Antiuždegiminis poveikis

E. Cikanavičiūtė sako, kad braškių viršūnėlės ir lapai gali sumažinti uždegimo sukeltą skausmą.

„Dėl gausaus antioksidantų polifenolių kiekio, braškių lapai pasižymi antiuždegiminiu poveikiu. Dėl to lapeliai gali sumažinti uždegimo sukeltą skausmą, – sako gydytoja.

Be to, dėl skysčius šalinančių savybių gali sumažėti uždegimo sukelti tinimai, kas taip pat palengvintų uždegiminės kilmės skausmus.“

Daugiau anktioksidantų negu braškėse

Gydytoja dietologė sako, kad jauni braškių lapai savyje turi daugiau antioksidantų pajėgų absorbuoti laisvuosius deguonies radikalus lyginant su pačiomis braškėmis.

E. Cikanavičiūtė rekomenduoja pasidaryti braškių lapų arbatos.

„Tokia arbata galėtų palengvinti virškinimamojo trakto sutrikimus: pykinimą, pilvo pūtimą, raižymą, tuštinimosi sutrikimus, taip pat viduriavimą, tiek vidurių užkietėjimą.

Naudingos medžiagos

„Kaip ir daugelis tamsių lapinių daržovių, braškių lapai pasižymi didesniu geležies, kalcio, vitamino C kiekiu, – naudingas savybes vardija gydytoja dietologė.

Bet to, pasaulyje vis daugiau kalbama apie maisto švaistymo problemą ir ekologišką vartojimą, tad, manau, tai dar viena priežastis, kodėl galbūt nereiktų išmesti tiek braškių viršūnėlių, tiek nuskabytų lapų.“

Naudokite saikingai

Nors braškių lapeliai naudingi žmogaus organizmui, Santaros klinikų gydytoja dietologė E. Cikanmavičiūtė pabrėžia, kad jų padauginti nereikėtų.

„Per dieną pakanka suvalgyti 300 g sezoninų uogų ar vaisių, kad patenkintume iš jų gaunamų maisto medžiagų dienos poreikį. O likusį derlių vertėtų šaldyti, džiovinti be cukraus žiemos sezonui, kad bet kada galėtumėte paskaninti ir papuošti košes ar kitus patiekalus“, – pataria gydytoja.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (10)