Margaritos salą, o jaunavedžiai – Kubą ar Tailandą.

Iš 43 tyrimo metu aplankytų kelionių agentūrų filialų be specialaus raginimo apie riziką sveikatai užsiminė tik du. Kur kreiptis norint pasiskiepyti nuo pavojingų infekcijų nurodė tik vienas darbuotojas.

Dažniausiai apie riziką sveikatai spontaniškai užsimindavo kelionių į Keniją bei Jungtinius Arabų Emyratus organizatoriai.

Vietoje skiepų siūlė alkoholio

Tais atvejais, kai grėsmė sveikatai nebuvo minėta, simuliuojantys kelionių pirkimą patys apie tai klausė. Anot „keliautojų“, kelionių konsultantai ne tik nesiūlė pasirūpinti būtinais skiepais, bet kartais elgėsi priešingai.

Pavyzdžiui, informaciją apie kelionę į Turkiją teikusi darbuotoja ramino klientus teigdama, jog „niekas dar nėra susirgęs iš jokios kelionės, sakė, kad sveikatai nėra jokios rizikos“.

Apie kelionę į Egiptą „pirkėjus“ konsultavęs darbuotojas kelis kartus pakartojo, kad skiepai neprivalomi, nebūtini. Nors ligų pavadinimų neminėjo, dėl visa ko patarė suaugusiems klientams „prieš valgį išgerti po 50 gramų alkoholio“. Kitos kelionių agentūros darbuotoja klientams garantavo, jog „Kuboje nėra ligų, kurių nebūtų Lietuvoje“.

„Pernai pasirinkusiems kelionę į Keniją buvo patarta kritiškai vertinti gydytojų pasiūlymus, nes "paskiepys nuo visko". Norėjusiems vykti į Tailandą konsultantė nerekomendavo ne tik skiepytis, bet ir skambinti medikams, nes "jie gali prigąsdinti, o realiai Tailande saugiau, nei, pavyzdžiui, Egipte", - kelionių agentūrų darbuotojų komentarus citavo R. Sadunišvili.

Informuoti klientus apie valstybių, į kurias vykstama, epidemiologinę būklę, imunoprofilaktikos reikalavimus, sveikatos draudimo įforminimo tvarką kelionių organizatorius įpareigoja Turizmo įstatymas. Tyrimas rodo, kad jo paiso tik retas kelionių konsultantas.

Sekso industrijos šalyse – ŽIV pavojus

Vilniaus universiteto Infekcinių ligų ir mikrobiologijos klinikos gydytoja Ligita Balčiūnienė įspėjo, jog Azijos šalyse, kuriose klesti sekso turizmo industrija, didelė tikimybė užsikrėsti hepatitu B arba Žmogaus imunodeficito virusu (ŽIV).

Pasaulio sveikatos organizacija (PSO) vykstančius į Aziją nuolat informuoja apie paukščių gripo grėsmę. „tačiau didžiausia tikimybė šiame regione susirgti maliarija“, - pabrėžė medicinos mokslų daktarė.

16-oje pagrindinių Europos, Azijos-Okeanijos regiono, JAV ir Pietų Afrikos oro uostų atliktas keliautojų tyrimas parodė, jog pagrindinės jų sveikatos problemos – diarėja, maliarija, kvėpavimo tekų infekcijos ir parazitinė žarnyno ligos. „Tačiau apsaugai nuo jų kol kas nėra sukurta efektyvių vakcinų“, - apgailestavo gydytoja L. Balčiūnienė.

Pasirinkusiems keliones į didesnės rizikos šalis dėl sveikatos su medikais turėtų pasitarti bent prieš 4-6 savaites iki kelionės pradžios.

Mažiau išsivysčiusiose šalyse tikimybė patirti negalavimų reali 60-70 procentų žmonių. Tačiau tarptautinio oro uostų keleivių tyrimo duomenimis, savo sveikata pieš kelionę pasirūpina tik apie pusė keliautojų.

PSO ragina skiepytis

Pasaulio sveikatos organizacija poilsiautojams pataria skiepytis nuo hepatito A. Šia infekcija galima užsikrėsti daugelyje pasaulio šalių, ji plinta per vandenį, maistą, o ypač - jūros gėrybes.

Skiepai patikimai saugo ir nuo visame pasaulyje paplitusio hepatito B, kuris pažeidžia kepenis, sukelia kepenų cirozę arba vėžį. Mažiau juo užsikrečiama tik Vakarų Europoje, Australijoje, Naujojoje Zelandijoje ir Šiaurės Amerikoje, išskyrus Aliaską bei arktinę Kanadą.

Vykstantiems į Afriką, Aziją, Pietų Amerikos šalis patariama skiepytis nuo vidurių šiltinės, o keliaujantiems per Geltonojo drugio endemijos teritorijas Afrikos ir Pietų Amerikos šalyse primenama pasirūpinti tarptautiniu skiepijimo nuo šios ligos sertifikatu.

Sveikatos specialistų teigimu, informaciją apie rekomenduojamas ir privalomas vakcinas suteikia medikai, atsižvelgdami į konkretaus žmogaus sveikatos būklę, ankstesnius skiepijimus, kelionės šalį, pobūdį, trukmę.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją