Draudimas, įsigaliosiantis 2007 metų viduryje ir taikomas aludėms, barams, privatiems klubams, restoranams ir darbo vietoms, rodo, kad Didžiojoje Britanijoje, kur rūko kas ketvirtas suaugęs žmogus, įvyko svarbus pokytis.

Draudimui rūkyti Bendruomenių Rūmuose pritarė 384 deputatai, o prieš jį balsavo 184.

Kitose Jungtinės Karalystės teritorijose taip pat priimami panašūs įstatymai - Šiaurės Airijoje jis įsigalios 2007 metų balandį, o Škotijoje rūkymas viešoje vietoje pažeidimu bus laikomas jau nuo kito mėnesio.

Rūkyti viešose vietose yra uždraudusios tokios Europos valstybės kaip Airija, Italija, Norvegija, Malta ir Švedija.

Pernai atlikta britų apklausa parodė, kad daugiau kaip 70 proc. jų pritaria tokiam draudimui. Britanijoje su rūkymu kasmet siejama daugiau kaip 100 tūkst. mirčių, nors rūkančiųjų per pastaruosius tris dešimtmečius sumažėjo perpus.

Praėjusio amžiaus 9-ajame dešimtmetyje Britanija pirmoji pasaulyje pareikalavo, kad ant cigarečių pakelių būtų perspėjimai apie rūkymo žalą sveikatai, ir padidino tabako bei jo gaminių prekybos mokesčius. 20 cigarečių pakelis Britanijoje kainuoja apie 5 svarus (25 litus), o gretimoje Prancūzijoje - tik 5 eurus (17 litų).

Antradienį britų parlamentarai iš trijų Sveikatos įstatymo pataisos variantų pasirinko patį griežčiausią. Kituose variantuose, pavyzdžiui, siūlyta leisti rūkyti privačiuose ar maisto netiekiančiuose klubuose, arba uždrausti rūkymą visuose baruose, restoranuose, išskyrus privačius klubus.

Išskirtinės sąlygos privatiems klubams papiktintų Anglijos aludžių savininkus, nes tuomet rūkantieji iš aludžių persikeltų į klubus, kurių Anglijoje yra per 20 tūkstančių.

Ir ministras pirmininkas Tony Blairas, ir galimas jo politinis įpėdinis iždo kancleris Gordonas Brownas pritarė visiškam rūkymo uždraudimui, sakė jų atstovai spaudai.

Nesilaikysiantiems šio draudimo grės bauda iki 2 500 svarų (12,6 tūkst. litų), paskelbė visuomenės sveikatos ministrė Caroline Flint. Iš pradžių buvo numatoma, kad maksimali bauda neviršys 200 svarų (maždaug 1000 litų).

Gydytoja Vivienne Nathanson, vadovaujanti Britų medikų asociacijos etikos ir mokslo skyriui, palankiai įvertino tokį parlamentarų sprendimą.

"Džiugu, kad parlamento nariai nusprendė labiau pasirūpinti savo rinkėjų gyvybe bei sveikata ir balsavo už visišką rūkymo uždraudimą visose viešose Anglijos vietose", - sakė ji ir priminė, kad nuo pasyvaus rūkymo Jungtinėje Karalystėje kasdien miršta maždaug 30 žmonių.

"Šiandienos balsavimas pranašauja galą tokiai bauginamai statistikai", - pridūrė ji.

Dama Helena Shovelton (Helena Šovelton), Britų plaučių ligų fondo vadovė, sutinka su ministrės nuomone.

"Ši pergalė - visiems tiems, kurie nenuilsdami kovojo už visuomenės sveikatos gerinimą, - sakė ji. - Rūkymas yra milžiniška problema Jungtinėje Karalystėje, nes kasmet pareikalauja vidutiniškai 114 tūkst. gyvybių".

"Pasyvus rūkymas darbo vietose nulemia daugiau kaip dviejų Jungtinės Karalystės tarnautojų mirtį per vieną dieną", - pridūrė ji.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją