Kaip iš tokios gausios pasiūlos išsirinkti, kas jums tinkamiausia ir ką žinoti apie dantų tiesinimą, kalba klinikos „Dantų harmonija“ gydytoja ortodontė Eugenija Bučinskienė ir medicinos mokslų daktarė, gydytoja ortodontė Dalia Latkauskienė.

Tiesinti dantis reikėtų ne tik dėl estetikos. Dėl blogos dantų padėties kyla nepatogumų kramtant ir kalbant, dantys greitai dėvisi, dantis sunku išvalyti. Blogas sąkandis gali pažeisti žandikaulio sąnarius ir taip sukelti periodiškai besikartojantį galvos skausmą.

Amžius turi įtakos dantų tiesinimui

Dantis tiesinti galite beveik bet kuriuo savo gyvenimo laikotarpiu, tačiau geriau tai atlikti kuo jaunesniame amžiuje. „Jeigu žmogus kreipiasi dėl tiesinimo jau suaugęs, jo žandikaulio ar kitų kaulų padėtį pakeisti nėra taip paprasta, o kartais ir neįmanoma. Tam tikrais atvejais gydymo amžius smarkiai keičia visą gydymo planą. Atsiranda papildomos galimybės arba su amžiumi jos dingsta“, – sako gydytoja ortodontė E. Bučinskienė.

Anot jos, palankiausias amžius dantų tiesinimui – iki 30-ies metų, o paauglystės laikotarpiu gydymas yra efektyviausias ir greičiausias. Ypač amžius svarbus norint koreguoti dantų sąkandį.

„Nuo 30-ies organizmas tampa nebe toks imlus pokyčiams ir dantų tiesinimui, tad kuo vyresni pacientai, tuo gydymas trunka ilgiau ir yra vangesnis, sunkesnis“, – teigia E. Bučinskienė. Tad norint gerų rezultatų ir greitesnio gydymo patariama kreiptis į gydytojus ortodontus kaip galima anksčiau.

Eugenija Bučinskienė

Kabės ar kapos?

Kabės – daugeliui puikiai žinoma dantų tiesinimo priemonė. Pastaruoju metu jos dalinasi savo populiarumą su kapomis. Kapos – pakankamai naujas gydymo metodas Lietuvoje, tačiau sparčiai populiarėjantis. Tad kurį būdą geriau rinktis ir kuo jie skiriasi?

Dantų kapos yra tiesinimui skirtas įtaisas, jos dažniausiai būna permatomos, keičiamos kas 7-10 dienų į naujas. Dantų kabės – tai nenuimami ortodontiniai aparatai, tvirtinami ant dantų paviršiaus iš vidinės ir išorinės pusės. Dažniausiai būna metalinės, nors galima rasti ir kitokių, pavyzdžiui, keramikinių.

Pasak gydytojų, kiekvienas pacientas ir jo atvejis yra labai individualus, todėl geriausiai jums patars gydytojas ortodontas. Visgi, yra keletas esminių skirtumų tarp šių tiesinimo įtaisų, kurie gali padėti apsispręsti.

Pagrindiniai kabių ir kapų skirtumai

Gydytojų teigimu, kapos yra mažiau matomos nei kabės, gydymas jomis – mažiau skausmingas, o prižiūrėti dantis ir laikytis jų higienos žymiai lengviau turint kapas, kadangi jas galima išsiimti, po jomis nepatenka maisto likučių, kaip gali atsitikti dėvint kabes.

„Tačiau reikia pažymėti, jog gydant kapomis daug mechaninių elementų lieka panašių kaip ir gydant kabėmis: pacientams tenka nešioti nuimamas gumeles sąkandžio korekcijai, kartais tenka naudoti laikinas skeletines atramas (mikroimplantus ar kitas). Be to, dažnai ant priekinių dantų tenka klijuoti mažas plombas, kurios yra pastebimos“, – sako gydytoja ortodontė D. Latkauskienė.

Anot jos, kapas geriau rinktis pareigingiems bei bendradarbiauti su gydytojais linkusiems pacientams. „Gydymo aparatas yra nuimamas ir tai suteikia galimybę jį nusiimti dažniau nei derėtų. Visgi, standartas – 22 valandos kapų nešiojimo per parą. Moksliniai tyrimai rodo, jog realus nešiojimo laikas yra apie 20 valandų per parą“, – tikina D. Latkauskienė.

Dalia Latkauskienė

Likusios 2-4 valandos per parą yra skirtos valgymui ir dantų valymui, kadangi tuo metu kapas reikia nusiimti. Nešiojant jas trumpiau, gydymo rezultatas sunkiai nusakomas, sekančios, jau pagamintos, kapos gali nebetikti. Tuomet gali tekti perplanuoti gydymą.

Nešiojant kapas nėra jokių apribojimų valgomam maistui, nes valgant jas galima išsiimti. Su kabėmis reikia imtis papildomų atsargumo priemonių, kadangi valgant kietą maistą galima jas pažeisti ar įlaužti. Dėvint kabes, gydytojai dažniausiai nerekomenduoja valgyti kietų maisto produktų, tokių kaip kepta duona, džiūvėsiai, sausainiai, riešutai.

„Kandant kietą maistą galima nulaužti kabę nuo danties paviršiaus, todėl tokio maisto valgymą pacientams apribojame“, – įspėja gydytoja E. Bučinskienė.

Abi dantų tiesinimo technologijos skiriasi ir savo kaina: gydymas kabėmis gali kainuoti 2500-3000 eur, kai tuo tarpu kapomis – 3500-4000 eur.

Dantų tiesinimas

Nereikia pamiršti, jog abiem atvejais, baigus nešioti kabes ar kapas, rezultato palaikymui ir sutvirtinimui dar kurį laiką nešiojami laikini užlaikymo aparatai. Sąžiningas jų nešiojimas taip pat labai svarbus.

„Pacientas perspėjamas, jog nenešiojant naktinių kapų po tiesinimo situacija gali grįžti. Tuomet prireikia pakartotinio gydymo. Deja, vis dar pasitaiko pacientų, kurie patys nusprendžia, kad užlaikymas baigtas ir atvyksta vėl pasikreivinus dantims“, – sako D. Latkauskienė.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (113)