Pastaruoju metu prekybos kokainu ir jo vartojimo apimtys nuolat didėja.

EMCDDA duomenimis, kokainą yra vartoję maždaug 9 milijonai europiečių (3 proc. visų suaugusiųjų). Tačiau Lietuvoje šį narkotiką bent kartą gyvenime yra vartoję tik 0,4 proc. Lietuvos gyventojų.

Kaip BNS sakė Lietuvos narkotikų kontrolės departamento atstovė ryšiams su visuomene Vilma Janulytė, Lietuvoje kokainas yra nepopuliarus, nes brangus.

Populiariausiu narkotiku tarp Lietuvos jaunimo yra kanapės (marihuana ir hašišas). Bent kartą gyvenime šį narkotiką yra vartoję 7,6 proc. Lietuvos gyventojų. Europos Sąjungos (ES) šalyse kanapės taip pat populiarus narkotikas.

EMCDDA apskaičiavimais, daugiau nei 62 milijonai europiečių (arba daugiau nei 20 proc. visų suaugusiųjų) kada nors yra bandę kanapių ir apie 20 milijonų europiečių (daugiau nei 6 proc. visų suaugusiųjų) jas vartojo pastaraisiais metais.

Lietuvoje vartojama mažiau ir sintetinių narkotikų. Ekstazį ir amfetaminą vartoja apie 2 proc. 15-34 metų asmenų. Tuo tarpu didžiausios ekstazio vartojimo tarp 15-34 metų apimtys nustatytos Estijoje (3,7 proc.), Ispanijoje (3,8 proc.), Čekijoje (5,9 proc.) ir Didžiojoje Britanijoje (6,9 proc.).

Europoje pastebima tendencija, kai tarp 15-16 metų moksleivių palyginti dažnas reiškinys yra bandyti natūraliuosius haliucinogenus, pavyzdžiui, "magiškuosius grybus". 2003 metais net devynios ES valstybės narės pranešė apie 20 proc. viršijantį vartojimo paplitimo lygį. Tuo tarpu

Lietuvoje "magiškuosius grybus" yra bandę 0,5 proc. 15-64 metų gyventojų ir 0,8 proc. 15-34 metų gyventojų.

Šaltinis
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją