Ilgas savaitgalis, praleistas Molėtuose, Dianos Černiavskajos šeimai stipriai apkarto. „Grįžus iš sodybos mano ir vaikų oda atrodė kaip paraudusi nuo saulės. Galvojau, kad tiesiog nudegėme“, – pasakoja ji. Kitos dienos vakare ant vaikų odos atsirado pūslių, vienam ant rankų, o kitam – ant kojyčių. Ir jų daugėjo. Pačiai moteriai pradėjo tinti veidas. Todėl ilgiau nelaukusi, šeima nusprendė kuo greičiau kreiptis į Vilniaus universiteto ligoninės Santaros klinikas. Apžiūrėję medikai suteikė pirmąją pagalbą bei, pasak nukentėjusios moters, pasakė, kad odos pažeidimų kaltininkas – Sosnovskio barštis, nuo kurio kasmet nukenčia nemažai žmonių. „Sodyboje šių nuodingų augalų aplink nematėme. Be to, vieni vaikai, be manęs niekur nevaikščiojo. Savo sodyboje būname kiekvieną savaitgalį ir niekada nieko panašaus nėra nutikę. Šįkart sodyboje buvo ir daugiau giminių, tačiau neigiama odos reakcija pasireiškė tik mums trims“, – pasakoja D. Černiavskaja.

Augantis nerimas ir pakeistas gydymas

Skubią pagalbą suteikę Santaros klinikų medikai nukentėjusiai moteriai bei vaikams išrašė vaistų nuo alergijos, paskyrė tepalą pažeistoms odos vietoms tepti bei žaizdas apibintavo. Moteris su vaikais vėliau apsilankė pas odos gydytoją. Jis, pasak moters, tvirtino tą patį – kad negalavimo priežastis slypi nuodinguose augaluose. Žaizdos ir toliau buvo bintuojamos. Kasdien D. Černiavskaja su vaikais lankėsi pas traumatologą, kuris perrišinėjo žaizdas. „Mažyliai labai kentėjo, nes kaskart perbintuojant žaizdos buvo traumuojamos iš naujo.

Pirma diena

Tačiau po penkių gydymo dienų, apsilankius Šeškinės poliklinikoje pas kitą odos gydytoją, mažyliams buvo paskirtas visiškai kitoks gydymas. Buvo paaiškinta, kad pažeistų vietų bintuoti negalima ir jos turi būti atviros“, – skausmu dalijasi vilnietė. Pati moteris stipriai nerimavo ir dėl savo sveikatos: „Iš pradžių odos pažeidimai buvo tik ant plaštakų bei ant kaktos prie plaukų. Tačiau vėliau patino visas veidas, paakiai. Visgi jau pastebiu, kad situacija gerėja.“

Tiksli priežastis neaiški

Šeškinės poliklinikos budinti vaikų gydytoja Irena Šerstniovienė, apžiūrėjusi negaluojančius vaikus, taip pat negalėjo tiksliai įvardyti odos pažeidimų priežasties. Atlikti kraujo tyrimai jokių pakitimų nerodė, temperatūra mažamečiams nebuvo pakilusi. Beveik savaitę prasikankinusi mama su dviem nukentėjusiais vaikais pavargo: „Baisiausia, kad neaišku, kas vyksta. Nežinau, kodėl mūsų neguldė į ligoninę.“ Gydytoja I. Šerstiovienė teigia, kad jei sveikatos būklė akivaizdžiai blogės, vaikams bus skirtas stacionarinis gydymas.

Kadangi nepažeistas didelis odos plotas ir nustatyti antrojo laipsnio nudegimai, šeima gydosi ambulatoriškai. Medikė sako, kad vaikams pūslių nedaugėja, tik per kelias dienas paraudo didesnis odos plotas. „Kiekvieno organizmo reakcija į pažeidimą – labai individuali ir aišku tai, jog per trumpą laiką tokie negalavimai nepraeina“, – teigia I. Šerstniovienė.

Žaizdos gali gyti ilgai

Šeškinės poliklinikos vaikų gydytoja sako, kad berniuko ir mergaitės oda nusėta uždegiminėmis pūslėmis, nustatytas cheminis odos nudegimas. „Tai nepanašu į vien odos nuo saulės nudegimą. Didelė tikimybė, kad alergiją ir nudegimą galėjo išprovokuoti ir kokie nors augalai. Nebūtinai vien Sosnovskio barščiai“, – atkreipia dėmesį medikė.

