Valstybinė lytiškai plintančių infekcijų profilaktikos ir kontrolės 2006-2009 metų programa apima pagrindines lytiškai plintančių infekcijų profilaktikos ir kontrolės sritis.

Įgyvendinant šią programą bus siekiama ugdyti saugią ir atsakingą lytinę elgseną, užtikrinti kokybišką, prieinamą, ankstyvą lytiškai plintančių infekcijų diagnostiką ir gydymą, informuoti visuomenę ir ypač jaunimą apie šiuos susirgimus, užsikrėtimo būdus, profilaktiką, ankstyvą diagnostiką, tinkamą gydymą bei lytinių partnerių kontrolę.

Programoje numatyta gerinti tarpžinybinį bendradarbiavimą, skatinant priemonių planavimą ir įgyvendinimą nacionaliniu bei regioniniu lygiu, plėtoti mokslinius tyrimus ir mokymą biomedicinos, lytinės elgsenos bei socialinėje srityje.

Lytiškai plintančios infekcijos sukelia sunkių padarinių asmeniui ir visuomenei, pagreitina žmogaus imunodeficito viruso (ŽIV) infekcijos plitimą. Dėl šių priežasčių visuomenei ir valstybei tenka didelės finansinės išlaidos, susijusios su užsikrėtusiųjų lytiškai plintančiomis infekcijomis priežiūra ir gydymu.

Pastarąjį dešimtmetį Lietuvoje sergamumas lytiškai plintančiomis infekcijomis mažėja, tačiau, palyginus su Europos Sąjungos šalių vidurkiu, išlieka gerokai didesnis.

Numatoma, kad programa bus finansuojama iš Valstybės ir savivaldybių biudžetų lėšų bei Privalomojo sveikatos draudimo fondo biudžeto. Iš viso programai įgyvendinti ketveriems metams reikėtų daugiau nei 4 mln. Lt. Lėšos, reikalingos programai įgyvendinti, bus kasmet tikslinamos, rengiant kiekvienų metų Valstybės ir savivaldybių biudžetą, valstybės investicijų programą bei Privalomojo sveikatos draudimo fondo biudžetą.

Programos įgyvendinimą koordinuos Sveikatos apsaugos ministerija.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją