Norint nustatyti, ar krūtinė prarado formą, rekomenduojama pieštuką horizontaliai padėti po krūtine ir pakelti į viršų ranką – jei pieštukas iškrito, vadinasi viskas gerai. Tačiau jei pieštukas liko vietoje, tuomet tikėtina, kad krūtinė prarado savo formą. Pasak Santaros klinikų Plastinės rekonstrukcinės chirurgijos centro vadovo dr. N. Jakučio, kai kurie plastikos chirurgai savo praktikoje naudoja panašų testą, net kiek paprastesnį už pastarąjį.

„Viena iš estetinio pobūdžio problemų, dėl kurių moterys kreipiasi į plastikos chirurgus, yra krūtų ptozė (nukarimas). Šiuo atveju moterų netenkina estetinis nukarusių, suglebusių, formą praradusių krūtų vaizdas. Dažniausiai taip nutinka po nėštumo, žindymo, didesnio laipsnio svorio netekimo, dėl organizmo amžinų pakitimų. Krūties liauka atrofuojasi, ją pakeičia riebalinis audinys, kurio kiekis taip pat gali sumažėti, ir atsiranda didesnio ar mažesnio laipsnio odos perteklius, – kalbėjo plastikos chirurgas dr. N. Jakutis. – Konsultuodami pacientes, paprašome, kad pakeltų rankas ir sulenkusios jas per alkūnes plaštakas uždėtų sau ant viršugalvio. Jeigu po krūtimi aiškiai matoma raukšlė, galima manyti, kad krūtų nukarimo nėra.“

Gydytojas pasakojo, kad chirurgai, norėdami įvertinti krūtų ptozės laipsnį, taip pat vadovaujasi klasifikacija, kurioje išskiriami trys ptozės laipsniai. Dr. N. Jakutis pažymėjo, kad vertinamas spenelio aukščio santykis su raukšle po krūtimi.

„Jei spenelis yra virš raukšlės, krūtų ptozės nėra. Tuo metu 1 laipsnio ptozę plastikos chirurgai diagnozuoja moterims, kai jų speneliai yra krūtų raukšlės lygmenyje. Speneliams ir aureolei nusileidus žemiau krūtų raukšlės, yra 2 laipsnio ptozė, o 3 laipsnio – kai spenelių nusileidimas siekia daugiau kaip 3 cm“, – taip krūtų nukarimo laipsnius įvardijo plastikos chirurgas.

Kada kreiptis ne į chirurgus

Per ilgametę darbo su įvairiomis pacientėmis patirtį, dr. N. Jakutis pastebi, kad labai individualu, kokiems krūtų pakitimams esant, moteris jau norės plastinės korekcijos.

Nerijus Jakutis
„Krūtų ptozę turi daugybe moterų, tačiau dėl to labai neišgyvena. Tuo metu kitos pacientės yra nepatenkintos estetine krūtų išvaizda esant nežymiems jų formos pokyčiams. Labai noriu atkreipti moterų dėmesį, kad nukarusios krūtys nėra liga ar patologija, todėl vienos pacientės ryžtasi krūtų formos chirurginei korekcijai, o kitoms to visai nereikia. Tačiau, jei moteris krūtyje apčiuopia įvairaus dydžio sukietėjimus, iš spenelių pasirodo išskyrų, yra pakitęs ar į vidų įtrauktas spenelis, reikėtų sunerimti“, – pasakojo gydytojas.

Pasak dr. N. Jakučio, šie simptomai yra rimtas signalas kreiptis ne į plastikos chirurgus, o į onkologus.

„Ypač sunerimti reikėtų tada, kai pokyčiai pastebimi tik vienoje krūtyje – tokiu atveju būtina pasitikrinti dėl onkologinių susirgimų. Noriu atkreipti dėmesį, kad pačios moterys dažniausiai neatskirs, kur yra funkcinės, o kur estetinės problemos. Tai gali pasakyti tik gydytojas specialistas. Tačiau jei kalbame apie krūtų nukarimą, dažniausiai tai yra tik estetinė problema, kuri rimtų sveikatos sutrikimų sukelti negali“, – pasakojo plastikos chirurgas.

Pasak jo, išimtinais atvejais, pavyzdžiui, stambiakrūtei moteriai staiga netekus daug svorio, krūtys ne tik nebeatrodo estetiškai, bet gali iškilti ir tam tikrų funkcinių sutrikimų dėl apsunkintos šios srities higienos: atsirasti odos iššutimų, prasidėti odos pūlinga infekcija.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (37)