Nors per didžiuosius šalčius Panevėžio kraujo centre, kaip ir kituose miestuose, sumažėjo atvykstančių donorų, panevėžiečiai medikai ir ligoniai kraujo stygiaus nepajuto. Taip PB teigė Panevėžio kraujo centro vedėja Rita Vaitkienė.

„Per speigus mūsų donorai, matyt, bijojo sušalti - jų per dieną tesulaukdavome po 11-15. Tačiau kraujo nepristigome - gelbėjo atsargos, sukauptos prieš šalčius šiaurinėje mūsų apskrities dalyje“, - sakė gydytoja R.Vaitkienė.

Vedėjos teigimu, prieš porą savaičių centro medikai dirbo Rokiškyje bei Biržuose: pirmame mieste duoti kraujo atėjo 89, antrajame - 81 žmogus.

„Kita vertus, per šalčius ir nebuvo didelio kraujo poreikio: panevėžiečiai turbūt delsė gulti į ligoninę, taip pat operuotis“, - svarstė gydytoja R.Vaitkienė.

Šalčiams atslūgus, Panevėžio kraujo centro medikai vėl plušo išsijuosę. Pasak centro vedėjos, jau pirmąją kiek šiltesnę dieną vien tik iki pietų kraujo davė net 34 panevėžiečiai.

„Kraujo atsargas pildysime ir toliau. Suplanavome išvyką į Raguvą - čia paaukoti kraujo, kaip mums pranešė, žada apie 40 gyventojų“, - teigė gydytoja R.Vaitkienė.

Pirmieji ypač stiprūs šių metų speigai didžiausią galvos skausmą buvo sukėlę uostamiesčio medikams. Perpus sumažėjus donorų, kraujo atsargos smarkiai išseko, o vieną dieną Klaipėdos kraujo centro saugyklose kai kurių grupių kraujo net ir visai nebuvo.