Prie mergaitės turi budėti kiaurą parą

„Visko esu girdėjusi, mačiusi, bet tokio akibrokšto iš Neįgalumo (ir darbingumo nustatymo – DELFI) tarnybos Kauno skyriaus nesapnavau nei košmaruose, – asmeninėje feisbuko paskyroje rašė mergaitės mama Vitalija Vosylė.

– Mūsų pirmosios 3 paros Reanimacijoje buvo protokolinės, be jokio planinio gydymo, nes buvo kovojama su Pijos gyvybe, toliau laukė vaikų Neurochirurgijos skyrius, daug narkozių, tyrimų. Jame ilgą laiką buvome dar komoje su abiejų kūno pusių nevaldymu.“

Dabar mergaitė gydoma trečiame reabilitacijos lygyje. Jos atmintis sutrikusi, kairė kūno pusė paralyžiuota, diagnozuota epilepsija bei kiti liekamieji pažeidimai.

Pijos mama į Neįgalumo ir darbingumo nustatymo tarnybą Kaune pristatė dokumentus, pagal kuriuos būtų įvertinta mergaitės būklė. Mama, matydama sunkią dukros būklę, tikėjosi, jog bus suteiktas neįgaliojo statusas. V. Vosylė neilgai trukus sulaukė skambučio iš skyriaus vedėjo Romualdo Raugelės, kuris trumpai tarė, kad Pijai neįgalumas nebus suteiktas.

„Taigi, mielieji, mano dukra visiškai sveika!“ – piktinosi mergaitės mama.

Pija

– Pradėkime nuo to, kam reikalingas neįgalumas. Visų pirma, dukras auginu viena, kadangi po tokios sunkios traumos reikia slaugyti Piją ir su ja būti 24/7. Į darbą išeiti nebegaliu ir kada vėl galėsiu dirbti aš nežinau. Todėl mes jau tris mėnesius gyvename be pajamų šaltinio.“

Nebuvo vertinama

Moteris tvirtino, kad jos dukros būklė netgi nebuvo vertinama.

Pasirodo, taip atsitiko dėl to, kad mergaitei vis dar vykdomas reabilitacinis gydymas. Tik jam pasibaigus, pagal dabar galiojančius teisės aktus, galima vertinti ligonio būklę ir nustatyti neįgalumo sudėtingumą.

Kauno skyriaus specialistų darbą patikrino Neįgalumo ir darbingumo nustatymo tarnyba prie Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos. Situaciją pakomentavo laikinai vykdanti direktoriaus funkcijas Vytautė Polujanskienė.

„Mes įvertinome dokumentus, pateiktus iš Kauno skyriaus, kur mergaitė buvo vertinama. Sprendimų kontrolės skyrius atliko kontrolinį patikrinimą ir nustatė, kad kolegos Kauno teritoriniame skyriuje nevertinto mergaitės negalios teisingai, – komentavo V. Polujanskienė.

– Tai reiškia: neįgalumas yra ilgalaikis žmogaus funkcijų sutrikimas, o šiuo atveju mergaitė dar yra Kauno klinikų Reabilitacijos klinikoje, dar yra aktyviai gydoma, jos sveikatos būklės dinamika yra teigiama, todėl mūsų tarnyboje vertinama pagal nustatytus kriterijus. Kai būklė yra dinamikoje ir nėra nustatyta ilgalaikio funkcijos sutrikimo, nėra tokio kriterijaus, kurį būtų galima pritaikyti, kad būtų galima nustatyti negalios sunkumą.“

Neturint neįgalumo pagal dabartinius teisės aktus ir tam asmeninių lėšų, Pijos mama dukrai neišgali nupirkti specialių reikalingų batų, įtvarų, kitos neįgalumo technikos.

„Konkrečiai šiuo metu mums reikalinga WC kėdė, kurios 3 lygio reabilitacija tokio amžiaus vaikui neturi, o iš techninės pagalbos neįgaliųjų skyriaus ir negaliu prašyti, – socialiniame tinkle rašė Pijos mama.

– Specialaus, patogaus, pritaikyto neįgaliojo vežimėlio kažkokia dalis kompensuojama tik praėjus 6 mėnesiams nuo neįgalumo nustatymo. Nekompensuojami vaistai, nepritaikyta švietimo sistema ir. t. t.“

Tokią mergaitės situaciją išspręsti Neįgalumo ir darbingumo tarnyba neturi kompetencijos. „Čia jau sprendžia kitos įstaigos, kurios tas paslaugas teikia“, – sakė V. Polujanskienė.

Kol kas mergaitei neįgalumas nebus suteikiamas, kol nebus baigtas reabilitacinis gydymas. Jam pasibaigus, būtų sprendžiama, ar Pijai po avarijos liko ilgalaikių pažeidimų.

„Kai bus baigtas reabilitacinis gydymas ir nustatytas ilgalaikis funkcijų sutrikimas, tada vėl bus kreipiamasi į mūsų tarnybą, kad būtų nustatytas negalios sunkumo lygis, – komentavo Neįgalumo ir darbingumo nustatymo tarnybos atstovė. Tai užtruks tol, kol tęsis gydymas.

– Negalios sunkumas bus įvertintas pačių gydytojų, ar jau reabilitacinis gydymas gali būti baigtas ir funkciniai sutrikimai išliks. Gydytojas, įvertinęs visas diagnozes, ligos pasekmes, sutrikimą, išrašys siuntimą, bus kreipiamasi į mūsų įstaigą, ir tada mes nustatysime negalios sunkumo lygį.

Labai gaila mergaitės, linkėčiau jai pasveikti, kad to negalios sunkumo ir nereikėtų nustatyti. Gydytojų valia nuspręsti, kiek mergaitei dar reikės gydymo priemonių ir vaistų.“

Gydymas bus tęsiamas tol, kol jis bus efektyvus.

Pijos atvejis atvėrė valstybės žaizdą?

Pija jau beveik tris mėnesius nevaldo kairės kūno pusės, ją kamuoja kiti sveikatos sutrikimai, V. Vosylė dukrą turi prižiūrėti visą parą, todėl negali eiti į darbą.

Socialinės apsaugos ir darbo ministerija informavo, kad panašiais atvejais patartina kreiptis į valstybę dėl techninių pagalbos priemonių suteikimo į Techninės pagalbos neįgaliesiems centrą. Socialinės apsaugos ir darbo ministerija jau susisiekė su centru ir paprašė, kad šio centro Kauno skyrius susisiektų su mergaitės mama bei jai padėtų.

Šis atvejis dėl neįgalumo teisės aktų atvėrė žaizdą?

„Gali būti, kad būtų galima pritaikyti kažkokius ir kitokius kriterijus. Kadangi mes turime tokią teisę siūlyti, tai bandysime išsinagrinėti tokią situaciją ir pabandyti pasiūlyti ministrams projektą, kuriuo būtų galima aiškiau įvertinti tuos kriterijus, aiškiau juos surašyti, ar įrašyti diagnozių, kurios dar nėra su ilgalaikiu funkcijų sutrikimu, jeigu tai padės tokiems atvejams ir, tikiuosi, kad kažkokį sprendimą rasime, – komentavo V. Polujanskienė.

– Dar nebuvo tokių atvejų, kad kriterijai sudarytų kokias nors kliūtis, bet kaip rodo gyvenimas, visko būna. Esant tokioms situacijoms galima bandyti svarstyti, kaip galima išvengti tokių situacijų. Kiekvienas atvejis parodo savo situaciją. Manyčiau, kad tai svarstytinas klausimas.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (389)