Simptomai

Nušalimo arba šalčio traumos (taip vadina gydytojai), simptomai pasireiškia beveik iš karto. Iš pradžių pablykšta oda ir truputį peršti. Vėliau skausmas stiprėja, pamažu viskas lyg aptirpsta, o nušalusi vieta įgauna vaško blyškumą. Dėl kraujotakos sutrikimo pažeistų vietų ląsteles ištinka anabiozė ir, jei procesas jau įsibėgėjęs, galų gale jos žūva.

Netinkama pagalba

Jei audiniai pažeisti giliai, nušalusi vieta tampa panaši į nudegintą. Ypač dažnai tai nutinka, jei nukentėjusiajam nevykusiai suteikiama pirmoji pagalba. Gaila, bet neretai taip ir būna.

Dažniausiai pasitaikanti klaida - mėginama įtrinti nušalusią vietą. Tokiu atveju šalčio pažeista oda patiria ir mechaninę traumą. Pavojingiausia nušalusią vietą trinti vilna ar sniegu. Vilnonis šalikas ar pirštinė nutrina odą, suerzina, atsiranda mėlynių, o į jas labai lengvai gali patekti infekcija. Ledo kristalų turintis sniegas ne tik traumuoja nušalusią vietą, bet ir dar labiau ją atšaldo.

Ir jokiu būdu negalima mėginti pažeistų vietų sušildyti karšto vandens vonelėje ar ant atviros ugnies, pavyzdžiui, laužo. Nušalusioje odoje laikosi minusinė temperatūra, ji net nuo šilto vandens gali skirtis vos ne 20 laipsnių. Atgijusios ląstelės, jei negauna reikiamo kraujo kiekio, labai greitai žūva - jas apima nekrozė.

Štai kodėl šalčio traumą patyrę audiniai turi būti palaipsniui iš vidaus atšildomi, kad atsigautų kraujotaka. Tik tokiu būdu pažeistoms ląstelėms bus galima grąžinti gyvybę ir išvengti galūnių amputacijos.

Ką daryti?

Štai ką pirmiausia reikia daryti norint išgelbėti nušalusias vietas.

Uždėti šilumą izoliuojantį tvarstį - vilnonį šaliką, šalį, šiltą skarą ir t.t.

Jei esate namie, po šaliku galima padėti storą sluoksnį vatos, po to klijuotę ar du tris sluoksnius polietileno plėvelės. Toks tvarstis į nutirpusią kūno dalį po truputį sugrąžins šilumą.

Šiltomis rankomis pažeistos vietos geriau neliesti, ypač jei nušalimas III ar IV laipsnio, kai pažeista ne tik oda, bet ir raumenys, sausgyslės, nervai.

Šalčio traumos klastingos, nes labai dažnai atšąla visas organizmas ir galimos sunkios kepenų, plaučių komplikacijos.

Labai svarbu nušalusįjį kuo greičiau atvesti į šiltą patalpą ir duoti karšto gėrimo - kavos, arbatos su medumi, avietėmis, balzamu.

Padėtų ir skausmo malšinamieji vaistai.