Gydymo įstaigose, turinčiose sutartis su teritorinėmis ligonių kasomis dėl gydymo paslaugų išlaidų apmokėjimo, apdraustiesiems privalomuoju sveikatos draudimu pirminės ambulatorinės, o gavusiems šeimos gydytojo siuntimą – ir stacionarinės, reabilitacijos paslaugos, reikiami tyrimai ir konsultacijos teikiami nemokamai. Už šias paslaugas gydymo įstaigoms sumoka ligonių kasos Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) biudžeto lėšomis.

Asmens sveikatos priežiūros įstaigoje žmogus turi būti informuotas apie galimybę gauti iš PSDF biudžeto apmokamas paslaugas, o jo pasirinkimas gauti mokamą paslaugą turi būti patvirtinamas paciento parašu paciento medicinos dokumentuose.

Svarbu žinoti, kad pacientas, pasirašęs medicinos dokumentuose, jog sutinka mokėti už paslaugą, pinigų iš gydymo įstaigos nebegalės atsiimti. Pacientas turėtų paprašyti kasos čekio ir nepasirašyti sutikimo mokėti už paslaugą, tokiu atveju pinigus galima atgauti.

Šiaulių teritorinės ligonių kasos Kontrolės skyriaus vedėja Dalia Ozolienė pabrėžia, kad ligoninėje besigydančiam žmogui ligoninė privalo suteikti medicinos pagalbos priemones (MPP). Ligoninėje gulintis žmogus neprivalo pirkti nei tvarsčių, nei adatų, nei sauskelnių. „Viską – slaugą ir būtinas priemones – sergančiajam turi užtikrinti stacionarinė gydymo įstaiga“, – pabrėžia D. Ozolienė.

Apdraustiesiems, gydomiems stacionarinėse asmens sveikatos priežiūros įstaigose, gali būti išrašomi ambulatoriškai gydyti skirti kompensuojamieji vaistai, kurie buvo skiriami ne trumpiau kaip vieną mėnesį iki gydymo ligoninėje pradžios. Pasibaigus ambulatoriškai gydyti skirtų kompensuojamųjų vaistų paskyrimo laikui, pacientams stacionarinėje asmens sveikatos priežiūros įstaigoje gydymui tęsti turi būti išrašyti tie patys kompensuojamieji vaistai, kurie buvo skiriami gydyti ambulatoriškai.

Jei gydymą kompensuojamaisiais vaistais reikia koreguoti, ambulatoriškai gydyti skirtų kompensuojamųjų vaistų išrašyti negalima – paskirtais vaistais gydymo ligoninėje metu pacientą turi aprūpinti stacionarinė asmens sveikatos priežiūros įstaiga.

„Išleisdamas ligoninėje gulėjusį žmogų, gydytojas privalo mėnesiui išrašyti medikamentų, kurie reikalingi tolesniam gydymui, o ne siuntinėti pacientą pas šeimos gydytoją. Jeigu žmogus gulėjo ligoninėje dėl kitos ligos, pavyzdžiui, traumos, bet serga cukriniu diabetu, reikalingą insulino dozę privalo išrašyti stacionare gydantis gydytojas“,– paaiškina Šiaulių teritorinės ligonių kasos Kontrolės skyriaus vedėja Dalia Ozolienė.

Atkreipiame dėmesį, kad kompensuojamosios MPP išrašomos hospitalizuotiems pacientams jų išrašymo iš stacionarinės asmens sveikatos priežiūros įstaigos dieną. Vienu kartu galima išrašyti arba ne ilgesniam kaip dešimties dienų naudojimo kursui, arba, jeigu gamintojo pakuotė skirta ilgesniam nei vieno mėnesio naudojimo kursui ir jos negalima išardyti, – mažiausią kompensuojamosios MPP gamintojo pakuotę.

Iš pacientų prašomos priemokos dažnai būna neteisėtos. Gydymo įstaiga privalo matomoje vietoje skelbti informaciją pacientams, už ką ir kiek reikia primokėti, o įstaigos vadovas – patvirtinti mokamų paslaugų tvarką ir kainyną.

„Kai pacientai dėl mokėjimų teisėtumo kreipiasi į gydymo įstaigos administraciją, gydymo įstaiga skundus nagrinėja vietoje ir grąžina pinigus. Jeigu įstaigos administracija nesutinka grąžinti pinigų, galima kreiptis į teritorinę ligonių kasą, kuri išnagrinės paciento skundą ir, jeigu mokėjimas nepagrįstas, įpareigos įstaigą grąžinti lėšas“, – informuoja Šiaulių teritorinės ligonių kasos Kontrolės skyriaus vedėja Dalia Ozolienė.

Žmonėms, apdraustiems privalomuoju sveikatos draudimu, svarbu žinoti, kad negali būti reikalaujama mokėti už tai, už ką gydymo įstaigai sumoka ligonių kasos. Todėl, kai prašoma už ką nors susimokėti, patariame išsiaiškinti, kodėl. Reikėtų klausti gydytojo, o neišsiaiškinus kreiptis į gydymo įstaigos administraciją. Jei atsakymas netenkina, kreiptis į teritorinę ligonių kasą.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (29)