Jau ketverius metus kitus konsultuojanti moteris puikiai atpažįsta svorio metimo klaidas, kurias darė pati. Yra vienas dalykas, iš kurio verta pasimokyti.

„Buvau apkūni nuo pat vaikystės, o bėgant metams svoris tik augo. Pamenu, penktoje klasėje svėriau net 64 kg. Laimei, jau tada turėjau labai stiprų charakterį, mokėjau už save pastovėti, todėl, nors ir sulaukdavau įvairių patyčių, didelių problemų niekada neturėjau arba tiesiog mokėjau užgauliojimų neimti giliai į širdį“, – DELFI pasakojo 35-erių Ana Lavcel-Varaniuk. Moteris neslėpė, kad ji, kaip ir daugelis, nuolat sau žadėdavo pradėti sportuoti nuo naujų metų. Deja, pažadai pasimiršdavo jau sausio 1-osios rytą, o visus metus nusikeldavo iki kitos savaitės pirmadienio.

„Nors visada žinojau, kaip reikia tinkamai maitintis ir užsiimti sportu, tuo metu buvo patogu tiesiog nedaryti nieko. Labai mažai judėdavau, netgi į antrą aukštą važiuodavau liftu. Taip gyvendama galiausiai pasiekiau ribą, kai svėriau virš 100 kg, – atviravo moteris. – Labai gerai prisimenu, kai apvaikščiojusi visą Vilnių negalėjau rasti tinkamo dydžio kelnių. Man buvo šokas – supratau, kad jei nerandu čia, vadinasi, nerasiu niekur kitur.“

Pokyčius paskatino prasta savijauta

Asmeninė trenerė DELFI pasakojo ypač prisimenanti rytą, kuris paskatino rimtai susirūpinti savo gyvenimo būdu ir svarstyklių skaičiais. Pokyčiams Ana pasiryžo tada, kai jai buvo 28 metai. Tuo metu ją kamavo nepaaiškinami skausmai, nuovargio jausmas ir energijos trūkumas.

„Vieną rytą tiesiog žiūrėjau į save veidrodyje ir neradau, ką sau pasakyti. Tokiais atvejais tiesiog privalai kažką daryti. Pokyčius pradėjau nuo mitybos – kardinaliai pakeičiau valgymo įpročius, produktus rinkausi ne tik pagal jų kaloringumą, bet ir skaičiuodavau baltymų, angliavandenių ir riebalų santykį juose. Pamenu, keldavausi 4 val. ryto ir kad niekas manęs nematytų eidavau prie toliau nuo namų esančios mokyklos, o tada bėgdavau ratus aplink šalia esantį stadioną“, – DELFI pasakojo pašnekovė.

Moteris prisipažįsta, kad praėjus dviem mėnesiams ji svėrė 77 kg, tačiau kelias į sveiką gyvenseną buvo nelengvas. Atėjo laikas, kai svoris beveik stovėjo vietoje, o svarstyklėms staiga parodžius dar mažesnį svorį, pradėjo glebti oda.
Ana Lavcel-Varaniuk

„Tada pradėjau intensyviai sportuoti – į sporto salę ėjau penkis kartus per savaitę. Radusi profesionalų trenerį, sportavau ir maitinausi jau pagal jo sudarytą programą. Apėmus azartui, pradėjau ruoštis fitneso varžyboms. Nors ir neužėmiau jokios prizinės vietos, pats pasiruošimas ir dalyvavimas reiškė didelę pergalę prieš pačią save. Įrodžiau sau, kad galiu, lygiai taip pat gali kiekvienas iš mūsų“, – sakė moteris ir pridūrė, kad reikia tik didelio noro ir stipraus charakterio.

Suderinusi mitybą ir sportą tapo trenere

Daugiau nei 40 kg atsikračiusi moteris DELFI pasakojo, kad tuo metu net seniai matyti draugai jos nebeatpažindavo, o dailėjančios kūno linijos atnešė dar daugiau pasitikėjimo savimi. Ana greitai įsitikino, kad fizinis aktyvumas ir subalansuota mityba gali pagerinti sveikatą – atsirado daugiau energijos, lengvumo pojūtis.

