– Ar vasarą padaugėja besikreipiančių žmonių?

– Žmonės šiais laikais yra pakankamai išprusę, todėl profilaktiškai tikrinasi ištisus metus, tačiau vasarą sulaukiame žymiai daugiau pacientų. To priežastis yra didesnis kūno odos apnuoginimas dėl šiltesnių orų, dėl ko labiau pastebime savo apgamus. Po vasaros atostogų dėl natūralaus melanino pagausėjimo pigmentiniuose dariniuose jie natūraliai keičia spalvą, todėl dalis pacientų sunerimsta ir atvyksta pasikonsultuoti.

– Kokių būna apgamų?

– Apgamų įvairovė labai didelė, bet pagrindinė jų klasifikacija – įgimti ir įgyti. Taip pat apgamai skirstomi į dermalinius, kai vyrauja dermalinis komponentas, melanocitinius, kurie sudaryti iš melanocitinių ląstelių ir mišrius. Apgamai taip pat gali būti skirstomi pagal dydį.

Susigaudyti apgamų įvairovėje gali būti sudėtinga, todėl kviečiame ateiti bent į vieną patikrą profilaktiniam patikrinimui pas gydytoją specialistą, pasitikrinti, ar tai tikrai apgamas. Tai gali būti ir kažkoks kitas darinys, nes be apgamų ant žmogaus odos yra daugybė mažų darinių.

– Ar vasarą apgamus reikia labiau prižiūrėti?

– Jeigu vasaros metu ruošiatės atostogauti ir daug laiko praleisti lauke, žinoma, jog reikėtų rūpintis savo oda. Būtina ją drėkinti bei saugoti nuo įvairių žalojančių faktorių, pavyzdžiui, ultravioletinių (UV) spindulių.

UV spindulių pažaida yra ūminė, kai žmogus nudega iš karto arba suminė, kuri yra sukaupta per visą gyvenimą. Ji daro įtaką žmogaus melanocitinių darinių supiktybėjimui arba naujų darinių atsiradimui. Todėl odos priežiūra be galo svarbi, o vasarą, ypač būnant daugiau išsirengus, gauname didelį UV spindulių kiekį.

– Kaip pastebėti, jog apgamas yra piktybinis?

– Žmonės labiausiai bijo piktybinio odos vėžio, melanomos atsiradimo. Melanoma atsiranda nebūtinai iš apgamų, bet ir visiškai sveikoje odoje. Tokie atvejai sudaro beveik 70 proc. visų melanomos atvejų. Naujo pigmentinio darinio atsiradimas, ypač po saulės vonių, gali būti itin svarbus. Reikia atkreipti dėmesį ne tik į patį faktą, jog atsirado naujas apgamas ar pigmentinė dėmė, bet ir į tai, kaip jis keičiasi, koks jo augimo greitis.

– Kaip apgamai veikia organizmo būklę?


– Labai svarbus pačių apgamų kiekis. Turintiems jų daugiau nei 150 išauga rizika susirgti piktybiniu odos vėžiu. Jeigu be apgamų žmogus turi dar daug įvairiausių pigmentinių dėmių veido srityje, pečių juostoje, šlakų, tai gali būti signalas, jog organizmas sukaupęs didelę suminę UV spindulių dozę. Tuo pačiu didėja rizika susirgti ne tik melanoma, bet ir kitokiu odos vėžiu.

– Kada vertėtų susirūpinti?

– Atsiradus naujam apgamui, kuris sparčiai keičiasi ir per du mėnesius galima pamatyti aiškų skirtumą. Visus odos darinius įvertiname pagal vadinamą „ABCDE“ kriterijų, kada kreipiamas dėmesys į patį darinio simetriškumą. Vertiname visus odos darinio kraštus, stebima, ar nėra netaisyklingo augimo į kažkurį iš jų. Dar vertinamos apgamų spalvos. Ar atsirado nauja spalva arba ji pakito, pavyzdžiui, apgamas tapo tamsus mėlynas, atsirado tamsus juodas taškas rudame fone, raudona spalva. Jei keičiasi apgamo spalvos arba atsirado margumas reikia ypač sunerimti.

Labai svarbu ir apgamo dydis. Egzistuoja pieštuko galo trintuko simptomas. Galima uždėti ant kiekvieno savo apgamo ant pieštuko galo esantį trintuką ir jei jis paslepia apgamą, jo dydis geras. Tokie dariniai yra nedidelės rizikos, o į visus didesnius reikėtų ypač atkreipti dėmesį.

Kitas verčiantis sunerimti faktorius – apgamo paviršiaus netolygumai. Jeigu ant pigmentinio odos darinio atsiranda išaugėlės, jis pradeda kraujuoti, pasidengia šašu, reikėtų pasirodyti gydytojui. Kitas atvejis, kada reikia skubėti pas gydytoją, kaip ir minėjo kolegė, kai apgamas yra traumuojamas.

– Minėjote, jog apgamus reikia skaičiuoti. Ar kiekvienas žmogus turėtų pats juos susiskaičiuoti ar patikėti tai gydytojui?

– Savo kūno odą reikėtų nuodugniai apžiūrėti, atsistoti prieš didelį veidrodį ir mažo veidrodžio pagalba apžiūrėti odą tiek iš priekio, tiek iš nugaros. Dėmesį atkreipti reikia tada, kai turima ypatingai daug apgamų, daugiau nei 30 ir jei giminės ligos istorijoje kam nors buvo šalinti apgamai. Apžiūrėti save ir skaičiuoti apgamus reikia ir jeigu kas nors šeimoje sirgo melanoma.

Kai turima daugiau apgamų, galimas jų tyrimas, vadinamas odos žemėlapiu. Jo metu įvairiomis pozicijomis nuskenuojamas visas žmogaus kūnas ir rankiniu dermatoskopu apžiūrimas kiekvienas įtartinas apgamas, jo pigmento pasiskirstymas, gylis, apskaičiuojami piktybiškumo indeksai. Visi apgamai įregistruojami, tad po kiek laiko sugrįžus į tą pačią įstaigą, sistema apskaičiuoja naujus apgamus, o gydytojas tik įvertina rezultatus.

– Ar vaistinė vasarą sulaukia daugiau žmonių, besidominčių kaip prižiūrėti didžiausią mūsų organą, odą ir apgamus? Atsako Farmacininkė Laura Vanagaitė.

– Taip. Labiausiai žmones domina apsaugos priemonės, pavyzdžiui, kremai nuo saulės. Šviesios odos ir plaukų žmonės kreipiasi dažniausiai. Rekomenduojame kuo didesnį apsaugos nuo saulės faktoriaus (SPF) kiekį, mažiausiai 50. Merginoms, moterims dažniausiai rekomenduojame net ir kasdienines odos priežiūros priemones, tokias kaip kremus, kosmetiką, naudoti su SPF.

Laura Vanagaitė

Dažniausiai klientai ateina pirkti apsaugos nuo saulės tik kažkam atsitikus, pavyzdžiui, grįžus iš atostogų, kai pamato, jog išplinta pigmentinės dėmės ir atsiranda daugiau apgamų.

– Ar esate atėjusį klientą iš karto išsiuntusi pas gydytoją dermatologą?

– Taip. Būna tokių atvejų, kai susidaręs apgamas yra iškilesnis, didesnis ir persirengimo ar kitu metu yra „užkliudomas“, dėl ko įvyksta kraujavimas iš apgamo. Tokiu atveju siūlome kreiptis į gydytoją dermatologą, nes priemonės iš vaistinės gali jos nesutvarkyti.

Daugiau šia tema sužinokite DELFI TV vaizdo įraše.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (17)