Trūksta medikų

Sveikatos apsaugos ministerija (SAM) paskelbė, kad po kelerių metų greitosios medicininės pagalbos darbuotojų gretas turėtų papildyti nauji specialistai – paramedikai.

Priklausomai nuo žmogų ištikusios nelaimės ir rizikos gyvybei, šiuo metu skubiąją medicinos pagalbą teikia dviejų ar trijų medikų brigados.

Vadinamąją felčerinę brigadą sudaro felčeris bei sanitaras. Sunkesniais atvejais pas sunegalavusius gyventojus važiuoja ir kvalifikuotas gydytojas. Manoma, kad paramedikai galėtų ne tik vairuoti greitosios automobilį – tai dabar daro sanitarai, bet ir suteikti pagalbą ūmiai susirgusiems, nukentėjusiems žmonėms.

Pareigos – it gydytojo

Šį mėnesį įsigaliosiančioje medicinos normoje nurodoma, kad paramediko specialybę įgijęs žmogus privalės visiems pacientams teikti pirmąją medicinos pagalbą įvykio vietoje, sergantiems ar nukentėjusiems nelaimingų atsitikimų metu, prireikus skubiai ir saugiai juos transportuoti, įvykio vietoje teikti psichologinę pagalbą nukentėjusiems bei aplinkiniams, atlikti greitosios medicinos pagalbos automobilio vairuotojo funkcijas.

Paramedikas turės žinoti ūmių bei gyvybei pavojingų būklių simptomus, gyvybiškai svarbias organizmo funkcijas, žmonių gaivinimą, šoko ir komos, pavojingų užkrečiamųjų ligų, gimdymo, apsinuodijimų, užspringimo, skendimo ir kitų traumų bei ligų požymius.

Taip pat bus reikalaujama, kad paramedikas mokėtų įvertinti paciento būklę, naudotis defibriliatoriumi, kita greitosios medicinos pagalbos transporto priemonėse esančia medicinos įranga, tvarstyti žaizdas, naudoti įtvarus, neštuvus.

Personalas nesikeistų

Klaipėdos greitosios medicinos pagalbos stoties vyriausiasis gydytojas Rimvydas Juodviršis dienraščiui teigė, kad kol neįsigaliojo naujoji norma, ją komentuoti sudėtinga.

Kol kas nėra tiksliai žinoma nei kokias funkcijas turės atlikti paramedikai, nei kiek šių specialistų turėtų būti, nei kaip dėl to pasikeistų ir ar pasikeistų stoties brigadų darbas.

Anot pašnekovo, apie tai, kad greitosios medicinos pagalbos brigadose turės dirbti ir paramedikų, kalbėta ir anksčiau. Taip pat siūloma felčerius pakeisti skubios pagalbos specialistais. Tačiau šias pareigas greičiausiai atliktų šiuo metu dirbantys specialius mokymo kursus išklausę specialistai.

“Uostamiesčio greitosios pagalbos stoties darbuotojų skaičius nesikeistų. Jau dabar sanitarai atlieka paramedikų funkcijas – ir vairuoja, ir aparatūrą paruošia, ir teikia būtinąją pagalbą. Tik didesniuose miestuose į pagalbą skubančias medikų brigadas vežioja vairuotojas”, - sakė vadovas.

Ligoniams – geriau

Nors dar daug neaiškumų, R. Juodviršis teigiamai vertina naujovę, kad greitosios medicinos pagalbos stotyje turės dirbti paramedikai.

“Kad gautų atitinkamą kvalifikaciją, dabar dirbantys specialistai turės pasitobulinti, įgyti naujų žinių bei įgūdžių. Tai gyventojams, kuriems jie teiks pagalbą, tik į naudą. Naujų specialistų pritraukti sunku, jų stygius vis labiau jaučiamas. Personalas sensta. Pavyzdžiui, felčeriai jau neruošiami apie septynerius metus, o panašias specialybes įgiję jauni žmonės dirbti čia neina”, - apgailestavo R. Juodviršis.

Sveikatos apsaugos ministro patvirtintoje naujoje medicinos normoje “Paramedikas. Teisės, pareigos, kompetencija ir atsakomybė” nurodoma, kad paramediku galės tapti asmuo, įgijęs ne žemesnį kaip vidurinį išsilavinimą ir baigęs paramediko mokymo kursus.

Šis teisės aktas leidžia profesinio lygio Lietuvos mokykloms sudaryti programas, pagal kurias būtų ruošiami paramedikai. Naujos specialybės mokymo kursas turės būti ne trumpesnis kaip

1 080 val. Paramediko mokymo programą jau pasiruošė įgyvendinti kelios kolegijos.

Dirbs ne tik greitojoje

Klaipėdos kolegijos Sveikatos fakulteto dekanė Vida Staniulienė teigė kol kas negavusi valstybės nurodymo vykdyti paramedikų rengimo programą. Tačiau bet kuriuo metu būtų galima tai padaryti – aukštojo neuniversitetinio mokslo įstaigoje netrūksta kvalifikuotų specialistų ar mokymams būtinos įrangos.

Pasak pašnekovės, panašūs kursai, kurių metu įvairių profesijų žmonės išmoksta suteikti skubią medicinos pagalbą, jau vykdomi. Sveikatos fakulteto dėstytojai neseniai apmokė Lietuvos jūrų muziejaus ir delfinariumo darbuotojus. Pagal šią programą galėtų būti apmokomi ir policininkai, apsaugos, prekybos centrų darbuotojai, statybininkai, kitų profesijų atstovai.

Dokumente, nustatančiame paramediko specialybės normą, numatoma, kad paramedikas galės dirbti ne tik greitosios medicinos pagalbos srityje, bet ir priešgaisrinės apsaugos bei gelbėjimo sistemoje, skęstančiųjų gelbėjimo stotyse, laivuose, civilinėje aviacijoje, kardomojo kalinimo ir laisvės atėmimo vietų sveikatos priežiūros įstaigose, valstybės sienos apsaugos tarnybos padaliniuose, policijos viešojo saugumo padaliniuose bei sporto klubuose.