DELFI kalbėjosi su Kauno klinikų Dantų ir burnos ligų klinikos gydytoja periodontologe doc. Nomeda Basevičiene ir „Skraidentos“ bei „Šypsnio odontologijos“ klinikų odontologe Agile Martušyte.

Kaip išsirinkti dantų šepetėlį?

Kietas, minkštas, vidutinio kietumo? Galvutė apvali ar pailga? O šereliai kaip turėtų būti išdėstyti? Kaipgi išsirinkti tinkamiausią dantų šepetėlį?

Agilė Martušytė

„Rinkoje galima rasti pačių įvairiausių dantų šepetėlių, su skirtingu šerelių išdėstymu, skirtingu galvučių dydžiu ir dizainu. Pagrindinis dalykas, į kurį reiktų atkreipti dėmesį – kietumas. Dantų šepetėlį reiktų rinktis minkštą, nesirinkti su itin didele galvute“, – pasakojo odontologė A. Martušytė.

Odontologė sako, kad šerelių forma, banguotumas, ilgis ar kitos savybės nėra pagrindiniai kriterijai, gerinantys išvalymo kokybę.

„Dantų šepetėlį reiktų keisti kas porą mėnesių, todėl vis išbandžius kitokį, rastumėte tinkamiausią“, – sako odontologė.

Jei netenkina išbandytos priemonės, A. Martušytė rekomenduoja išbandyti SOLO valymo metodiką.

„Tai metodas, kai kiekvienas dantis valomas vieno danties šepetėliu, valymą pabaigiant naudojant tarpdančių siūlą ar tarpdančių šepetėlius. Šis metodas reikalauja daugiau pastangų ir laiko, tačiau rezultatai džiuginantys, – tikina odontologė.

– Jei vieno danties šepetėliui nepavyks pakeisti įprasto šepetėlio, jį galima naudoti tik sunkiai prieinamose vietose.“

Ar reikalingos papildomos priemonės?

Doc. N. Basevičienė sako, kad už specialias dantų pastas ar skalavimo skysčius svarbiau yra mechaninis dantų valymas šepetėliu.

„Palaikant burnos ertmės švarą, padeda dantų šepetėlis, tarpdančių siūlas ir tarpdančių šepetėliai, liežuvio valiklis, tarpdančių ploviklis, įvairios pastos ir skalavimo skysčiai. Visgi svarbiau yra mechaninis dantų apnašų pašalinimas nei specialių pastų ar skalavimo skysčių vartojimas“, – sako ortodontė.

Odontologė A. Martušytė pataria rinktis dantų pastą, kurios sudėtyje yra fluoridų (ant pakuotės ieškoti 1100-1500 ppm, vaikams iki 6 metų < 1000 ppm).

Individualios burnos higienos procedūra turi būti atliekama du kartus per dieną, kurios metu dantų šepetėliu turi būti nuvalomi visi dantų paviršiai, tarpdančių siūlu ar tarpdančių šepetėliais išvalomi visi tarpdančiai, taip pat liežuvio valikliu ar dantų šepetėliu nuvalomas liežuvis.

„Išimami dantų protezai turi būti valomi atskiru kietu šepetėliu, dezinfekuojami specialiomis priemonėmis. Dantų šepetėliai turi būti minkšti ir keičiami kas 3-4 mėnesius“, – sako doc. N. Basevičienė.

Kauno klinikų ortodontė sako, kad burnos priežiūros priemonių pasirinkimas gali būti įvairus, tačiau svarbiausia, kad pasirinktos priemonėmis būtų įmanoma mechaniškai nuvalyti visus dantų paviršius, tarpdančius, nepamiršti nuvalyti liežuvio.

doc. Nomeda Basevičienė

„Atsiradus tokiems simptomams, kaip dantenų kraujavimas, blogas burnos kvapas, suskubkite atlikti profesionalios burnos higienos procedūrą. Tinkamiausias burnos ertmės higienos priemones pasirinkti padės gydytojas odontologas arba burnos higienistas“, – sako doc. N. Basevičienė.

A. Martušytė priduria, kad papildomos burnos valymo priemonės reikalingos, norint kruopščiai išvalyti visas minkštas apnašas, išvengti ėduonies bei periodonto ligų.

Svarbiausia papildoma priemonė

Odontologė A. Martušytė sako, kad svarbiausia ir būtina papildoma burnos priežiūros priemonė yra tarpdančių siūlas arba tarpdančių šepetėlis.

„Su jais išvalome dantų šepetėliui neprieinamas vietas – tarpdančius. Jei turite laisvus tarpdančius – siūlyčiau rinktis tarpdančių šepetėlį, kurio dydį geriausiai parinktų jūsų gydytojas odontologas ar burnos higienistas. Taip pat naudokite liežuvio valiklį/granduką, – sako odontologė.

– Skalavimo skystis nėra svarbiausia priemonė kasdienėje priežiūroje ir ją naudoti rekomenduočiau pagal gydytojo paskyrimą, atsižvelgiant į jūsų situacija. Tačiau jei jį naudojate kasdien ir be pertraukų, atkreipkite dėmesį į sudėtį – rinkitės tokį, kurio sudėtyje nėra alkoholio bei chlorheksidino.“

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (79)