„Mano savijautos ir išvaizdos pokyčius pastebėję draugės nuolat klausinėjo, kaip man tai pavyko, klausė patarimų, o aš labai noriai joms padėjau. Laikui bėgant, sportas tapo mano gyvenimo būdu, vėliau ir darbu“, – pasakojo maždaug prieš ketverius metus sporto trenere tapusi moteris. Ana juokauja, kad šiandien jos mylimiausi batai yra jau nebe aukštakulniai, bet sportiniai batai.

„Savo klientėms sakau, kad jei žmogus turi tikslą ir tikrai nori pasiekti rezultatų, aš visada būsiu šalia ir patarsiu, ką daryti. Tačiau pasitaiko ir tokių atvejų, kai moterims tiesiog patinka turėti trenerį arba vyras už jas nusprendė, kad metas mesti svorį. Su tokiu požiūriu dirbti labai sunku, todėl visada kartoju, kad pinigus sporto klubui galima leisti tik tada, kai nusiteiki sunkiai dirbti“, – sakė moteris.
Ana Lavcel-Varaniuk

Nekartokite svorio metimo klaidos

Asmeninė trenerė Ana su DELFI Sveikatos skaitytojais pasidalijo patarimais, kaip sveikai atsikratyti nereikalingų kilogramų. Pasak jos, svarbiausia yra palaipsniui keisti gyvenimo būdą: sveika ir subalansuota mityba, geras miegas ir fizinis aktyvumas turi tapti neatsiejama gyvenimo dalimi.

„Dažnai sutinku žmonių, kurie tiki, kad drastiškai sumažinus suvartojamo maisto kiekį arba pradėjus badauti bus lengviau pasiekti norimas kūno formas ir gerą savijautą. Pradėjusi mesti svorį taip pat galvojau ir aš, todėl kurį laiką badavau, tačiau toks pasirinkimas turi daugiau žalos nei naudos. Vartojant per mažai maistinių medžiagų, sulėtėja medžiagų apykaita, o kūno svoris keliais kilogramais sumažėja vien skysčių ir raumenų sąskaita. To pasekoje atsiranda energijos trūkumas, blogėja nuotaika, o besikeičiantis vaizdas veidrodyje tikrai nedžiugina“, – apie badavimo žalą pasakojo moteris.

Pasak sporto trenerės, kad svoris kristų, gaunamas energijos kiekis turi būti mažesnis už išnaudojamą energijos kiekį. Tai galima padaryti dviem būdais: arba suvartojant mažiau kalorijų, arba išeikvojant jų daugiau sporto pagalba.
Ana Lavcel-Varaniuk

„Paprasčiausiai būdas yra sumažinti maisto porcijas ir aukšto kaloringumo maisto kiekį. Pirmiausia visada rekomenduoju atsisakyti saldumynų, greito maisto, gazuotų gėrimų. Svarbu užtikrinti, kad mitybos racione vyrautų tokie produktai, kuriuose gausu įvairių maistinių medžiagų, vitaminų bei mineralų. Pastebiu, kad daugumui maistas yra malonumas, tačiau, mano nuomone, šį pasitenkinimą turėtume rasti kitoje veikloje – ne valgyme“, – sakė moteris.

Pasak jos, fizinė veikla žymiai paspartina svorio metimo progresą, todėl pakeitus mitybos įpročius, po truputį galima įtraukti ir sportą.

„Svarbiausia nugalėti savo kompleksus ir tingulį. Artimas žmogus ar sporto treneris gali įkvėpti pokyčiams, tačiau darbą sporto salėje turėsite atlikti patys. Ilgai netrukus pastebėsite, kaip kinta jūsų poreikiai ir prioritetai – iš pradžių sunkiai įveikiami pratimai taps lengvi, o kūnas pradės reikalauti vis daugiau judėjimo“, – sakė Ana.
Ana Lavcel-Varaniuk
Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (144)