„Kai mūsų pacientai serga, tai pirmiausia parodo jų kraujas. Atlikus kraujo tyrimą galime spręsti, kokią ligą mums įtarti ir kokių tolesnių veiksmų imtis“, – sako D. Makaravičienė. Pasak jos, tai viena iš priežasčių, kodėl pacientams ir sveikiems žmonėms kraujo tyrimas yra skiriamas profilaktiškai.

Neturint skundų, kraujo tyrimas yra skiriamas atlikti kartą per metus. „Turint kokią nors patologiją, priklausomai nuo to, kokią, kraujo tyrimas gali būti skiriamas ir 2, ir 3, ir 10 kartų per metus“, – priduria gydytoja. Todėl, jei šį tyrimą turite atlikti gana dažnai, stebėtis nereikėtų.

Užsiimti savigyda gali būti pavojinga

„Eurovaistinės" vaistininkė pastebi, jog žmonių, kurie bando užsiimti savigyda ir perka vaistus nepasikonsultavę su gydytoju, yra nemažai. Tačiau to daryti nepasitarus su gydytoju ji nerekomenduoja. Ji pabrėžia, jog jeigu jau atlikote kraujo tyrimą ir norite be gydytojų pagalbos išsianalizuoti rezultatus, to padaryti nepavyks.

„Manau, jog gydytojas turėtų įvertinti kraujo tyrimą, o ne pacientas. Specialistai visą savo gyvenimą yra paskyrę mokslui ir mokymuisi, tad rezultatų įvertinimą patikėkite jiems,“ – sako D. Makaravičienė.
Farmacininkė E. Ramaškienė priduria, jog žmonės neretai užsiima naminėmis liaudiškomis priemonėmis kraujo būklei atstatyti, bet tai gali būti milžiniška klaida. „Daugumai gerai žinomas burokėlių su morkomis receptas yra geras, kai reikia atkurti hemoglobino kiekį kraujyje, tačiau burokėlių nerekomenduojama vartoti tiems, kurių kraujas yra per tirštas“, – tikina ji.

To nežinant ir pavartojus burokėlių ar jų sulčių pasekmės gali būti liūdnos, nes burokėliai dar labiau tirština kraują. „Kaip žinome, tirštas kraujas yra labai blogai, tokį turint gresia insultas ir kitos rimtos ligos“, – įspėja E. Ramaškienė.

Vytautė Merkytė, Daiva Makaravičienė, Elvyra Ramaškienė

Koks pasiruošimas reikalingas prieš kraujo tyrimą?

Jog būtumėte pasiruošę kraujo tyrimams, turite žinoti kelis dalykus. „Ypatingų procedūrų prieš tyrimą atlikti nereikia, tačiau svarbu, jog pacientas būtų nevalgęs“, – teigia D. Makaravičienė.

Anot jos, paprastam tyrimui tai nėra būtina, tačiau kai tikrinamas cholesterolio, gliukozės, kitų mikroelementų kiekis kraujyje, maisto nevartojimas prieš tyrimą ypač svarbus.

Kraujo suprastėjimą pastebėti nesunku

Kokie simptomai parodo, jog žmogaus kraujas yra nusilpęs? „Dažniausia kraujo nusilpimo priežastis – hemoglobino stoka. Jei žmogui trūksta hemoglobino, tai galima pamatyti plika akimi“, – atsako E. Ramaškienė.

Vaistininkės teigimu, tokį trūkumą parodo šie požymiai: galvos svaigimas ir skausmas, bendras kūno silpnumas, nuovargis, nemiga, galūnių šalimas, sutrikęs širdies ritmas, išblyškusi oda, slenkantys plaukai ir lūžinėjantys nagai. Tad jei jus kamuoja išvardinti simptomai, verta skubėti pasitikrinti kraują.

„Hemoglobino trūkumą nesunku atstatyti sureguliavus mitybą arba pradėjus vartoti geležies papildus“, – nuramina farmacininkė. Kitais atvejais nustatyti ligą galima tik atlikus išsamesnius kraujo tyrimus.

Gydytoja atskleidžia, jog dažniausia su krauju susijusi liga tarp lietuvių yra anemija (mažakraujystė – DELFI).

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (11)