Gydosi patys

Klaipėdos ligoninės Pilvo ir endokrininės chirurgijos skyriaus vedėjas Algirdas Šlepavičius pasakojo neseniai turėjęs pacientę, kuri tulžies pūslės akmenligės priepuolius malšinti bandė šiluma. Prie geliančio šono ji tol dėjo karštą termoforą, liaudyje vadinamą „pūsle“, kol į ligoninę teko kreiptis ne tik dėl akmenligės, bet ir odos nudegimo. Ištyrus ligonę paaiškėjo, kad jai reiks sudėtingos operacijos ir ilgo gydymo.

Paklausęs, kodėl pacientė taip ilgai delsė ir nesikreipė pagalbos, gydytojas išgirdo, jog ši bijojusi išgirsti sukrečiančią diagnozę, taip pat norėjusi išvengti operacijos.

Moterys serga dažniau

Tulžies pūslės akmenligė yra kone dažniausia virškinamojo trakto liga. A.Šlepavičius sakė, kad nutukimas, nėštumai, buvę kepenų uždegimai, riebus maistas, taip pat paveldimumas turi įtakos šios ligos atsiradimui. Moterys ja serga tris kartus dažniau nei vyrai.

Dauguma žmonių ir turėdami akmenis tulžies pūslėje jų nejaučia. Kai kurie apie akmenis sužino netikėtai, profilaktinio sveikatos patikrinimo metu.

Gydytojas sakė, kad tokiems žmonėms, kurie yra tik akmenų „nešiotojai“, nejaučiantys jokių ligos simptomų, nerimauti nereiktų. Kaip profilaktikos priemonė akmenų pašalinimo operacijos nėra rekomenduojamos.

Tačiau tiems, kuriems akmenys kelia problemų ir vargina, medikai rekomenduoja operaciją ne tik dėl to, kad išvaduotų iš skausmų ir nemalonių pojūčių, bet ir gręsiančių itin rimtų komplikacijų.

Atveja skausmas

A.Šlepavičius sakė, kad į medikus žmonės dažniausiai kreipiasi, kai atsiranda stiprūs skausmų priepuoliai viršutinėje pilvo dalyje, maudimas po dešiniu šonkauliu, pykinimas, kai suvalgius riebaus, kepto ar rūkyto maisto “sustoja skrandis”. Tai dažniausiai būna chroniško tulžies pūslės uždegimo požymiai.

Paprastai diagnozė nustatoma nesunkiai pagal ligonio skundus ir atlikus ultragarsinį pilvo organų tyrimą.

Operacija - pro skylutes

Nustačius tulžies pūslės akmenligę pacientui rekomenduojama laparoskopinė tulžies pūslės pašalinimo operacija. Jos metu pro 5-10 mm skylutes į pilvo ertmę įvedami instrumentai ir videokamera. Stebint vaizdą, kurį videokamera perduoda į televizorių, yra atliekama operacija - pašalinama visa tulžies pūslė. Pasak A.Šlepavičius, ligoniai po šios operacijos jaučiasi labai gerai ir jau kitą dieną yra išleidžiami namo.

Užkemša lataką

Jei ligoniai, kuriems nustatyta simptomatinė tulžies pūslės akmenligė, vengia operacijos, gali vystytis komplikacijos. Dažniausia jų - ūminis tulžies pūslės uždegimas.

Akmeniui užkimšus tulžies pūslės lataką, sutrinka tulžies nutekėjimas. Tulžies pūslės sienelės pertempiamos. Skausmas po dešiniu šonkauliu tampa nuolatinis ir stiprus, pakyla temperatūra, žmogus gali vemti. Jei ligonis neoperuojamas - vystosi tulžies pūslės gangreninis uždegimas, dėl kurio gali prakiurti tulžies pūslės sienelė. Pasak gydytojo, tulžiai patekus į pilvo ertmę ir sukėlus pūlingą pilvaplėvės uždegimą, padėti išgelbėti žmogų gali tik skubi operacija.

