Kad ir koks būtų sveikas vaiko organizmui mamos pienas, jis gali pakenkti vos išdygusiems dantukams. Piene yra angliavandenių, ir dantų apnašose esančios bakterijos iš angliavandenių ima fermentuoti rūgštis. Jos ir pažeidžia dantis. Kuo dažniau vaikas maitinamas, tuo bakterijos aktyvesnės. Dieną rūgštis padeda neutralizuoti seilės.

Naktį, vaikui miegant, seilių išsiskiria kur kas mažiau, todėl rūgšti terpė burnoje išlieka ilgesnį laiką. O jei vaikas nakties metu valgo, geria pieną, sultis ar arbatą, sudaromos visos sąlygos nepertaukiamai rūgščių gamybai bei dantų gedimui. Ant dantų atsiranda baltos ar rudos dėmės, jie pradeda trupėti. Tai vadinama ankstyvuoju vaikų dantų ėduonimi (anksčiau buvo vartojamas terminas "buteliuko kariesas").

Pirmiausia pažeidžiami viršutiniai kandžiai, vėliau - prieškrū-miniai ir krūminiai dantys. Sunkesniais atvejais, kai apnašų labai daug ir jos nevalomos, gali būti pažeisti ir visi apatiniai dantys. Odontologai pataria sulaukus pirmojo gimtadienio atsisakyti naktinio maitinimo. Ryte ir vakare prieš miegą būtina valyti dantukus, o juos išvalius nieko nebevalgyti. Jei vaikas naktį nori atsigerti, duokite paprasto vandens.

Jokių nuolaidų kaprizams!

Pirmą kartą pas odontologą vaiką reikėtų nuvesti vos suka-kusj metukų. "Specialistai susipažins su vaikučiu, apžiūrės dantukus, tėvams patars, kaip tinkamai prižiūrėti jo dantis, pasirūpins, kad odontologo kėdės ateityje vaikas nesietų tik su skausmu, kad ji netaptų didžiausiu vaiko baubu", - sakė Mažeikiene.

Vaikų dantys turi būti valomi du kartus per parą - ryte ir vakare. Netgi dantų neturinčiam mažyliui rekomenduojama pamasažuoti dantenas silikoniniu šepetėliu ar binto gabalėliu, ruoštis dantų dygimo procesui. Taip nuvalomos apnašos, kiek jmanoma sumažinama dantų gedimo tikimybė, be to, nuo pat mažų dienų formuojami vaiko dantų valymosi įgūdžiai. Penkerių sulaukusį vaiką pradėti pratinti rytą ir vakarą valytis dantis bus kur kas sunkiau. "Maži vaikai juk daug ko nemėgsta - maudytis, kirpti nagų ar plaukų, rengtis, tačiau visa tai vis vien padaroma.

Tik kažkodėl kai vaikas nenori valytis dantų, jie dažnai taip ir lieka nevalyti. Tėvai turėtų suvokti, kad nusileisdami vaiko kaprizams tik pakenkia jo sveikatai", - teigė pašnekovė.

Svarbiausia kokybė

Kartais vaikai imasi gudrybių. "Eik išsivalyti dantų", - griežtai paliepia tėtis ar mama. Nuėjęs į vonios kambarį vaikas jsideda dantų šepetėlį į burną, keletą kartų jį pasukioja, paskalauja burną vandeniu, ir baigta. "Jau išsivaliau", - atsako. Tėvai lieka patenkinti, o rezultatas lygus nuliui.

Pasak odontologės, iki šešerių ar septynerių metų vaikams dantis turėtų valyti tėvai. Ne todėl, kad vaikai to patys negali. Tėvai turi žinoti, kad tai, kas būtina, iš tiesų yra atlikta kokybiškai. Kol vaikas nemoka gerai rašyti, jo rankos judesiai dar nėra pakankamai koordinuoti, kad galėtų atlikti taisyklingus dantų valymo judesius. Ir patys suaugusieji ne visi moka teisingai tai daryti, tad ko tikėtis iš trimečio mažylio?

Saldainiai ir dantų šepetukas

Vienų metų vaikui rekomenduojama dantis valyti šepetėliu ir fluoro neturinčia dantų pasta. Nuo dvejų ar trejų - rinktis pastą su fluoru. Vaikams iki dvylikos metų tėvai kartkartėm turėtų išvalyti tarpdančius specialiu tarpdančių siūlu.

Išvalę dantis neskubėkite griebtis burnos skalavimo skysčio. Jį pakaks naudoti tuomet, kai nėra galimybės naudotis dantų šepetuku ir pasta - po pietų ar užkandžiavimo. Įvairių rūšių burnos skalavimo skysčiai gali būti puikus papildomas fluoro šaltinis ar priemonė, veiksmingai mažinanti dantenų uždegimą. Efektyvu po valgio ar užkandžiavimo tiesiog paskalauti burną vandeniu - tai net kelis kartus sumažina rūgščių gamybą. Daug įtakos turi ir mitybos įpročiai. Jeigu nusipirkę maišelį saldainių suvalgysite jį per valandą, dantims pakenksite kur kas mažiau, nei valgydami juos kas pusvalandį visą dieną.

Apsaugai - silantai

Norint efektyviai apsaugoti ką tik išdygusius nuolatinius krūminius dantis patartina danties vageles ir duobeles padengti silantais. Tai tarsi labai skysta danties plomba, ji prieš sustingdama užpildo visus natūralius danties nelygumus - pagrindines apnašų susikaupimo vietas. Gilios vagelės sunkiai išvalomos net ir dantų šepetėliu. Silantai apsaugo vageles nuo žalingų veiksnių, juose esantis fluoras sustiprina vageles ar duobelės emalį.

Anot Mažeikienės, silantus rekomenduojama naudoti vos išdygus pirmiems nuolatiniams krūminiams dantims (6-7 metų vaikams), dengti vadinamąsias šešiukes. Antrieji krūminiai dantys ("septyniukės") turėtų būti dengiami 11-13 metų paaugliams. Silantai išsilaiko duobelėse net kelerius metus ir puikiai saugo dantį nuo išorės poveikio.

Breketai ir plokštelės

Nešiojant breketus ar plokšteles padidėja rizika susirgti periodonto ligomis bei ėduonimi. Ortodontinio gydymo metu burnos priežiūra turi būti itin kruopšti, priešingu atveju gali atsirasti dantų demineralizacija, dantenų uždegimas. Nešiojant plokštelę ar breketus naudojami specialūs šepetėliai dantims ir tarpdančiams valyti. Prieš valant dantis šepetėliu būtina specialiu siūlu išvalyti tarpdančius - tai apsaugo nuo akmenų susidarymo, neleidžia vystytis ėduoniui.