Šiuo metu privalomųjų skiepų, vykstant į užsienį, sąraše yra tik injekcijos nuo geltonojo drugio, meningokokinės infekcijos bei poliomielito. Tačiau rekomenduojamų yra aštuoni, iš kurių dvi užkrečiamąsias ligas galite pasigauti lietuvių pamėgtuose kurortuose Turkijoje, Graikijoje ar Bulgarijoje.

Populiariausioms kelionių kryptims – tik rekomenduojami skiepai

Kelionių oranizatoriaus „Novaturas“ Rinkodaros projektų vadovė Dovilė Zapkutė sako, jog jų siūlomuose kelionių kryptyse nėra šalių, kurioms reikėtų privalomųjų skiepų. Tačiau vykstant į šiemet populiariausias vietas – Turkiją, Graikijos salas ar Bulgariją, rekomenduojama pasiskiepyti nuo hepatito A, o skrendant į Turkiją dar ir nuo vidurių šiltinės.

Rimvydas Širvinskas, Makalius.lt kelionių agentūros komandos vadovas sako, nors jų kelionės sąraše nėra krypčių, kur reikėtų privalomai skiepytis, tačiau visuomet primena keliautojams apie rekomenduoją vakcinaciją, ypač kai skrendama į egzotines šalis.

„Pastebėjau, jog žmonės namų darbus darosi iš anksto, pasižiūri, ar yra privalomų, o galbūt rekomenduojamų skiepų. Susideda kelionės vaistinėlę, pasirūpina draudimu. Ruošiasi iš anksto ir apgalvoja, ko jiems gali reikėti“, – sako R. Širvinskas.

Pavėluota vakcinacija – neveiksminga

Skiepytis skrendant į endemines zonas yra svarbu, nes nepasiskiepiję keliautojai rizikuoja užsikrėsti geltonąja karštlige, poliomielitu, tymais, vidurių šiltine, hepatitu A ir kitomis infekcijomis. Be to, grįžę namo – šį virusą parsiveža kartu.

Pasak ULAC Imunoprofilaktikos skyriaus visuomenės sveikatos specialistės Kristinos Žukauskaitės, privalomai pasiskiepyti reikia tik nuo geltonojo drugio ir meningokokinės infekcijos bei poliomielito, skrendant į endemines šalis, kaip pavyzdžiui: Afganistanas, Argentina, Australija, Bahamai ir kitas, kurių sąrašą galite rasti ULAC puslapyje.

Sveikatos specialistė siūlo nelaukti paskutinės minutės, nes vakcinaciją geriausia atlikti 4-6 savaitės prieš skrydį.

„Jei asmuo nusipirko paskutinės minutės kelionę, tuomet skiepytis jam tiesiog nėra prasmės. Nuo vakcinacijos turi praeiti bent dvi savaitės, tik tuomet ji bus veiksminga. Jei vis dėlto skrendate nepasiskiepiję, tokiu atveju reikia laikytis higienos – dažnai plauti rankas, valgyti gerai apdorotą maistą bei saugoti save kitomis priemonėmis“, – sako K. Žukauskaitė.

Jei vyksite į šalį, kurioje skiepai yra privalomi, sveikatos specialistė ragina saugoti Tarptautinį skiepijimo ar profilaktikos priemonių pažymėjimą, nes kitu atveju galite būti tiesiog neįleisti į šalį arba būti izoliuoti tam tikram laikotarpiui. Tiems, kas skiepijasi rekomenduojamais skiepais, taip pat siūloma kartu vežtis vadinamąją skiepų knygelę, jog patekus pas medikus, būtų matomi įrašai apie vakcinas.

Skiepytis reikia ne visiems

K. Žukauskaitė sako, jog skiepytis tiek rekomenduojamais, tiek privalomais skiepais gali ne visi. Pavyzdžiui nėščiosioms, dėl silpnesnio imuniteto, skiepytis nerekomenduojama.

Tačiau gera žinia tiems, kurie jau persirgo hepatitu A, vėjaraupiais, tymais, epideminiu parotitu, geltonąja karštlige ir kitomis užkrečiamomis ligomis – persirgus dauguma jų imunitetas įgyjamas visam gyvenimui, todėl skiepytis nebereikia. Tačiau yra tokių infekcijų kaip, pavyzdžiui, kokliušas, difterija, kuriomis persirgus nesusidaro ilgalaikis imunitetas, todėl norint nuo jų apsisaugoti būtina skiepytis pakartotinai.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (13)