„Prasidėjo įprastos menstruacijos – laiku ir tokios, kaip visada. Net kai po kelių dienų nesibaigė, nieko blogo neįtariau. Maniau, tai susiję su stresu, gyvenimo pokyčiais. Neatkreipiau dėmesio ir į tai, kad atsirado skausmas tuštinantis. Kai kraujavimas nesiliovė daugiau nei savaitę, buvau sunerimusi, tačiau nejaučiau jokių kitų skausmų, o dėl silpnumo kaltinau užsitęsusį mėnesinių kraujavimą, – DELFI rašė skaitytoja.

– Netgi buvau pradėjusi įtarti, kad mano naudojama kontraceptinė spiralė pakeitė padėtį, todėl planavau ją išsiimti. Vieną rytą nubudusi apsidžiaugiau, kad kraujavimas liovėsi, tačiau atsirado pykinimas ir viduriavimas. Tada apkaltinau vakarykštę vakarienę, nes tokie stiprūs ir staigūs simptomai jau ne kartą yra pasireiškę apsinuodijus.“

Nepaisant minėtų simptomų, moteris dar kurį laiką neįtarė jokio pavojaus. Tačiau vienas rytas buvo lemtingas – nėštumo komplikaciją išdavė niekada gyvenime nepatirtas pečių skausmas, paskatinęs kreiptis į gydytojus.

„Visus simptomus surašiau pažįstamai medikei. Ji tuoj pat nustatė, kad tai greičiausiai ektopinis nėštumas, nes pečių skausmas atsiranda tada, kai vidinis kraujavimas ima spausti diafragmą. Paraginta gydytojos, atlikau nėštumo testą ir jau kitą rytą nuėjau į artimiausią ligoninę atlikti echoskopiją – buvo patvirtinta negimdinio nėštumo diagnozė. Situacija kėlė pavojų mano gyvybei, todėl be jokių klausimų reikėjo skubiai operuoti“, – laiške rašė moteris.

Nėštumo testas – teigiamas

Pasak Lietuvos akušerių ir ginekologų draugijos prezidentės dr. D. Ramašauskaitės, ektopinis arba negimdinis nėštumas yra tokia komplikacija, kai apvaisintas kiaušinėlis implantuojasi ir vystosi ne gimdos ertmėje. 96 proc. visų atvejų jis prisitvirtina kiaušintakiuose, labai retai gimdos kaklelyje, kiaušidėje, gimdos kampuose ar pilvo ertmėje.

Pasak gydytojos akušerės-ginekologės, skaičiuojama, kad 2 iš 100 moterų nėštumas vystosi ne gimdos ertmėje. Negimdinis nėštumas įtariamas tada, kai esant teigiamam nėštumo testui, nėštumo požymiai nepastebimi gimdoje.

„Moters amžius yra vienas iš negimdinio nėštumo rizikos veiksnių. Tai susiję su tuo, kad vyresnės moterys, kitaip nei jaunesnės, dažniausiai yra daugiau patyrusios kontracepcijos naudotojos, jos dažniau renkasi intrauterinines kontracepcijos priemones. Taip pat dažnai jau yra išgyvenusios negimdinį nėštumą ar turėjusios kiaušintakio rekonstrukcinę operaciją“, – paaiškino dr. D. Ramašauskaitė.

Negimdinio nėštumo požymiai

Pasak gydytojos, moterys šiandien kur kas anksčiau kreipiasi į specialistus dėl nėštumo, ektopinio nėštumo gydymas ir diagnostika labai pasikeitusi. Gydytoja išskyrė simptomus, kurie gali signalizuoti apie negimdinį nėštumą.

„Dažniausiai moteris nesulaukia mėnesinių, atsiranda netikrieji nėštumo požymiai, tokie kaip pykinimas, jautrumas, skonio bei apetito pakitimai, nuovargis, mieguistumas. Atlikus nėštumo testą, dažniausiai jis yra teigiamas, – negimdinio nėštumo simptomus vardijo akušerė-ginekologė dr. D. Ramašauskaitė.

Diana Ramašauskaitė

– Tokiu atveju nėščios moters kūne gaminamo hormono koncentracija mažesnė nei to paties laiko nėštumo, besivystančio gimdos ertmėje. Dėl šios priežasties labai anksti atlikus nėštumo testą jis gali būti neigiamas arba, kaip moterys sako, silpnai teigimas – antroji juostelė atsiranda tik po ilgesnio laiko.“

Gydytoja pasakojo, kad, kai nėštumas vystosi ne gimdoje, dažniausiai tik po daugiau nei 6 savaičių atsiranda klasikiniai negimdinio nėštumo požymiai: pilvo skausmas, kraujavimas iš gimdos. Pečių juostos skausmus išgyvena tik 5-22 proc. moterų. Kai plyšta kiaušintakis ar kitoje vietoje esantis nėštumas pasidaro per didelis, prasideda kraujavimas į pilvo ertmę, todėl moterys patiria dar didesnius skausmus, atsiranda bendras silpnumas, alpimai.

Antrą kartą rizika dar didesnė

„Kuo anksčiau diagnozuojamas negimdinis nėštumas, tuo operacija yra lengvesnė, moteris netenka mažiau kraujo, galima išsaugoti kiaušintakį. Retai pasitaiko tokia situacija, kai nėštumas ne gimdos ertmėje pats nustoja vystytis ir sunyksta, taip pat retai taikomas gydymas metotreksatu (vaistais), todėl dažniausiai reikalinga atlikti operaciją“, – sakė dr. D. Ramašauskaitė.

Gydytoja akušerė-ginekologė atkreipia dėmesį, kad kartą negimdinį nėštumą ar rekonstrukcinę kiaušintakių operaciją patyrusios moterys dažniau sulaukia vaisingumo problemų, taip pat labiau rizikuoja, kad ir kitas nėštumas bus negimdinis. Rizika, kad negimdinis nėštumas vėl pasikartos, padidėja nuo 3 iki 8 kartų. Kadangi nėra priemonių, kaip būtų galima išvengti negimdinio nėštumo, dr. D. Ramašauskaitė pataria kuo anksčiau kreiptis į gydytojus.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (63)