Akmuo patenka į žarnas

Chroniniam uždegimui tęsiantis, tarp tulžies pūslės ir gretimų organų susidaro fistulės. Gydytojas pasakojo, kad tulžies pūslės sienelei dėl uždegimo sukibus su šalia esančių žarnų sienelėmis, akmuo pro susiformavusią pragulą tulžies pūslės sienelėje gali patekti į žarnas ir sukelti ūmų žarnų nepraeinamumą. Jis pasireiškia banguojančiais pilvo skausmais, pykinimu, vėmimu, dujų susilaikymu. Tokiu atveju be operacijos taip pat neapsieisi.

Išsivysto gelta

Kai akmenys iš tulžies pūslės patenka į bendrąjį tulžies lataką ir jį užkemša, ligonis pagelsta. Jam išsivysto mechaninė gelta.

A.Šlepavičius sakė, kad tokiems ligoniams kaip diagnostinė ir gydomoji priemonė yra atliekama endoskopinė retrogradinė cholangiografija. Tai endoskopinis tyrimo būdas, kurio metu pro lankstų endoskopą, įvestą pro burną į dvylikapirštę žarną, į tulžies latakus suleidžiamas rentgenokontrastinis tirpalas.

Gydytojas endoskopuotojas rentgeno kontrolėje elektropeiliu prapjauna didįjį dvylikapirštės žarnos spenelį ir specialiu krepšiu pašalina akmenis iš tulžies latakų. Jei akmuo didelis ir jo negalima tokiu būdu pašalinti, tenka operuoti tradiciniu būdu.

Sukelia kasos uždegimą

Akmenligė gali sukelti ir dar daugiau nemalonumų.

Pūlingas tulžies latakų uždegimas vystosi, kai užsikimšus tulžies latakui prisideda infekcija. Ligoniai pagelsta, karščiuoja, juos krečia šaltis. A.Šlepavičius sakė, kad dėl infekcijos gali vystytis kraujo užkrėtimas, taip pat formuotis kepenų pūliniai. Tokius ligonius, pasak mediko, gali išgelbėti tik intensyvus antibakterinis ir operacinis gydymas.

Kai dėl akmenų tulžies latakuose kasos sultys pradeda virškinti pačią kasą, prasideda ūminis kasos uždegimas. Net ir gydant moderniausiomis priemonėmis nekrotiniu kasos uždegimu sergančių ligonių mirtingumas, A.Šlepavičiaus teigimu, gali siekti 50 proc.

Vėžys – be simptomų

Viena grėsmingiausių komplikacijų, galinčių išsivystyti sergant tulžies pūslės akmenlige, tai – tulžies pūslės vėžys.

Tai penktas pagal dažnumą virškinamojo trakto vėžys.

Net 90 procentų ligonių, susirgusių tulžies pūslės vėžiu, yra randami akmenys tulžies pūslėje. Didesni nei 3 cm akmenys turi dešimt kartų didesnę galimybę sukelti vėžį nei smulkūs akmenys. Tulžies pūslės vėžys neturi specifinių simptomų. Skausmas po dešiniu šonkauliu ir gelta – tai dažniausiai pirmieji šios ligos simptomai, bet kartu jie rodo, kad liga jau užleista. Penkerius metus išgyvena sirgdami tulžies pūslės vėžiu tik 5 procentai.

Nemirė nė vienas

Išvardinęs visas tulžies pūslės akmenligės grėsmes, gydytojas A.Šlepavičius ragina žmones nevengti medikų ir laiku gydytis, nelaukti, kol išsivystys tulžies pūslės akmenligės komplikacijos.

“Klaipėdos ligoninėje sukaupta didelė patirtis laparoskopiniu būdu operuojant tulžies pūslės akmenligę. Sėkmingai atlikta daugiau nei 4500 tokių operacijų. Operuojant laparoskopiniu būdu nekomplikuotą tulžies pūslės akmenligę, mūsų ligoninėje nemirė nė vienas ligonis. Tai labai geras rezultatas, turint omenyje, kad operuojame daug ligonių su sunkiomis lydinčiomis ligomis ir daug senyvo amžiaus, kartais net šimtamečius ligonius“, - sakė A.Šlepavičius.

Tačiau gydytojas pridūrė, kad tiek geriausiose pasaulio klinikose, tiek ir mūsų ligoninėse operuojant ligonius su tulžies pūslės akmenligės komplikacijomis gydymo rezultatai nėra tokie geri kaip operuojant nekomplikuotus atvejus.