Ketvirta diena

Pasak jos, jei odos pažeidimą išprovokavo minėti augalai, žaizdos gyja ilgai: „Asmeniškai teko tai patirti – buvau nukentėjusi nuo Sosnovskio barščių.“ Tačiau neigiamą odos reakciją gali iššaukti taip pat ir rūtos bei kitos žolės arba dvigubas – saulės ir tam tikrų augalų poveikis. Šiuo atveju žaizdos yra gydomos kaip nudegimai. Pirmiausia, pasak gydytojos, būtina nukentėjusiems suteikti pirmąją pagalbą. Vaikai ją gauna. Vėliau svarbu bus išsiaiškinti galimus alergenus. „Kadangi mažamečiai geria vaistus nuo alergijos, šiuo metu nėra prasmės atlikti specialius tyrimus dėl jos, nes jie bus netikslūs“, – aiškina I. Šerstniovienė.

Karštą vasarą ir augalai kitokie

Žolininkė Adelė Karaliūnaitė sako, kad Sosnovskio barščiai – dideli augalai ir jų neįmanoma nepastebėti, todėl maža tikimybė, kad šeima galėjo nuo jų nukentėti. Be to, Lietuvoje jie yra naikinami. Vilniaus teritorijos vietos, kur želia šie augalai, yra šienaujamos ir purškiamos kas mėnesį. Jei visgi nepavyksta išvengti kontakto su šiais augalais, išties galima stipriai nukentėti, nes šių augalų sultyse yra medžiagų, kurios gali smarkiai apdeginti odą, sukelti pavojingą reakciją – odos paraudimus, vandeningas pūsles. Pastarosioms plyšus atsiveria žaizdos, kurios gyja labai ilgai.

„Vaikučių ir mamos oda galėjo būti pažeista ir nuo kitų augalų arba tokią reakciją galėjo iššaukti saulės ir augalų derinys“, – spėja garsi žolininkė. Specialistė taip pat atkreipia dėmesį, kad ši vasara – ypač karšta ir netipinė, todėl yra ne savo laiku žydinčių augalų. Jie ir šiurkštesni, aštresniais lapais – ne tokie, kaip visada. Tai irgi gali išprovokuoti neigiamas odos reakcijas. „Esant panašaus pobūdžio nudegimui veiksmingai padeda žaizdos plovimas šaltu vandeniu, į jį įpylus šaukštą paprasto aliejaus. Žinoma, jei pažeista vieta apibintuota, to negalima bus padaryti – tokiu atveju apie gydymą sprendžia gydytojai“, – dėsto A. Karaliūnaitė.

Nukentėjus nuo nudegimų ji taip pat pataria gerti daug vandens. Naudingas ir mineralinis. Svarbu organizmą papildyti kaliu, magniu – tais mikroelementais, kurie iš organizmo šalinami prakaituojant. Esant minėtų medžiagų trūkumui silpsta imunitetas. Stiprinant imuninę sistemą svarbus ir cinkas bei selenas.

Kiekvienam pacientui – atskiras patarimas

„Dažnu atveju pasireiškus alerginei reakcijai pacientai geria vaistus nuo alergijos, kurie dar labiau slopina imuninę sistemą, todėl pasireiškia priešingos, nei tikimasi, reakcijos. Kai organizmas liaujasi kovoti su negalavimu, sveikimas užtrunka“, –sako žolininkė. Tačiau ji pabrėžia, kad kiekvienas atvejis yra individualus ir konkrečiai ką nors patarti labai sunku.

A. Karaliūnaitė sako, kad stiprias alergines reakcijas gali išprovokuoti ir sparvų įkandimai. Dažniau alergija gali pasireikšti ir karštu oru, gausiai prakaituojant. „Todėl lauke tvyrant karščiams patarčiau daugiau gerti tyro, taip pat mineralinio vandens. Naudinga pasigaminti gėrimą su namine uogiene, kad būtų rūgštus ir šiek tiek salstelėjęs. Organizmui naudinga gauti gliukozės bei fruktozės“, – sako žolininkė.

Alergija augalams ir saulei

Šiltuoju metu į alergologus kreipiasi nemažai pacientų dėl alergijos žiedadulkėms. Simptomai gali būti pakankamai sunkūs, todėl prireikia specialistų pagalbos. Jei žmogus išsiaiškina turįs sezoninę alergiją, simptomams už akių galima užbėgti sekant žiedadulkių prognozes, išsiaiškinus, kada padaugėja jų koncentracija ore ir iš anksto pradėjus vartoti antihistamininius vaistus. Tokiomis dienomis alergiškiems žmonėms į lauką geriau neiti, ypač pirmoje dienos pusėje.

Alergija ultravioletiniams saulės spinduliams (daugiausiai UVA) pasitaiko taip pat gana dažnai. Bėrimai atsiranda saulei atidengtose vietose: ant veido, rankų, kojų... Pirmiausia svarbu išsiaiškinti, ar alergija paūmėja tikrai nuo saulės. Gydytojai išskiria net iki 20 skirtingų fotodermatozių tipų. Retesnės yra išprovokuojamos sergant kitomis ligomis, pavyzdžiui, autoimuninėmis. Tokiais atvejais odos būklė stipriai pablogėja saulėje.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (248)