„Šykštusis“ genas

„Šykštusis“ genas – pagrindinis nutukimo genas. Jei šis genas yra aktyvuojamas, jis organizme kaupia atsargas, dažniausiai dėl riebalų. „Šykštusis“ genas ypač suaktyvėja tada, kai pradedame badauti“, – sako A. Skurvydas.

Šį geną, kuris yra vadinamas FTO genu, profesorius įvardija kaip pagrindinį nutukimą sukeliantį veiksnį. Jis pateikia geno veikimo pavyzdį: moteris, būdama nėščia, badauja arba maitinasi per menkai. Suveikiant „šykštumo“ genui, kūdikis jau gimsta nutukęs, kadangi dėl motinos badavimo jo organizmas ėmė kaupti atsargas jam dar net negimus.

Geriausia kova su riebalais – dieta

„Fiziniai pratimai sunkiai geba kovoti su trigliceridu (blogaisiais riebalais - Delfi) ir jį sumažinti. Geriausiai tai atlieka subalansuota dieta. Be abejo, jei šie pratimai bus atliekami sistemiškai ir ilgiau nei keletą mėnesių, padėti jie gali, tačiau efektyvesnė kova – atsisakyti angliavandenių ir blogųjų riebalų“, – moko A. Skurvydas.

Jis paaiškina, jog maistas, kuris daro įtaką riebalų kaupimuisi – visiems gerai žinomi produktai: traškučiai, saldumynai, perdirbta mėsa.

Anot jo, egzistuoja ir sveikas nutukimas, kuris organizmui žalos nedaro. Jį atskirti reikia ne pagal svarstyklių rodmenis ar veidrodį, bet remiantis metabolinio sindromo indikatoriais, tokiais kaip kraujospūdžio lygis, kūno masės indeksas (KMI) ir kiti.

Nesveikas maistas

Veiksmingiausios mitybos taisyklės

Profesoriaus teigimu, labai svarbu yra reguliarūs pusryčiai. „Dažniausiai tų žmonių, kurie praleidžia pusryčius ir suvartoja daugiau kalorijų vakare, „šykštusis“ genas dirba iš peties“, – teigia A. Skurvydas.

„Auksinis patarimas – sumažinti angliavandenių“, – sako jis. Tyrimai parodė, jog sumažinus angliavandenių kiekį mityboje, sumažėja ir KMI. Daug angliavandenių turi grūdai ir jų produktai, duona, bandelės, džiovinti vaisiai, bulvės, pupos, saldumynai, tad jų reikėtų vengti.
Kitos veiksmingos taisyklės – sumažinti riebalų ir valgyti kuo daugiau vaisių bei daržovių. „Sumažinę kalorijų kiekį, gyvensite ilgiau“, – žada profesorius.

Anot A. Skurvydo, Amerikoje vieną kilogramą numesti apytiksliai išleidžiama 100-700 dolerių, tad dietų kūrėjai iš to tik kraunasi pelną. Jis pataria nesivaikyti populiarių dietų, o tiesiog subalansuoti savo mitybą ir žinoti, ko vengti.

Gerieji riebalai

Pasak profesoriaus, egzistuoja ir gerieji riebalai, kurie vadinami polinesočiaisiais ir sočiaisiais. Jie organizmui yra naudingi ir reikalingi. „Geruosius riebalus geriausiai didina fiziniai pratimai, ypač aerobiniai. Svarbiausia, jog sportas būtų intensyvus“, – pataria A. Skurvydas.

Jis aiškina, jog ne mažiau svarbu kurioje kūno vietoje kaupiasi riebalai. Nuo to priklauso, kiek jie kenksmingi žmogui. Tačiau tai ne visada lengva nustatyti. „Didelis riebalų kiekis išorėje nebūtinai reiškia, jog žmogui labai blogai. Svarbiausia, kas jo viduje. Veidrodyje to nepastebėsi. Tačiau tai gali parodyti tam tikri indikatoriai: HDL, trigliceridai ir kiti. Netgi lieknas žmogus gali turėti problemų dėl riebalų, tačiau to nežinoti“, – atskleidžia profesorius.

Judėjimo galia

Daugybė tyrimų rodo, jog judėjimas yra ypač svarbus žmogaus organizmui. Buvo tiriamas gliukozės kiekis kraujyje dvejose tiriamųjų grupėse: pirmoji dirbo protinį darbą 8 val. per dieną ir po darbo dar valandą intensyviai sportavo.

Antroji grupė taip pat dirbo protinį darbą 8 val., tačiau šešis kartus per dieną po 15 min. pajudėdavo. Gauti rezultatai parodė, jog antrojoje grupėje žmogaus kraujyje gliukozės kiekis buvo žymiai žemesnis.

„Svarbu nepersistengti ir nuolat sistemingai judėti. Neužsisėdėkite vienoje vietoje“, – aiškina profesorius. Jis pateikia tyrimą kaip pavyzdį, kurio išvada – fizinis pasyvumas gali sukelti net 36 lėtines ligas.

Trys nutukimo paradigmos

„Trys svarbiausios kovos su nutukimu paradigmos – maistas, endokrininė, nervų sistema. Vaizdžiai tariant, sutvarkyk galvą ir susitvarkys endokrininė sistema, maistas tuomet bus įsisavinamas visiškai kitaip“, – dėsto A. Skurvydas.

Anot jo, kova su nutukimu veiksminga tuomet, jei bus derinamas fizinis aktyvumas ir kalorijos. Taip pat reikia nepamiršti stengtis vengti streso. „Stresas riebalus iš kūno paviršiaus transformuoja į organizmą, arba kitaip sakant, mūsų vidų“, – sako profesorius.

Pasaulio sveikatos organizacija rekomenduoja būti fiziškai aktyviam bent 75 min. per savaitę, kad išliktumėte sveiki, o jeigu norite sumažinti KMI – 300-450 min. per savaitę.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (20)