Tai konstatavo Valstybės kontrolės auditoriai, išsakę ir pagrindines išlaidų didėjimo priežastis.

Pacientams skiriama vis daugiau kompensuojamųjų vaistų. Praėjusiais metais nebuvo lengva ir pacientams. Vien per metus jų priemokos padidėjo 41 proc. Tiesa, ir kompensuojamųjų vaistų sąrašas buvo gerokai apkarpytas: sumažėjo net 30 proc.

Kaip pastebėjo Valstybės kontrolės auditoriai, Ligų ir kompensuojamųjų vaistų sąrašo tikslinimas nėra pakankamai reglamentuotas. Nepakankamai tikslūs ir vertinimo kriterijai, pagal kuriuos priimami svarbūs sprendimai. Vaistų gamintojai irgi suinteresuoti tik ekonomine nauda, o ne vaisto efektyvumu. Sveikatos apsaugos ministro Žilvino Padaigos sudaryta komisija nesugeba išreikalauti iš specialistų konsultantų tikslių duomenų apie vaisto efektyvumą. Dar daugiau. Sveikatos apsaugos ministerija raštu neteikia komisijai informacijos dėl siūlomų kompensuoti vaistų efektyvumo ir saugumo. Komisija ir pati nepaiso Farmacijos departamento pateikiamų išvadų dėl vaisto farmakoekonominės analizės.

"Kompensuojamieji vaistai ir buvo, ir liko skausminga problema. Mus domino, kodėl kasmet didėja skiriamų vaistų mastas", - sakė Valstybės kontrolės Veiklos audito departamento direktorius Rimantas Sanajevas.

Priminsime, kad Ligų ir kompensuojamųjų vaistų sąrašų tikslinimo komisijai vadovauja ministro paskirtas patarėjas Eduardas Vaitkus. Komisijoje teliko šeši nariai: Sveikatos apsaugos ministerijos Asmens sveikatos skyriaus specialistas, Farmacijos departamento direktorius, Valstybės ligonių kasos direktoriaus pavaduotojas, Valstybinės vaistų kontrolės tarnybos viršininkas. Šios grupės darbo reglamentas patvirtintas: ji nagrinėja pateiktas paraiškas, priima sprendimą, ar įrašyti vaistą į kompensuojamųjų sąrašą, ar jį atmesti, nustato ir kompensavimo lygmenį.

Ankstesnė tvarka leido viską spręsti ministrui, nes jis pasirašydavo įsakymą dėl sąrašo keitimo PSD tarybos teikimu. Dabar galioja kita tvarka: komisija teikia savo sprendimus PSD tarybai.

Ligų ir kompensuojamųjų vaistų sąrašas kasmet kito nedaug. Štai 2004 m. buvo įrašyta 20 vaistų, išbrauktas tik vienas vaistas. Per praėjusių metų pirmąjį pusmetį buvo įrašytas 21 vaistas, išbraukta 15. Iš 21 vaisto vienas preparatas taikomas trims atskiroms indikacijoms. Valstybės kontrolės Audito departamento vadovo Sanajevo nuomone, sąrašo keitimo tvarkoje pasigendama metodikos ir kriterijų.

Komisijos vertinimuose nenustatyta siūlomą kompensuoti vaistą lyginti su visais tai ligai gydyti vartojamais vaistais. Niekas nevertina ir vaisto vietos bendroje ligos gydymo schemoje.

Plačiau apie tai skaitykite "Lietuvos žiniose"