Alytuje nuo trečiadienio uždarytos visos mokyklos, ligoninėje neleidžiama lankyti ligonių, ribojami masiniai renginiai.

Alytuje labiausiai serga vaikai ir paaugliai iki 17 metų. Jie sudaro apie 80 procentų visų sergančiųjų.

Miesto mokyklos - pustuštės. Serga nuo 20 iki 66 procentų jose besimokančių moksleivių. Paskelbus epidemiją, pamokos turi būti nutraukiamos, susirgus penktadaliui arba daugiau mokyklas lankančių vaikų.

"Siaučiant epidemijai reikėtų stengtis ne tiktai saugotis pačiam, bet ir apsaugoti aplinkinius. Patartina gerai vėdinti patalpas, jas valyti dezinfekuojamosiomis priemonėmis. Pasijutus blogai reikia pagulėti, nepervargti, o ne stengtis "išvaikščioti" ligą, kadangi sergantis žmogus tampa pavojingas aplinkiniams", - kalbėjo Alytaus visuomenės sveikatos centro užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės skyriaus vedėja Janina Dvilinskienė.

Pastarąjį kartą epidemija Alytuje buvo paskelbta prieš penkerius metus - 2001-aisiais.

Antradienį Radviliškio rajono mokyklos ir ikimokyklinės įstaigos dar dirbo, nors sergamumas mokyklose siekė 25-28 proc. Kai kuriose mokyklose į pamokas neatėjo daugiau nei trečdalis mokinių.

"Rajone atšaukti masiniai renginiai, konferencijos, o mokyklų ir ikimokyklinių įstaigų vadovai priemonių imsis patys. Klasės, mokyklos uždaromos, kai suserga daugiau kaip penktadalis mokinių", - sakė Radviliškio meras Antanas Čepononis.

Šiaulių visuomenės sveikatos centro vyriausioji epidemiologė Irena Peršina sakė, kad Radviliškyje labiausiai gripas išplito tarp vaikų. Iš 418 sergančiųjų šia užkrečiamąja liga tik du buvo vyresni nei 18 metų.

I.Peršina stebėjosi labai greitu ligos protrūkiu - užpraeitą savaitę Radviliškyje dar nebuvo registruota nė vieno susirgimo gripu.

Užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės centro direktoriaus pavaduotoja Nerija Kuprevičienė pažymėjo, kad gripu pirmiausia ir suserga mažiau šiai ligai atsparūs vaikai.

"Europoje labiausiai išplitęs B tipo gripas, tačiau didėjant sergamumui galiausiai ima dominuoti komplikacijomis ir ligonių masiškumu pasižymintis A grupės virusas", - sakė N.Kuprevičienė.

Užkrečiamųjų ligų profilaktikos ir kontrolės centro duomenimis, kituose šalies miestuose sergamumas nebuvo pasiekęs epideminio lygio. Daugiausia ligonių buvo Panevėžyje (91), Šiauliuose (79), Klaipėdoje (65), Kaune (58), Vilniuje (39,3).

Šiuose šalies didmiesčiuose sergamumas pastarąsias porą savaičių kinta nežymiai. Klaipėdoje jis net sumažėjo.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)