Apie natūralias cukraus alternatyvas pasakoja gydytojos dietologės Evelina Cikanavičiūtė ir Edita Saukaitytė-Butvilė.

Rudasis cukrus liaupsinamas nepelnytai

„Pagal Pasaulio sveikatos organizaciją (PSO) cukrų kiekis dietoje neturėtų viršyti 10 proc. viso energijos poreikio. Dabar jau siūloma šį kiekį mažinti iki 5 proc.“, – teigia E. Cikanavičiūtė. Dauguma žmonių, tikėdamiesi sumažinti cukraus daromą žalą ir maitintis sveikiau, renkasi rudąjį cukrų kaip alternatyvą baltajam. Tačiau pasak dietologių, nereikėtų apsigauti ir tikėti, jog tai sveikiau.

„Rudasis cukrus yra gaunamas baltąjį sumaišius su melasa (cukrinių runkelių sultimis). Ji duoda cukrui karamelinį skonį ir rudą spalvą. Tačiau teigti, jog toks cukrus sveikesnis nei baltasis, negalime“, – sako E. Saukaitytė-Butvilė.

Anot gydytojos dietologės E. Cikanavičiūtės, kalbant apie bet kokį cukrų, apskritai negalime vartoti žodžio sveikesnis. „Nors visuomenėje vyrauja nuomonė, jog rudasis cukrus naudingesnis mūsų sveikatai, mitybos prasme skirtumai tarp jų itin menki. Todėl nei baltasis, nei rudasis cukrus neturi ženklaus pranašumo vienas prieš kitą“, – antrina ji.

Evelina Cikanavičiūtė

Saldiklis, neturintis kalorijų

Visiškai išvengti cukraus mityboje dažnai nepavyksta. Todėl dietologai rekomenduoja rinktis sveikesnes jo alternatyvas.

„Kavai ar arbatai saldinti šiuo metu geriausia alternatyva yra steviozidas. Tai natūralus saldiklis, išgaunamas iš stevijos lapų. Jis beveik neturi kalorijų, todėl neturės įtakos ir svorio augimui“, – atskleidžia E. Saukaitytė-Butvilė.

Dietologių teigimu, stevija – šiuo metu populiariausias natūralus cukraus pakaitalas. Tai iš Lotynų Amerikos kilęs augalas, kuris yra 200-300 kartų saldesnis už cukrų. Jis nesukelia gliukozės koncentracijos kraujyje svyravimų, todėl tinka sergantiems cukriniu diabetu ir nutukimu, taip pat norintiems sumažinti cukraus kiekį mityboje.

„Kepiniuose geriausiai naudoti natūraliai saldumo suteikiančias medžiagas, pavyzdžiui, trintus bananus, džiovintus vaisius, tarkuotas morkas ir kitus produktus, kurie natūraliai turi daug saldumo“, – teigia E. Saukaitytė-Butvilė.

Kiti cukraus pakaitalai

Kiti populiarūs saldikliai, kurie gali pakeisti įprastinį cukrų – medus ir klevų sirupas. „Medus turi antibakterinį poveikį, daug antioksidantų, todėl jis naudingesnis už cukrų. Meduje yra daugiau fruktozės, kuri yra saldesnė negu cukrus, dėl to medaus reikia santykinai mažiau nei cukraus, norint išgauti tą patį saldumą“, – tikina E. Saukaitytė-Butvilė.

Visgi nereikia pamiršti, jog medus savyje taip pat turi cukraus, todėl juo piktnaudžiauti negalima. „Medus taip pat yra cukraus (sacharozės) šaltinis, todėl besąlygiškai pateisinti sveikesnio saldiklio titulo jis negali. Net ir peršalus reiktų prisiminti PSO rekomenduojamą cukraus kiekį dietoje. Jo nederėtų viršyti vartojant medų“, – įspėja E. Cikanavičiūtė.

Klevų sirupas – dar vienas populiarėjantis Lietuvoje saldiklis, kuris užsienyje neretai naudojamas pagardinti blynelius. Anot dietologių, klevų sirupe yra cinko, geležies, kalcio, magnio, antioksidantų. Klevų sirupas, medus ir kiti natūralūs cukraus pakaitalai savyje turi vitaminų ir mineralų pėdsakų, tačiau jų kiekis labai mažas. Dėl to, dietologių teigimu, itin vertingesni už cukrų jie netampa.

„Yra daugybė natūralių saldiklių-cukraus pakaitalų. Tai ne tik klevų sirupas bei medus, bet ir melasa, ryžių, kukurūzų, fruktozės sirupas, kokosų ir datulių cukrus ir taip toliau. Tačiau nepaisant to, koks yra cukraus šaltinis, jų kiekis turi būti ribojamas iki PSO nurodytų 10 proc.“, – sako E. Cikanavičiūtė. Pasak jos, cukrus gali būti keičiamas pakaitalais dėl skonių įvairovės, tačiau ne dėl mitybinės vertės skirtumų, kadangi jie yra per menki.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (93)