Venkite šviežių ir rūkytų gaminių

„Kai karšta svarbu vengti šviežių, rūkytų mėsos produktų, pieno gaminių. O jei ir renkatės šviežiai pagamintą maistą, jį rekomenduojama suvartoti kuo greičiau. Visgi verčiau rinkitės specialius konservus, termiškai apdorotus bei tinkamai supakuotus troškinius, mėsos gaminius. Taip pat visada su savimi turėkite džiovintų uogų ar vaisių – tai puikus užkandis ilgų kelionių metu“, – pasakoja Edvard Grišin, „InMedica“ klinikos gydytojas-dietologas.

Rinkitės maistą, kuriame gausu vandens

„Vanduo bei vandens kiekis mūsų suvartojamuose produktuose tiesiogiai lemia mūsų savijautą, ypač karštuoju laikotarpiu“, – teigia medikas. Kadangi 20-30 proc. vandens į žmogaus kūną patenka su maistu, gydytojas-dietologas į paros racioną rekomenduoja įtraukti vaisius ir daržoves, kurių sudėtyje gausu vandens. Pavyzdžiui:

Melionus ar apelsinus, nes jų sudėtyje net 90% vandens, taip pat gausu gliukozės.
Arbūzus – vandens bei vitaminų A, B ir šaltinį. Vaisių galima vartoti tiek šviežią, tiek šaldant kubeliuose kaip šerbetą. Uogas, kuriose gausu ne tik vandens, bet ir antioksidacinių savybių.

Saldžiąsias paprikas, agurkus, salierus ar salotas, nes tai – bene daugiausiai vandens savyje turinčios daržovės.

Ką daryti apsinuodijus maistu?

Šeimos gydytoja Evelina Nevardauskaitė-Rudzikienė teigia, kad apsinuodijimas – dažna vasaros problema. Pasak jos, apsinuodijimų padaugėja dėl karštame ore greičiau gendančio, taip pat lauke gaminamo maisto. Apsinuodijus įsijungia natūralūs apsauginiai organizmo imuniteto mechanizmai: karščiavimas, vėmimas, viduriavimas. Taip žmogaus kūnas iš organizmo greičiau pašalina sukėlėjus, o kūno temperatūros kilimas sudaro nepalankias sąlygas sukėlėjams daugintis.

„Jei apsinuodijimo požymiai neišnyksta per 2-3 dienas arba atsiranda kiti simptomai, pavyzdžiui, skausmas ima intensyvėti pavalgius ar pastebite kraujavimą – svarbus kuo skubesnis mediko įvertinimas. Tokiu atveju dažnam pacientui, ypač savaitgaliais, tenka kreiptis į privačias klinikas. Žmonės, turintys papildomą sveikatos draudimą, kaip taisyklė pas gydytoją patenka greičiau“, – primena Rimgaudas Staigis, gyvybės draudimo Compensa Life Vienna Insurance Group SE Lietuvos filialo atstovas.

E. Nevardauskaitės-Rudzikienės teigimu, paprastą apsinuodijimą pakanka gydyti poilsiu ir skysčiais (jie yra pagrindinis vaistas). Taip pat reikėtų rinktis lengvesnį maistą, vengti sunkiau virškinamų produktų: mėsos, varškės, riešutų.

Skystesnis ir lengviau virškinamas maistas – geros savijautos priežastis

Pagaliau, karštomis dienomis žmonėms gresia ne tik apsinuodijimas, bet ir sunkumo pojūtis pilve. Taip nutinka dėl to, kad mūsų organizmas stengiasi kuo labiau apriboti šilumos gamybą, o tai sulėtina ir maisto virškinimo procesus. Dėl to, gydytojas E. Grišin ragina rinktis skystesnį ir lengviau virškinamą maistą, pavyzdžiui, šaltas sriubas, sultinius ar geriamą jogurtą bei kefyrą. Šiuos pieno produktus rekomenduojama laikyti šaldytuve ar šaltkrepšyje, o stiklinę vieno ar kito gėrimo gerti vietoj užkandžių.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (4)