Venkite streso ir kofeino

Prakaitavimas yra natūralus ir žmogaus kūnui reikalingas procesas, tačiau kai kuriais atvejais jis gali būti nenormalus. „Jei prakaitas žliaugia per pažastis, žliugsi batai arba delnai nuolat šlapi, tai nėra normalu ir reikia priemonių tam koreguoti“, – sako D. Balčiūnas.

Viena iš pagrindinių gausaus prakaitavimo priežasčių yra genetinis paveldimumas. Be to, yra dar kelios priežastys, kurios gali nulemti hiperhidrozę. „Vienareikšmio atsakymo, kas nulemia gausų prakaitavimą, nėra. Tai gali būti rimtos ligos, emocinio, fizinio krūvio pasekmė. Priežasčių gali būti labai daug ir įvairių“, – teigia R. Vaičiūnas.

Renaldas Vaičiūnas

Anot specialistų, prakaitavimą itin skatina patiriamas stresas, įtampa, kai kurios ligos, kai kurių medikamentų vartojimas, alkoholis, kofeinas, labai aštrūs prieskoniai ir patiekalai. „Jeigu suvalgysite aštraus troškinio, išgersite taurę vyno ir pradėsite labiau prakaituoti, nereikia ieškoti ligos. Nepulkite į paniką, tai yra visiškai normalu“, – tikina R. Vaičiūnas.

Psichoterapija gali padėti mažinti prakaitavimą

Specialistų teigimu, padidėjusio prakaitavimo zonos yra pažastys, delnai, padai, kakta, sprandas.

Prakaitavimui mažinti gali būti taikomas net psichoterapinis gydymas. „Žmogus, žinodamas, kad nuo jo sklinda nemalonus kvapas, dar labiau nervinasi, tai skatina prakaitavimą ir išeina uždaros grandinės efektas. Todėl vienas iš prakaito mažinimo būdų yra autogeninė treniruotė“, – pasakoja D. Balčiūnas.

Pasak jo, tokios terapijos veiksmingumas priklauso nuo kiekvieno žmogaus. Tačiau rezultatas gali pasimatyti tik po dvejų metų, tad norintiems greito efekto, šis būdas nerekomenduojamas.

Nemalonaus kvapo sukėlėjai gali būti net šparagai

Anot specialistų, įtakos kūno skleidžiamam kvapui gali turėti ir valgomas maistas.

„Kai kurie žmonės mėgsta valgyti daug česnako. Jų imunitetas bus stiprus, bet skleidžiamas kvapas gali būti specifinis. Yra ir daugiau produktų, kurie suteikia nemalonų kvapą, tarp jų ir šparagai“, – aiškina D. Balčiūnas.

„Prakaito kvapą sąlygoja prakaito skilimo produktai. Tam tikros bakterijos suskaldo įvairius prakaito darinius ir suteikia specifinį kvapą“, – atskleidžia R. Vaičiūnas.

Įmanoma neprakaituoti?

Šiuolaikinis mokslas siūlo sprendimą prakaitavimui mažinti ar visai sustabdyti – botulino toksino injekcijas.

„Botulinas veikia tam tikrus receptorius, taip blokuojama prakaito liaukų veikla. Liaukos nebegali funkcionuoti, išspjauti prakaito ir yra užblokuojamos“, – injekcijų veikimo principą atskleidžia D. Balčiūnas.

Jų paveikta liauka nebegauna signalo išskirti prakaito. O kai žmogus neprakaituoja, anot specialistų, mažiau ir nervinasi, tuo pačiu neskatindamas savęs dar labiau prakaituoti. Tokios procedūros poveikis išlieka apie 4-6 mėnesius. Procedūros trukmė su visu pasiruošimu – apie 15 minučių, kaina – nuo 200 eurų.

Įdomu tai, jog prakaito zonos dydis, pasak specialistų, gali visiškai nepriklausyti nuo žmogaus kūno sudėjimo. „Žmogus gali būti smulkus, o jo prakaito zona dvigubai didesnė nei dviejų metrų ūgio žmogaus. Nuo to varijuoja ir procedūros laikas“, – aiškina D. Balčiūnas.

Dainius Balčiūnas

Anot specialistų, pati procedūra nėra skausminga, ypač kalbant apie pažastis, tačiau pėdoms ir delnams gali prireikti bendrinės arba vietinės nejautros (nuskausminimo).

Yra žmonių, kurie botulinui gali būti atsparūs. Tokiais atvejais procedūra nebus veiksminga. „Dalis žmonių turi atsparumą botulinui. Atsparumas gali atsirasti dėl skiepijimų ir kitų dalykų“, – teigia chirurgijos specialistas D. Balčiūnas. Tačiau tokie atvejai labai reti.

Specialistų teigimu, bijoti prakaito liaukų blokavimo nevertėtų. Ši procedūra rekomenduojama žmonėms, kuriuos kamuoja pernelyg didelis prakaitavimas, tad ją atlikus, prakaitavimas tiesiog taps normaliu ir bus įprastas arba mažesnis.

„Pažastyse yra tik 1 proc. visų žmogaus prakaito liaukų, tad jei tą 1 proc. išjungsite, likę 99 proc. kaip prakaitavo, taip ir prakaituoja“, – teigia R. Vaičiūnas.

Prakaitas

Anot specialistų, botulino injekcijas pažastims atliekamos ne tik tiems, kuriuos kankina hiperhidrozė, bet ir tiems, kurie nori atėjus vasarai sumažinti prakaitavimą arba jo išvengti.

Kitas inovatyvus būdas mažinti prakaitavimą – jonoferezė. „Jonoferezės principas: elektros siunčiami impulsai slopina prakaitavimo išsiskyrimą, tačiau tam reikalingi pusvalandžio – valandos trukmės seansai. Jos poveikis nėra toks stiprus kaip botulino injekcijų“, – sako D. Balčiūnas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (12)