Bet, priduria jis, reikia žinoti, kad jei viduriai jau užkietėję, pradėjus valgyti daugiau skaidulų, pasijuntama dar blogiau.

Priežasčių, kodėl užkietėja viduriai, yra ne viena, sako A. Unikauskas. Viena – per mažai gerųjų bakterijų žarnyne. Todėl, jei staiga padidinsite skaidulų kiekį, užkietėjimas pasunkės.

„Taigi, kad skaidulos atliktų savo gerą darbą, suvalgomų daržovių kiekį didinkite palaipsniui, o pačias daržoves prieš valgydami pakaitinkite“, – pataria medikas.

Jeigu jūsų svoris nėra didelis, mėginkite valgyti daugiau vaisių nei daržovių, aiškina A. Unikauskas, bet prisiminkite, kad juose daug cukraus.

„Jei viduriai užkietėję, galbūt geriate per daug vandens. Vanduo išplauna elektrolitus (kalį) ir tai sutrikdo žarnyno peristaltiką. Tokiais atvejais dalį išgeriamo vandens keiskite mineraliniu vandeniu“, – teigia profesorius.

Beje, pabrėžia jis, vidurių užkietėjimą lemia ir lėtinis stresas: „Mityba – ne vienintelis mūsų gerovės sergėtojas, labai svarbi ir ramybė.“