Kodėl verta rinktis pastarąjį būdą, papasakojo burnos higienistė Indrė Dautartienė.

„Nepatarčiau eksperimentuoti su balinimu namie, nes tai yra viena iš procedūrų, kurią turėtų atlikti specialistas“, – sako I. Dautartienė.

Kokį balinimosi būdą rinktis?

Pagrindiniai dantų balinimo būdai, kuriuos siūlo burnos higienistai, yra ultravioletinių spindulių lempos ir lazeris. Tiesa, namuose dantis galima balinti kapomis ar specialiomis juostelėmis, tačiau anot I. Dautartienės, šie būdai nėra tokie patikimi. Po bandymo balintis dantis namie, žmonės dažnai skundžiasi nelygia dantų spalva, jautrumu, negreitu arba vos matomu efektu, kuris atsiranda labai pamažu.

„Remiantis praktika, žmonės nori greito rezultato, todėl reiktų kreiptis į specialistą. Nežinant kiek ir kokios medžiagos naudoti, namuose galima prisidaryti bėdų. Taip galima susigadinti dantis ir jie taps jautrūs“, – sako ji.

Lietuvos didmiesčiuose šios paslaugos kaina svyruoja apie 200 eurų. Procedūrą rekomenduojama kartoti maždaug kas dvejus metus. Žmonės dantų balinimą lazeriu renkasi dėl trumpesnio procedūros laiko – ji trunka apie 15 min., kai tuo tarpu balinimas lempa – valandą. Rezultatai abiem būdais nesiskiria. Visgi, kurį būdą rinktis, geriausiai patars specialistas.

Dantų jautrumas: mitas ar tiesa?

Nors daugelis bijo, kad po procedūros dantys taps jautresni nei įprastai, specialistė nuramina, jog to baimintis nereikia. „Jeigu įprastai jūsų dantys nėra labai jautrūs, pavyzdžiui, valgant šaltus ledus ar geriant karštus gėrimus, yra sveiki, jie nebus jautrūs ir po balinimo“, – teigia I. Dautartienė.

Prieš apsilankant pas burnos higienistą, būtina prieš tai pasikonsultuoti su odontologu, kuris patikrintų, ar neturite problemų su dantimis ir ar jų būklė gera. Prieš dantų balinimą rekomenduojama pasikonsultuoti su jį atliksiančiu specialistu, mat gali prireikti jautrias vietas, pavyzdžiui, dantų kaklelį, uždengti dar prieš procedūrą.

Patarimai ir triukai

Jeigu turite suplanavę konkrečią dieną ar šventę, kuriai norite atnaujinti savo dantų spalvą, patariama tai atlikti bent prieš savaitę. Iš karto po procedūros rekomenduojama saugoti dantis.
„Kalbant apie šventes, tikrai nesiūlau dantų balinti dieną prieš vestuves. Patarčiau tai daryti bent prieš savaitę, nes šventėse dažnai neišvengiama maisto produktų, kurie palieka pėdsakų ant dantų paviršiaus“, – pataria specialistė.

Be to, per 24 valandas balinimo efektas dar sustiprėja, tad verta palaukti. Norint dantis ilgiau išlaikyti baltus, burnos higienistė siūlo imtis kelių triukų, kuriuos naudoja net garsenybės.

Pavyzdžiui, gerti raudoną vyną, kokteilius ir kitus dažančius gėrimus per šiaudelį ar prieš vakarėlį pasitepti dantų paviršių permatomu vazelinu. Taip ant dantų neliks jokių maisto ir gėrimų pėdsakų. Kelias dienas po dantų balinimo rekomenduojama vengti labai šaltų maisto produktų ir gėrimų, nepamiršti, jog dantų baltumą ypač gadina juoda kava ir arbata, raudonas vynas, tabakas, burokėliai.

Dantų pasta: baltos šypsenos garantas?

Renkantis dantų pastą, specialistė rekomenduoja atsižvelgti į savo poreikius ir nesivaikyti madų. Pavyzdžiui, šiuo metu itin populiarus dantų valymas aktyvintos anglies milteliais arba kepimo soda. Tačiau šie būdai gali pakenkti dėl juose esančių kietųjų dalelių, kurios braižo dantų emalį. Tokio valymo nereikėtų imtis dažniau nei kartą per savaitę ir rinktis tik itin minkštą šepetėlį.

„Vienos universalios dantų pastoms visiems nėra. Vieniems reikia pastos jautriems dantims, kitiems – nuo dantenų kraujavimo, o tretiems – balinančios. Svarbiausia nepamiršti dantų pastą reguliariai keisti, nes dantys pripranta prie ilgai naudojamos vienos priemonės ir ji nebus tokia efektyvi“, – tikina I. Dautartienė.

Anot jos, pasiekti norimo efekto, balinančios dantų pastos nepadės, tačiau po profesionalaus dantų balinimo, jos padės išlaikyti baltumą. Burnos higienistė pataria rinktis kuo natūralesnes dantų pastas, geriausia be parabenų ir natrio lauril sulfato.

Jei dantys linkę gesti, fluoro dantų pastoje reikia daugiau, o jei taip nėra, galima rinktis priemones ir be jo. Fluoro taip pat reikia vaikams, kurių pieniniai dantys krenta ir kalasi nuolatiniai, tačiau reikia prižiūrėti, jog vaikai dantų pastos nenurytų. Vaikams, kurie nemoka išspjauti, dantų pastos su fluoru nereikėtų duoti.

Svarbi burnos higiena

„Rekomenduojama profesionalią burnos higieną atlikti kas pusę metų, be to, ši procedūra taip pat šiek tiek pabalina dantų paviršių, tad gali būti, jo po jos balinimo jums net neprireiks“, – žada specialistė.

Burnos higiena reikalinga, nes turint apnašų ar dantų akmenų, dantų balinimas nėra galimas. Turint ėduonį ar kitų dantų ligų, balinimas gali netgi tapti skausmingas ar sukelti laikiną jautrumą, tad pasirūpinti savo dantų būkle yra ypač svarbu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (23)