Mokslininkai iš Ispanijos išsiaiškino, kad tie, kurių paskutinis dienos valgis yra valgomas vėliau nei 21 valandą vakaro ar likus mažiau nei dviem valandoms iki miego, net 25 proc. labiau rizikuoja susirgti krūties ar prostatos vėžiu.

Mokslininkų komanda iš Barselonos universiteto visuomenės sveikatos instituto teigia, jog vėlyvas valgis aktyvuoja ir paspartina organizmo medžiagų apykaitos procesus, nors tuo metu organizmas jau turėtų ruoštis miegui.

Šis naujas tyrimas sietinas su seniau atliktomis studijomis apie darbo pamainomis žalą. Tokį darbą dirbantiems žmonėms taip pat padidėja krūties ir prostatos vėžio rizika.

Minėtųjų dviejų tipų vėžys tiesiogiai susijęs su hormonų pokyčiai organizme ir neretai gydomas pasitelkus testosteroną ar estrogeną blokuojančius gydymo būdus. Hormonai – savotiški cheminiai pasiuntiniai, galintys mus priversti jaustis mieguistus, alkanus ar neramius. Be to, jie sietini ir su žmogaus organizmo vidiniu laikrodžiu, kurį tiksliai apibrėžia dienos ir nakties ciklas.

Neseniai atlikto tyrimo išvadose akcentuojama, jog darbdaviai kenkia savo darbuotojams, versdami keisti savo prigimtį: pavyzdžiui, vadinamosios pelėdos per prievartą tampa vyturiais arba atvirkščiai.

„Mūsų tyrime pateikiama išvada, jog paros mitybos įpročiai asocijuojasi su mažesne vėžio rizika“, – teigia tyrimui vadovavęs mokslų daktaras Manolis Kogevinas. Tyrimo išvados skelbiamos specializuotame leidinyje „International Journal of Cancer“.

Mokslininkai apklausė 1800 krūties ir prostatos vėžiu sergančių ispanų ir daugiau nei 2 tūkst. sveikų Ispanijos gyventojų. Jie atsakė į klausimus apie mitybos ir miego įpročius bei papasakojo apie priemones, kokių imasi, norėdami būti sveiki. Paaiškėjo, kad vėžiu sergantieji dažniau užkandžiauja vėlai vakare.

Šiuo metu tarptautinėse vėžio prevencijos rekomendacijose potencialus valgymo metas kaip galimai vėžį sukeliantis veiksnys neminimas, tačiau Pasaulio sveikatos organizacija darbą pamainomis įvardija kaip potencialų vėžį sukeliant veiksnį.

„Norint geriau suvokti mechanizmą, kaip mitybos įpročiai lemia vienos ar kitos vėžio rūšies riziką, būtina atlikti daugiau tyrimų“, – pripažįsta viena iš tyrimų atlikusių mokslininkių Dora Romaguera.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (33)