Vaikų ligų gydytojai uždirbdavo mažiau nei šeimos gydytojai

Viena svarbiausių Antakalnio poliklinikos komandų – šeimos gydytojų institucija. Joje dirba šeimos gydytojai, vaikų ligų gydytojai bei slaugytojai. Viena iš šeimos ir vaikų ligų gydytojų atlyginimo sudedamųjų dalių yra įkainiai už prisirašiusius t. y. gydytojo apylinkei priklausančius pacientus. Svarbu pažymėti, kad SAM patvirtintas įkainis, skirtas šeimos gydytojo komandos darbo užmokesčiui (t.y. gydytojui ir slaugytojui), tačiau jei dirba vaikų ligų gydytojas – tas pats įkainis turi padengti vaikų ligų gydytojo, vaikų chirurgo ir slaugytojo darbo užmokestį. Dėl to skyrėsi šeimos gydytojų ir vaikų ligų gydytojų darbo apmokėjimo tvarka ir atlyginimų dydžiai.

„Supratome, jog tai neteisinga darbuotojų atžvilgiu, todėl priėmėme sprendimą suvienodinti šeimos gydytojų ir vaikų ligų gydytojų apmokėjimo tvarką. Tai galėjome daryti iš vidinių įstaigos resursų“, – teigia Antakalnio poliklinikos direktorius Evaldas Navickas.

Evaldas Navickas

Suskaičiavus ir išmokėjus atlyginimus matoma, kad šeimos gydytojams, dirbantiems Antakalnio poliklinikoje, atlyginimai vidutiniškai didėjo 26 proc., vaikų ligų gydytojams 31 proc. Tai didėjimas be Vilniaus miesto savivaldybės šeimos gydytojo institucijos papildomo finansavimo.

Svarbiausia atlyginimus didinti mažiausiai uždirbantiems specialistams

Kaip ir nurodyta 2018 m. gegužės 3 d. Sveikatos apsaugos ministro įsakymu, prioritetas Antakalnio poliklinikoje buvo skiriamas mažiausiai uždirbantiems specialistams.

„Gydytojų ir slaugytojų atlyginimai įstaigoje susideda iš dviejų dalių: pastoviosios ir kintamosios. Kintamojoje dalyje vertinami gydytojo kiekybiniai ir kokybiniai rodikliai. Peržiūrėdami darbo apmokėjimo tvarką, didinome gydytojų pastoviąją dalį ir mažinome kintamąją. Tačiau tuo pačiu peržiūrėjome ir vertinamus kiekybinius ir kokybinius rodiklius, pagrindiniu aspektu laikome paslaugų prieinamumą ir kokybę“, – patirtimi dalinosi E. Navickas.

Peržiūrint darbo užmokesčio tvarką, buvo nustatyta, kad mažiausiai iš medicininio personalo poliklinikoje uždirba bendrosios praktikos slaugytojai. Antakalnio poliklinikos direktorius pasakoja, kad birželio pradžioje suskaičiavę atlyginimus pamatė, kad vidutiniškai slaugytojoms atlyginimas pakilo 22 proc. Daugelio slaugytojų atlyginimas Antakalnio poliklinikoje viršija 1000 eurų „ant popieriaus“ už etatą, todėl įstaigoje nekilo problemų įgyvendinti kolektyvinės sutarties priede numatytą tvarką, kad slaugytojų darbo užmokestis už etatą būtų nemažesnis kaip 700 eurų.

Darbo užmokesčio fondas dabar sudaro 82 proc. visų pajamų ir dar lieka rezervų metinėms išmokoms

„Antakalnio poliklinikoje vadovaujamės taisykle, kad svarbiausia mums čia dirbantys žmonės, todėl keliant atlyginimus stengėmės viską apvalinti į didesnę pusę“, – pasakojo įstaigos vadovas.
Anot jo, vidutiniškai Antakalnio poliklinikoje atlyginimai didėjo 21 proc. Šiuo metu gydytojų, dirbančių Antakalnio poliklinikoje, vidutinis darbo užmokestis už vieną etatą yra 2192 eurai, jis vidutiniškai didėjo 24 proc.

Antakalnio poliklinika

„Lygiai taip pat kaip ir slaugytojų, taip ir gydytojų atveju, mums nereikėjo papildomų pastangų pasiekti kolektyvinėje sutartyje numatytas „grindis“ t. y. 1000 eurų iki mokesčių. Iki atlyginimų kėlimo vidutinis gydytojų darbo užmokestis poliklinikoje siekė 1767 eurus“, – teigė direktorius. Šiuo metu darbo užmokesčio fondas sudaro 82 proc. visų poliklinikos pajamų.

„Nors esame išnaudoję beveik visus rezervus, vis dar planuojame išmokėti darbuotojams metinius priedus. Tai lyg ir įstaigos tradicija ir padėka už atsidavimą darbui“, – apie darbuotojų skatinimą kalbėjo vadovas.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (18)