Suma skiriama gydymui per maža

Antakalnio poliklinika, kaip ir daugelis gydymo įstaigų dirba sutarties su Teritorinėmis ligonių kasomis (TLK) pagrindu, rašoma pranešime spaudai.

Dažnai Teritorinės ligonių kasos skleidžia informaciją – jei žmogus kartą per mėnesį moka (arba už jį darbdavys ar valstybė sumoka) PSD įmokas, visos jam reikalingos sveikatos priežiūros paslaugos yra apmokamos PSDF biudžeto lėšomis. Todėl pačiam apdraustajam už jas papildomai mokėti nereikia. Tokia informacija iš anksto užprogramuoja konfliktą tarp gydymo įstaigos ir paciento. Taip yra todėl, nes realybė yra visai kitokia. Sutartyje, kurią su TLK pasirašo gydymo įstaiga, numatomos paslaugų teikimo sąlygos ir fiksuota suma už kurią įstaiga gali suteikti paslaugų privalomuoju sveikatos draudimu draustiems pacientams.

Įvertinus sutartinę sumą, skirtą specialistų konsultacijoms, yra patvirtinama, kiek kasdien suteikiama gydytojų specialistų konsultacijų apmokamų iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo (PSDF) ir kiek jų suteikiama mokamų.

Rizikuoja darbuotojų atlyginimu

Net 86 proc. Antakalnio poliklinikos biudžeto skiriama mokos fondui, t.y. darbuotojų atlyginimams.

Žinant tai, kad kiekvienais metais iš PSDF apmokamų paslaugų (nemokamų paslaugų) poreikis viršija TLK sutartyje numatytą sumą, Antakalnio poliklinika prisiima finansinę riziką ir suteikia nemokamų paslaugų daugiau nei numato sutartis su TLK.

Deja, galiojantys teisės aktai numato, kad suteikus gydytojų specialistų konsultacijų už didesnę sumą nei nurodyta sutartyje, net jei suteiktos paslaugos bus apmokėtos, jos bus apmokėtos tik dalinai: už konsultacijas, kurių metu atliekamos manipuliacijos – numatytas 70 % dydžio paslaugos apmokėjimas, o jei konsultacijos metu papildomi tyrimai neatliekami – apmokama tik 25 % teisės aktuose numatytos paslaugos kainos.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (9)